Grappa Musikkforlag AS

André Roligheten og hans eventyrlige ensemble presenterer sitt nye album, Marbles!

Del

Med sitt nye fabelaktige og eventyrlystne ensemble slipper André Roligheten rykende fersk musikk på albumet «Marbles» som er ute i dag. Albumet inneholder en samling komposisjoner som tilrettelegger for frimodig samspill. Komposisjonene er tenkt som parallelle universer med sine egne, improviserte musikkformer. Se for deg at Sonny Rollins og Egberto Gismonti møttes i strandkanten ved et yoga-retreat på Hawaii og bestemte seg for å lage et album sammen!

Photo: Henning Svoren
Photo: Henning Svoren

LYTT HER

André Roligheten - tenorsaxofon
Johan Lindström – pedal-steelgitar
Mattias Ståhl - vibrafon
Jon Rune Strøm - kontrabass
Gard Nilssen – trommer

André Roligheten er kjent for sin sterke tilstedeværelse i en rekke samarbeid med alt fra Gard Nilssen´s Acoustic Unity, Team Hegdal, Friends & Neighbors, Trondheim Jazzorkester, Susanne Sundfør, til sin egen utgivelse «Roligheten - Homegrown» fra 2017.

På sitt nye album henter Roligheten frem et høyst personlig uttrykk i sin varme tenorsaxofon sammen med et stjernelag av skandinaviske musikere. Hver og en tilfører de det musikalske universet en unik dybde og substans; Strøms rigorøse kontrabass, Ståhls frimodige vibrafon, Nilssens elastiske trommer og Lindströms gripende pedal steel. Dette smelter sammen til et egenartet sound som bærer Rolighetens komposisjoner på gullstol.Persongalleriet i dette ensemblet har tunge navn som ikke trenger noen introduksjon, men det kan nevnes at de ellers har kastet sin glans på artister og band som Tonbruket, Bushman´s Revenge, Ane Brun, Paal Nilssen-Love, Bobo Stenson, Supersonic Orchestra og Georg Riedel.

null
Coverart: André Roligheten Cover design: Nick Alexander

ROLIGHETEN OM MUSIKKEN:

«Jeg har hentet det meste av inspirasjon til komposisjonene gjennom å høre for meg personlighetene til de som er med i bandet. Alle har ettydelig sound og en egenart i hvordan de spiller, så det er bare å la seg rive med. Hvis jeg har stått litt fast i skrivingen har jeg ofte tenkt «hva ville Johan, Gard, Jon Rune eller Mattias spilt her?.» På denne måten blir innspillingen en kollektiv prosess, selv om det er mine komposisjoner. Jeg har forsøk så godt det går an å legge komposisjonene personlig til rette for de fire stemmene jeg har med, slik at vi kan leke, tøye og strekke på materialet sammen. Den største gleden som komponist er når musikerne tar tak i materialet selv på sin personlige måte, og løfter musikken til steder det nesten er umulig å forestille seg alene.»

 

Jeg har hørt for meg referanser og materiale fra musikkhistorien og forsøkt å oversette det til de fire musikerne via min egen fortellerstemme. Resultatet har blitt noe i mellom historisk-tilbakeskuende og fremtidsrettet musikk, sett og farget av mine musikkbriller. Jeg er veldig glad i å leke med oppfatningen av f.eks det konkrete/absurde og jordnære/spirituelle. Slike motpoler girfriksjon og energi. Slik jeg assosierer musikken nå når den er ferdig, iallfall inntil videre, ser jeg for meg et sted eller en tid i en parallell virkelighet der kompisisjonene oppfattes som en form for tradisjonsmusikk. Hvert stykke musikk stårfor seg selv, men har likevel en gravitasjon til hverandre, litt som planetene i et solsystem. Jeg føler at disse komposisjonene er klinkekuler som svever avsted i en galakse langt borte.»

null
Photo: André Roligheten

OM ANDRÉ ROLIGHETEN:

André Roligheten er en norsk jazzmusiker som er kjent for sin personlige musikalske spillestil og sin evne til å utforske ulike sjangere og uttrykksformer. Han evner en sterk tilstedeværelse i en rekke samarbeid med alt fra Gard Nilssen´s Acoustic Unity, Team Hegdal, Friends & Neighbors, Trondheim Jazzorkester, Susanne Sundfør, til sin egen utgivelse «Roligheten - Homegrown» fra 2017.

Roligheten har studert improvisasjon og komposisjon på «jazzlinja» NTNU i Trondheim og Norges Musikkhøgskole, og jobbet i 15 år med duoen Albatrosh sammen med pianist Eyolf Dale som ble kåret til «årets unge jazzmusikere 2008», og vant European Jazz Competition i 2009.

Som musiker og komponist har Roligheten opptrådt på noen av de største musikkfestivalene i Norge, Europa og USA, gitt ut over 20 album med helt eller delvis egne komposisjoner, og har samarbeidet med en rekke anerkjente musikere og artister som Ambrose Akinmusire, Ståle Storløkken, Jarle Bernhoft, Joshua Redman og Father John Misty, for å nevne noen få.

Roligheten vant spellemannspris for «Vol.3» med Team Hegdal i 2015, og har blitt nominert en rekke ganger med Friends & Neighbors og Gard Nilssen´s Acoustic Unity/Supersonic Orchestra.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Photo: Henning Svoren
Photo: Henning Svoren
Last ned bilde
Photo: André Roligheten
Photo: André Roligheten
Last ned bilde
Photo: Henning Svoren
Photo: Henning Svoren
Last ned bilde
Coverart: André Roligheten, Cover Design: Nick Alexander
Coverart: André Roligheten, Cover Design: Nick Alexander
Last ned bilde

Lenker

Om Grappa Musikkforlag

Grappa Musikkforlag A/S ble etablert i 1983 og er et av Norges største uavhengige plateselskap. I år 2023 har Grappa 40 års jubileum. 

Grappa Musikkforlag har gitt ut over fire tusen album spredt på ulike labler. Foruten Grappa som favner viser og pop, så utgis klassisk musikk på Simax Classics, folkemusikk og verdensmusikk på Heilo, blues og country på Blue Mood og jazz på Hubro.

Grappa samarbeider med Egmont Kids Media Nordic AS om utgivelse av barnemusikk gjennom Barneselskapet. Grappa samarbeider med Norsk Jazzforum om innspilling og utgivelse av norsk jazz på Odin. Grappa har også et tett samarbeide med Rune Grammofon og Drabant Music.

Andre språk

Følg pressemeldinger fra Grappa Musikkforlag AS

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Grappa Musikkforlag AS på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Grappa Musikkforlag AS

Sigrid Moldestad vender tilbake til røtene sine med eit banebrytande folkemusikalbum og bok ho har kalla «Breim»1.12.2023 10:41:26 CET | Pressemelding

Sigrid Moldestad, den anerkjende norske artisten og låtskrivaren, tek eit djupt dykk inn i hjartet av sin kulturarv med sitt komande album «Breim». Etter seks suksessfulle soloalbum som i hovudsak har vore skapt av eigne songar og tekstar, utforskar Moldestad no si rolle som tradisjonsmusikar og leverer eit personleg album som hentar inspirasjon frå røtene.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom