Vil gjøre Norden til ledende KI-aktør i Europa
Diskusjonene vil foregå på konferansen Nordic Perspectives on Artificial Intelligence som avholdes torsdag og fredag på Universitetet i Oslo. Konferansen er en del av en serie med nordiske samarbeidskonferanser om denne tematikken. Årets konferanse arrangeres av Schibsted, NHO, SINTEF, Universitetet i Oslo og Oslo Science City.
– Norden både kan og bør bli en ledende aktør i utviklingen av kunstig intelligens i Europa. Sammen har vi betydelige ressurser til å investere i den nødvendige infrastrukturen for beregning og lagring av data, og vi har felles interesser blant annet i å utvikle språkmodeller for de nordiske språkene. Men for å lykkes må vi samle oss om en felles, nordisk satsing på på dette feltet, sier professor Morten Dæhlen som leder Universitet i Oslo sin storsatsning dScience – Senter for data og beregningsvitenskap.
Bakgrunnen for konferansen er den enormt hurtige utviklingen innenfor kunstig intelligens vi har sett den siste tiden. Kunstig intelligens endrer både forventninger og forutsetninger for forskning, næringsliv og samfunnet som helhet.
Når 100 toppledere fra de nordiske landene møtes i Oslo denne uka skal man diskutere felles nordiske løsninger innen blant annet språkteknologi, regulering og banebrytende, fremtidsrettede teknologier innen fagfeltet.
– Nordiske land har sterke fagmiljøer innen kunstig intelligens og samlet er vi en kraftfull region for forskning og utvikling innen kunstig intelligens. Det finnes også en rekke interessante samarbeidsområder hvor vi har felles interesser og gode muligheter for samarbeid, blant annet innen medisin og helse, språkteknologi og knyttet til den pågående energiomstillingen,” sier Dæhlen.
– Utviklingen innen kunstig intelligens vil påvirke alle deler av samfunnet. Derfor er det viktig å skape gode og aktive møteplasser hvor forskere, næringsliv, offentlig sektor og politikere kan diskutere og finne løsninger. Slik kan vi bidra til en kunnskapsbasert og samfunnsnyttig utvikling og bruk av kunstig intelligens, sier administrerende direktør i innovasjonsdistriktet Oslo Science City, Christine Wergeland Sørbye.
Kontakter
dScience – Senter for data- og beregningsvitenskap
Christoffer Hals
Mob: +47 45 66 59 96
E-post: christoffer.hals@mn.uio.no
Nettside: https://www.uio.no/dscience/
Christoffer HalsdScience - Senter for data- og beregningsvitenskap
Tel:+4745665996christofferredmund@hotmail.comBilder
Dokumenter
Lenker
Om UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
Sem Sælands vei 24
0371 Oslo
22 85 56 00http://www.mn.uio.no/
dScience – egenfinansiert senter for data- og beregningsvitenskap ved Universitet i Oslo. Har blant annet etablert et partnerprogram med næringslivet som omfatter DNB, DNV, Norges bank, Equinor, Kongsberggruppen, og Helse Sør-Øst.
Forskere ved Universitetet i Oslo har forsket på kunstig intelligens siden 70-tallet. Her er noen eksempler på hvordan kunstig intelligens er en del av forskningen:
- Integreat: Et senter for fremragende forskning som samler forskere på statistikk, logikk, maskinlæring og kunstig intelligens. Målet er å drive kunnskapsdrevet maskinlæring.
- NORA – Norwegian Artificial Research Conscortium – nettverk av norske KI-institusjoner som Universitetet i Oslo er vertskap for.
- UiO har lansert Honours-programmet hvor kunstig intelligens er et sentralt tema i utdanningen.
Oslo Science City er Norges første innovasjonsdistrikt, lokalisert i landets mest kunnskapstette område. Her ligger landets fremste universitet, Nordens største sykehus, internasjonalt ledende forskningsinstitutter og et vitalt oppstartsmiljø med tette bånd til forskningsinstitusjonene. Til sammen er 8000 forskere og 40 000 studenter og 300 oppstartsbedrifter tilknyttet innovasjonsdistriktet.
Følg pressemeldinger fra UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
Derfor gjør julelukter oss så glade20.12.2024 09:00:00 CET | Aktuelt
Lukt er spesielt effektivt for å hente fram gamle minner. Hva er det som skjer i hjernen når vi lukter?
EUs største genomprosjekt – “Genome of Europe (GoE)” – er lansert20.11.2024 10:00:00 CET | Pressemelding
• GoE-prosjektet er satt i gang som svar på den raskt voksende bruken av genetiske data i forskning og pasientbehandling. I dag mangler man et godt sett med referansedata for fullstendige genomer, kalt helgenomer, fra den europeiske befolkningen. • Prosjektet har utspring i 1+MG-initiativet, der mange europeiske land ønsker å dele genomdata for minst én million mennesker, både innen sykdomsgrupper og friske. • Oppstartsmøtet for Genome of Europe (GoE) fant nylig sted 30. –31. oktober i Rotterdam, Nederland.
«Kalde» kreftsvulstar som vert gjort «varme» gjev nytt håp for immunterapi mot prostatakreft8.11.2024 09:39:55 CET | Aktuelt
Kalde krefttypar let seg ikkje behandla med immunterapi. Men ei ny oppdaging kan gjera dei varme og opna for behandling likevel.
Slik kan et fremtidig astronomisk teleskop bidra til det grønne skiftet16.10.2024 09:00:00 CEST | Aktuelt
Det planlagte AtLAST-teleskopet i Atacama-ørkenen kan bane vei for lokale energisamfunn rundt observatorier i tynt befolkede områder.
Vi plantar feil blomstrar for å hjelpa truga bieartar9.8.2024 09:00:00 CEST | Aktuelt
For å hjelpa truga bieartar, plantar vi blomsterstriper langs åkerkantar. Men dei plantane som kan hjelpa dei mest truga artane, manglar ofte.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom