Høsten - høysesong for å spise norske råvarer

Del

Høsten er høysesong for norske råvarer. Rotgrønnsakene høstes, lammet kommer ned fra fjellet og hagene bugner av epler. Benytt anledningen til å lage deilige høstretter av ferske norske råvarer. 

Purre og potet er to enkle og rimelige ingredienser som sammen blir en delikat og fløyelsmyk suppe som smaker like godt kald som varm. Brødpinner og tynne skiver spekeskinke smaker nydelig til. Foto: matprat.no
– Når du spiser norsk bidrar du blant annet til å opprettholde norsk matproduksjon, god ressursutnyttelse, levende bygder og norske arbeidsplasser - og ikke minst til å støtte den norske bonden, sier Rebekka Helén Aamaas, agroøkolog i MatPrat. Foto: matprat.no

Vi er bortskjemte med å ha tilgang på alle matvarer til enhver tid, men det er mange fordeler ved å spise norsk mat i sesong. Råvarene i sesong er ofte rimeligere, smaken er på sitt beste og ved å spise i sesong, er det lettere å spise variert.  

– Nå som det er høst så kan du se etter deilige rotgrønnsaker som rødbeter, polkabeter, pastinakk og sellerirot. Andre grønnsaker, som potet, blomkål, løk og gulrot er også på sitt beste nå, sier Rebekka Helén Aamaas, agroøkolog i MatPrat.  

– Bruk disse råvarene i varmende gryter, kanskje i kombinasjon med norsk lam, som også er i høysesong nå på høsten, anbefaler Aamaas og foreslår følgende retter:

Gode grunner til å spise norsk 

– Når du spiser norsk bidrar du blant annet til å opprettholde norsk matproduksjon, god ressursutnyttelse, levende bygder og norske arbeidsplasser - og ikke minst til å støtte den norske bonden, sier Aamaas.  

Hun anbefaler å se etter norske råvarer når du handler mat i matbutikken ved å sjekke matvarens opprinnelsesland og se etter Nyt-Norge merket. Alternativt kan du kjøpe mat via REKO-ringer, Bondens marked, eller direkte fra bonden. 

– Bruk høsten til å støtte lokale bønder og nyte ferske råvarer av høy kvalitet!

Kontakter

Bilder

Fargerike norske grønnsaker og lammekoteletter. Foto: matprat.no
Fargerike norske grønnsaker og lammekoteletter. Foto: matprat.no
Last ned bilde
– Nå som det er høst så kan du se etter deilige rotgrønnsaker som rødbeter, polkabeter, pastinakk og sellerirot. Andre grønnsaker, som potet, blomkål, løk og gulrot er også på sitt beste nå, sier Rebekka Helén Aamaas, agroøkolog i MatPrat. Foto: matprat.no
– Nå som det er høst så kan du se etter deilige rotgrønnsaker som rødbeter, polkabeter, pastinakk og sellerirot. Andre grønnsaker, som potet, blomkål, løk og gulrot er også på sitt beste nå, sier Rebekka Helén Aamaas, agroøkolog i MatPrat. Foto: matprat.no
Last ned bilde
Purre og potet er to enkle og rimelige ingredienser som sammen blir en delikat og fløyelsmyk suppe som smaker like godt kald som varm. Foto: matprat.no
Purre og potet er to enkle og rimelige ingredienser som sammen blir en delikat og fløyelsmyk suppe som smaker like godt kald som varm. Foto: matprat.no
Last ned bilde
Rotgrønnsaker har tradisjonelt vært mye brukt i Norge, og passer perfekt sammen med norskt lam. Foto: matprat.no
Rotgrønnsaker har tradisjonelt vært mye brukt i Norge, og passer perfekt sammen med norskt lam. Foto: matprat.no
Last ned bilde
Denne lakseformen er enkel, rask og smaker nydelig - og kanskje best av alt: den lager seg selv i stekeovnen mens du kan gjøre andre viktige ting. Foto: matprat.no
Denne lakseformen er enkel, rask og smaker nydelig - og kanskje best av alt: den lager seg selv i stekeovnen mens du kan gjøre andre viktige ting. Foto: matprat.no
Last ned bilde
Imponer gjestene med en tolags eplekake med norske epler og masse smak. Foto: matprat.no
Imponer gjestene med en tolags eplekake med norske epler og masse smak. Foto: matprat.no
Last ned bilde
Rebekka Helén Aamaas, agroøkolog i MatPrat. Foto: matprat.no
Rebekka Helén Aamaas, agroøkolog i MatPrat. Foto: matprat.no
Last ned bilde
Imponer gjestene med en tolags eplekake med norske epler og masse smak. Foto: matprat.no
Imponer gjestene med en tolags eplekake med norske epler og masse smak. Foto: matprat.no
Last ned bilde
Denne lakseformen er enkel, rask og smaker nydelig - og kanskje best av alt: den lager seg selv i stekeovnen mens du kan gjøre andre viktige ting. Foto: matprat.no
Denne lakseformen er enkel, rask og smaker nydelig - og kanskje best av alt: den lager seg selv i stekeovnen mens du kan gjøre andre viktige ting. Foto: matprat.no
Last ned bilde

Lenker

Følg pressemeldinger fra MatPrat

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MatPrat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra MatPrat

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye