Høsten - høysesong for å spise norske råvarer
Høsten er høysesong for norske råvarer. Rotgrønnsakene høstes, lammet kommer ned fra fjellet og hagene bugner av epler. Benytt anledningen til å lage deilige høstretter av ferske norske råvarer.

Vi er bortskjemte med å ha tilgang på alle matvarer til enhver tid, men det er mange fordeler ved å spise norsk mat i sesong. Råvarene i sesong er ofte rimeligere, smaken er på sitt beste og ved å spise i sesong, er det lettere å spise variert.
– Nå som det er høst så kan du se etter deilige rotgrønnsaker som rødbeter, polkabeter, pastinakk og sellerirot. Andre grønnsaker, som potet, blomkål, løk og gulrot er også på sitt beste nå, sier Rebekka Helén Aamaas, agroøkolog i MatPrat.
– Bruk disse råvarene i varmende gryter, kanskje i kombinasjon med norsk lam, som også er i høysesong nå på høsten, anbefaler Aamaas og foreslår følgende retter:
-
Potet og purreløksuppe: https://www.matprat.no/oppskrifter/gjester/purre--og-potetsuppe/
-
Lammegryte med rotgrønnsaker: https://www.matprat.no/oppskrifter/tradisjon/lammegryte-med-rotgronnsaker/
-
Alt i ett-form med laks og grønnsaker: https://www.matprat.no/oppskrifter/familien/alt-i-ett-form-med-laks-og-gronnsaker/
-
Tolags eplekake: https://www.matprat.no/oppskrifter/gjester/tolags-eplekake/
Gode grunner til å spise norsk
– Når du spiser norsk bidrar du blant annet til å opprettholde norsk matproduksjon, god ressursutnyttelse, levende bygder og norske arbeidsplasser - og ikke minst til å støtte den norske bonden, sier Aamaas.
Hun anbefaler å se etter norske råvarer når du handler mat i matbutikken ved å sjekke matvarens opprinnelsesland og se etter Nyt-Norge merket. Alternativt kan du kjøpe mat via REKO-ringer, Bondens marked, eller direkte fra bonden.
– Bruk høsten til å støtte lokale bønder og nyte ferske råvarer av høy kvalitet!
Kontakter
Cathrine UdeKommunikasjonsrådgiver
Tel:93802707cathrine.ude@matprat.noBilder







Lenker
Følg pressemeldinger fra Matprat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Matprat
Flere velger fullfett og rene råvarer19.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Matprats ferske undersøkelse om norsk diettkultur, gjennomført av Opinion, viser tydelige endringer i våre holdninger til mat og kosthold. Samfunnsanalytiker Anne Zondag forklarer hvorfor bekymringen for ultraprosessert mat øker, og hvordan tilliten til kostholdsrådene endrer seg.
Slik lykkes du med biffen – og grillen23.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
En god grillopplevelse starter lenge før du legger kjøttet på risten
Vårrengjøring i fryseren: Hvor lenge holder maten?7.4.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Når var sist gang du kikket inn i fryseren? Og har du mat som har ligget så lenge at den husker din første skoledag? Da er det på tide med en vårrengjøring, mener Matprat-kokken Anette Fjelleng Hansen, som forteller deg hvordan du oppbevarer maten og hvor lenge den holder seg i fryseren for best mulig resultat.
Matprat inngår brødsamarbeid – skal inspirere forbrukerne30.1.2025 09:00:00 CET | Pressemelding
Matprat har inngått et samarbeid med aktører i brød- og bakeribransjen* for å minne forbrukere på hvor anvendelig, smakfullt og næringsrikt brød er. Første steget for å få til nettopp dette, er en sandwich-kampanje.
Kalkun fortsatt på topp27.12.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
En av tre oppgir at de skal spise kalkun på nyttårsaften i år. Det viser MatPrats årlige juleundersøkelse, utført av Opinion. Nesten like mange vet ikke hva nyttårsmenyen blir ennå.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom