Norsk Fysioterapeutforbund

Norsk Fysioterapeutforbund: - Unngå å stille diagnosen "delte magemuskler" rett etter fødsel

Del

Nybakte mødre med rectus diastase (delte magemuskler) bør ikke bli diagnostisert kort tid etter fødsel. Det mener Norsk Fysioterapeutforbund som i dag – mandag 16. oktober – legger frem 15 anbefalinger om kloke valg. 

Ingeborg H. Brækken i faggruppen for kvinnehelse i Norsk Fysioterapeutforbund mener fysioterapeuter bør unngå å stille diagnose delte magemuskler for tidlig.
Ingeborg H. Brækken i faggruppen for kvinnehelse i Norsk Fysioterapeutforbund mener fysioterapeuter bør unngå å stille diagnose delte magemuskler for tidlig.

- Studier viser at et stort antall nybakte mødre opplever en naturlig tilhelning av rectus diastase. 70 prosent opplever at magemusklene er helt fine igjen 12 måneder etter fødsel. Vi bør derfor vente med å stille diagnosen, sier Ingeborg H. Brakken. 

Hun har inntil nylig vært leder for faggruppen for kvinnehelse i Norsk Fysioterapeutforbund. 

60 prosent av nybakte mødre opplever rectus diastase seks uker etter fødsel, mens 30 prosent fortsatt har det ett år etter fødsel. 

Faggruppen anbefaler også at fysioterapeuter ikke bør si til kvinner med mild og moderat rectus diastase at det kan være årsaken til plager i bekkenbunn og smerter i bekkenledd og korsryggen. 

- Studier viser at det ikke er sammenheng mellom diastase og plager eller smerter i bekkenbunn eller bekken og korsrygg. Disse studiene har derimot ikke inkludert kvinner med diastase som er bredere enn fem centimeter, sier Brækken. 

Faggruppen for kvinnehelse er også motstandere av å anbefale kvinner med bekkenbunnsplager som urininkontinens og underlivsporlaps alternative og kommersielle behandlingsalternativer uten dokumentert effekt. 

- Vi har et godt grunnlag for å anbefale bekkenbunnstrening (styrketrening av bekkenbunnsmusklene) som behandling for urininkontinens og underlivsprolaps. Det bør derfor være behandlingen som anbefales, sier Brækken.

Norsk Fysioterapeutforbund anbefaler også å unngå bekkenbunnstrening hvis resultatene har uteblitt etter 4-6 måneders daglig trening. 

Om kloke valg 

  • Kampanje startet av Legeforeningen i 2018 

  • Målet er å redusere undersøkelser og behandling som pasienter ikke har nytte av og i verste fall kan skade 

  • Følgende profesjoner er med i Kloke valg-kampanjen: Leger, helsesykepleiere, tannleger, kiropraktorer, optikere, jordmødre, radiografer og farmasøyter og fysioterapeuter 

  • kampanjen bygger på den internasjonale  Choosing Wisely kampanjen 

Anbefalingene fra Norsk Fysioterapeutforbund 

  • Unngå opplæring i riktig løfteteknikk for å forebygge ryggplager hos arbeidstakere med manuell håndtering 

  • Unngå manuell lymfedrenasje når det ikke gir dokumentert effekt 

  • Unngå bekkenbunnstrening hos fysioterapeut hvis resultatene har uteblitt etter daglig styrketrening av bekkenbunnsmusklene i 4-6 måneder. Pasienten bør henvises til utredning i spesialisthelsetjenesten 

  • Unngå å anbefale alternative, kommersielle og potensielt kostbare behandlingsalternativer uten dokumenter klinisk effekt for behandling av bekkenbunnsplager som urininkontinens og underlivsprolaps 

  • Unngå unødvendig tidlig diagnostisering av rectus diastase (delte magemuskler) hos nybakte mødre 

  • Unngå å fortelle nybakte mødre med mild og moderat rectus diastase (delta magemuskler) at det kan være årsaken til eventuelle plager i bekkenbunn og smerter i bekkenledd og korsrygg 

  • Unngå å behandle normalvarianten av symptomfri myk/fleksibel plattfot hos barn 

  • Unngå manipulering av spedbarns nakker ved torticollis (en medfødt eller ervervet feilstilling av hodet som følge av stram muskulatur) 

  • Unngå kortvarig manuell passiv strekk av spastisk muskulatur uten tilleggsbehandling (som botox og kirurgi), herunder inngår ikke langvarig tøyning i for eksempel ståstativ 

  • Unngå psykomotorisk fysioterapi hvis pasienten ikke vil ha nytte av behandlingen 

  • Unngå sykemelding hvis det er mulig å opprettholde yrkesrettet aktivitet for pasienter med psykiske plager 

  • Unngå å bruke begreper som kan gi uheldig sykdomsforståelse og føre til uhensiktsmessige helsevalg for pasienter med muskel- og skjelettplager 

  • Unngå billeddiagnostikk for muskel- og skjelettplager når det ikke er mistanke om underliggende eller alvorlige sykdom 

  • Unngå sykemelding hvis det er hensiktsmessig å opprettholde yrkesrettet aktivitet for pasienter med muskel- og skjelettplager 

  • Unngå å henvise til kirurgi av muskel- og skjelettplager der rehabiliteringstiltak er sidestilt eller bedre enn operasjon 

Kontakter

Bilder

60 prosent av nybakte mødre opplever delte magemuskler seks uker etter fødsel, mens 30 prosent fortsatt har det ett år etter fødsel.
60 prosent av nybakte mødre opplever delte magemuskler seks uker etter fødsel, mens 30 prosent fortsatt har det ett år etter fødsel.
Last ned bilde

Norsk Fysioterapeutforbund (NFF)

Norsk Fysioterapeutforbund (NFF) organiserer rundt 10 000 autoriserte fysioterapeuter og fysioterapistudenter. NFF varetar medlemmenes faglige og økonomiske interesser.

Følg pressemeldinger fra Norsk Fysioterapeutforbund

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Fysioterapeutforbund på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Fysioterapeutforbund

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye