Gresskar hører ikke bare Halloween til
Selv om halloweengresskar er mest vanlig, blir det mer og mer populært med andre gresskartyper også. Ikke kast restene fra Halloweengresskaret og lag noe godt med gresskar i høst!

Uhyggelig mye matsvinn av gresskar
Oktober er høysesong for gresskar, det dyrkes faktisk ca. 1900 tonn i året i Norge, forteller Ragnhild Eri produktsjef for grønnsaker i Norgro.
– Alle produsentene vasker og pakker flere tonn gresskar daglig akkurat nå. Kvaliteten er fin i år, til tross for en dårlig høst, forteller Eir. Det finnes flere forskjellige typer gresskar, men det er Halloweengresskarene som dominerer nå rett før Halloween.
De fleste forbinder gresskar med Halloween og skumle ansikter med lykter eller lys inni. Når gresskarene blir hulet ut og skjært i blir innholdet ofte kastet. En undersøkelse gjennomført av Norstat for OFG i 2021 viste at så mange som 6 av 10 ikke bruker maten i gresskaret etter å ha laget lykter (1).
– Det er alt for mange som kaster all den gode maten som er i gresskaret rett i søpla. Jeg tror det er fordi mange ikke tror at Halloweengresskar ikke kan spises, eller at det ikke vet hva de kan bruke restene til, forteller Iselin Sagen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Bruk fruktkjøttet til å lage supper, stapper eller ha det i bakst, oppfordrer Sagen. Prøv for eksempel gresskarscones. Gresskaret gjør dem ekstra saftig, og baksten blir skikkelig god. Frøene fra gresskaret kan ristes for å lage deilige snacks som kan brukes på salater, frokostblandinger og gjærbakst, eller de kan brukes som garnityr. Dette er en flott måte å redusere matsvinn og få mest mulig ut av denne allsidige frukten.
Halloween er barnas dag. Imponer med skumle gresskarlapper eller deilige gresskarvafler. Det er et sunt og godt innslag blant alle søtsakene.
Lag noe godt med matgresskar
I tillegg til å være en viktig del av Halloween, spiller gresskar også en stor rolle i kulinariske opplevelser i høstsesongen. Matgresskar er kjent for sin deilige smak og næringsrike egenskaper.
– Det dyrkes mest Halloween gresskar i Norge. Selv om vi ikke har konkrete målinger på matgresskar, vet vi at tallene er stigende for matgresskar, sier Eri.
I Norge er vi mest kjent med Butternut og Hokkaido gresskar. De er rike på vitaminer, spesielt A og C, samt fiber. Flaskegresskar/ Butternut gresskar er fantastisk godt å bake i ovnen, og begge sorter passer veldig godt i supper-gjerne sammen med løk og gulrot som i denne varmende gulrot og gresskarsuppen. Gresskar kan brukes på mange måter. En av de mest kjente rettene er kanskje gresskarpai, som har en søt og krydret smak og er en favoritt på Thanksgiving-bordet i USA.
Uansett om det brukes til å lyse opp natten under Halloween-feiringen eller som ingrediens i en smakfull høstrett, er gresskar blitt en av høstens fine tradisjoner og gode smaker.
[1] Tall fra undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for frukt og grønt, 2021
Les mer om de ulike gresskartypene her
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder





Lenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom