Høsten - høysesong for å spise norske råvarer
Høsten er høysesong for norske råvarer. Rotgrønnsakene høstes, lammet kommer ned fra fjellet og hagene bugner av epler. Benytt anledningen til å lage deilige høstretter av ferske norske råvarer.

Vi er bortskjemte med å ha tilgang på alle matvarer til enhver tid, men det er mange fordeler ved å spise norsk mat i sesong. Råvarene i sesong er ofte rimeligere, smaken er på sitt beste og ved å spise i sesong, er det lettere å spise variert.
– Nå som det er høst så kan du se etter deilige rotgrønnsaker som rødbeter, polkabeter, pastinakk og sellerirot. Andre grønnsaker, som potet, blomkål, løk og gulrot er også på sitt beste nå, sier Rebekka Helén Aamaas, agroøkolog i MatPrat.
– Bruk disse råvarene i varmende gryter, kanskje i kombinasjon med norsk lam, som også er i høysesong nå på høsten, anbefaler Aamaas og foreslår følgende retter:
-
Potet og purreløksuppe: https://www.matprat.no/oppskrifter/gjester/purre--og-potetsuppe/
-
Lammegryte med rotgrønnsaker: https://www.matprat.no/oppskrifter/tradisjon/lammegryte-med-rotgronnsaker/
-
Alt i ett-form med laks og grønnsaker: https://www.matprat.no/oppskrifter/familien/alt-i-ett-form-med-laks-og-gronnsaker/
-
Tolags eplekake: https://www.matprat.no/oppskrifter/gjester/tolags-eplekake/
Gode grunner til å spise norsk
– Når du spiser norsk bidrar du blant annet til å opprettholde norsk matproduksjon, god ressursutnyttelse, levende bygder og norske arbeidsplasser - og ikke minst til å støtte den norske bonden, sier Aamaas.
Hun anbefaler å se etter norske råvarer når du handler mat i matbutikken ved å sjekke matvarens opprinnelsesland og se etter Nyt-Norge merket. Alternativt kan du kjøpe mat via REKO-ringer, Bondens marked, eller direkte fra bonden.
– Bruk høsten til å støtte lokale bønder og nyte ferske råvarer av høy kvalitet!
Kontakter
Cathrine UdeKommunikasjonsrådgiver
Tel:93802707cathrine.ude@matprat.noBilder







Lenker
Følg pressemeldinger fra MatPrat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MatPrat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra MatPrat
Utekos med reinskav på primus18.10.2023 07:30:00 CEST | Pressemelding
Du trenger ikke gå langt for å oppleve at maten smaker ekstra godt ute. Med reinskav og primus i sekken er veien til hverdagsluksus kort. Og det er lite enkelt som å grille en pølse.
Det beste du kan spise i sesong nå26.9.2023 08:00:00 CEST | Pressemelding
Norsk lam og kål er i sesong og på sitt beste samtidig. Det gjør fårikål til en perfekt og kortreist høstrett du kan kose deg med.
Følg live om norsk landbruk: Nye kostråd, sosiale forskjeller og dyrevelferd9.8.2023 14:39:07 CEST | Pressemelding
Hvordan sikrer vi et bærekraftig kosthold for alle? Onsdag 16. august diskuterer blant andre Marit Kolby, Heidi Bjerkan og Katrine Lekang norsk landbruk - med fokus på de nye nordiske kostrådene og dyrevelferd. Følg samtalene live her.
100 grunner til kritikk mot kostråd28.6.2023 07:40:00 CEST | Pressemelding
– Integreringen av bærekraft i kostrådsanbefalingene har vært feilslått, og vi har minst 100 grunner til å være kritiske mot prosessen, sier Katrine Lekang, seniorrådgiver for bærekraftig matproduksjon i MatPrat.
Landbruket er en del av løsningen, ikke problemet6.6.2023 14:38:44 CEST | Kronikk
Å foreslå kjøttkutt har alltid en stor politisk symboleffekt. Men det virker som man glemmer husdyras positive nytteverdi i matsystemet. I klimakampen bør vi alle bidra – det gjør også landbruket. Fôringredienser som kan redusere utslippene av metan fra storfe med hele 30 prosent er allerede innført i enkelte produksjoner.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom