Høsten - høysesong for å spise norske råvarer
Høsten er høysesong for norske råvarer. Rotgrønnsakene høstes, lammet kommer ned fra fjellet og hagene bugner av epler. Benytt anledningen til å lage deilige høstretter av ferske norske råvarer.
Vi er bortskjemte med å ha tilgang på alle matvarer til enhver tid, men det er mange fordeler ved å spise norsk mat i sesong. Råvarene i sesong er ofte rimeligere, smaken er på sitt beste og ved å spise i sesong, er det lettere å spise variert.
– Nå som det er høst så kan du se etter deilige rotgrønnsaker som rødbeter, polkabeter, pastinakk og sellerirot. Andre grønnsaker, som potet, blomkål, løk og gulrot er også på sitt beste nå, sier Rebekka Helén Aamaas, agroøkolog i MatPrat.
– Bruk disse råvarene i varmende gryter, kanskje i kombinasjon med norsk lam, som også er i høysesong nå på høsten, anbefaler Aamaas og foreslår følgende retter:
-
Potet og purreløksuppe: https://www.matprat.no/oppskrifter/gjester/purre--og-potetsuppe/
-
Lammegryte med rotgrønnsaker: https://www.matprat.no/oppskrifter/tradisjon/lammegryte-med-rotgronnsaker/
-
Alt i ett-form med laks og grønnsaker: https://www.matprat.no/oppskrifter/familien/alt-i-ett-form-med-laks-og-gronnsaker/
-
Tolags eplekake: https://www.matprat.no/oppskrifter/gjester/tolags-eplekake/
Gode grunner til å spise norsk
– Når du spiser norsk bidrar du blant annet til å opprettholde norsk matproduksjon, god ressursutnyttelse, levende bygder og norske arbeidsplasser - og ikke minst til å støtte den norske bonden, sier Aamaas.
Hun anbefaler å se etter norske råvarer når du handler mat i matbutikken ved å sjekke matvarens opprinnelsesland og se etter Nyt-Norge merket. Alternativt kan du kjøpe mat via REKO-ringer, Bondens marked, eller direkte fra bonden.
– Bruk høsten til å støtte lokale bønder og nyte ferske råvarer av høy kvalitet!
Kontakter
Cathrine UdeKommunikasjonsrådgiver
Tel:93802707cathrine.ude@matprat.noBilder
Lenker
Følg pressemeldinger fra MatPrat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MatPrat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra MatPrat
Ikke glem kjøleskapet før du drar på ferie3.7.2024 11:05:45 CEST | Pressemelding
Mange skal straks ut på ferie og en som ikke skal på tur, det er kjøleskapet ditt. MatPrat-kokken, Anette Fjelleng Hansen, gir deg tipsene til hva du lager av det du har igjen og hvilke matvarer du ikke må glemme i kjøleskapet før du stikker på ferie.
Dette serverer du til fotball-EM13.6.2024 07:40:00 CEST | Pressemelding
Server bratwurst i ølbad for en tysk fulltreffer, og albondigas om du heier på Spania. Er du fan av både Italia og Tyrkia, er kebabpizza stang inn. Her er EM-menyen for kompisgjengen.
Befolkningens grillfavoritter er burgere og pølser31.5.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Sommeren nærmer seg, og de unge er ivrige etter å fyre opp grillen. En fersk undersøkelse fra MatPrat, utført av YouGov viser at pølser og burgere til enhver tid er de mest populære rettene på grillen i Norge.
Gjør grillen klar før 17.mai med disse tipsene!13.5.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
17.mai nærmer seg, og det er på tide å gjøre klar grillen for en ny sesong med grillglede. Ifølge kokk Anette Fjelleng Hansen i MatPrat er det flere viktige ting å huske på for å sikre at grillen er i toppform. Anette griller ofte og gjennom hele om sommerhalvåret, ofte opp til 5 – 6 ganger i uka. Hun har de beste tipsene for å gjøre grillen i ordentlig stand til sesongen.
Livskvalitet er viktigere enn vektnedgang når unge velger kosthold6.5.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn under 30 år oppgir at økt livskvalitet er det som i størst grad motiverer dem til å følge et bestemt kosthold eller en type diett. Det kommer frem i en ny undersøkelse fra MatPrat utført av Opinion der 1600 ble spurt om sitt forhold til kosthold og dietter.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom