EUs største genomprosjekt – “Genome of Europe (GoE)” – er lansert
• GoE-prosjektet er satt i gang som svar på den raskt voksende bruken av genetiske data i forskning og pasientbehandling. I dag mangler man et godt sett med referansedata for fullstendige genomer, kalt helgenomer, fra den europeiske befolkningen.
• Prosjektet har utspring i 1+MG-initiativet, der mange europeiske land ønsker å dele genomdata for minst én million mennesker, både innen sykdomsgrupper og friske.
• Oppstartsmøtet for Genome of Europe (GoE) fant nylig sted 30. –31. oktober i Rotterdam, Nederland.
27 land går sammen for å etablere en referansedatabase for Europa som består av minst 100 000 genomer. Disse genomene vil representere europeiske borgere uten kjent sykdom, og skal benyttes i forskning og som sammenlikningsgrunnlag ved sykdomsutredning (persontilpasset medisin). “Genome of Europe” (GoE) er det mest omfattende EU-finansierte programmet innen befolkningsgenomikk hittil. I løpet av 42 måneder vil initiativet etablere referansedatabasen med minst 100 000 genomer. Databasen vil representere Europas mangfoldige befolkninger. Prosjektet omfatter 49 partnere og støttes med 45 millioner Euro i finansiering, hvorav 20 millioner Euro kommer fra EU under Digital Europe-programmet til Europakommisjonen.
Hovedmålene for Genome of Europe omfatter:
• Etablering av et paneuropeisk fellesskap: Utvikle et konsortium for å støtte referansegenomprosjektet.
• Sekvensere 100 000 europeiske genomer, inklusiv 1346 norske genomer, og klargjøre disse for bruk i forskning og helsehjelp. Dette arbeidet vil gi kunnskap og infrastruktur som kan benyttes videre i 1+MG initiativet.
• Evaluering av det langsiktige potensialet for genomsekvensering i forskning og helsevesenet i Europa. Dette omfatter sekvensering med nyere teknologi som vil bidra til å avdekke tidligere utilgjengelige "mørke områder" av genomet.
• Styrking av et etisk, datasikkert og juridisk rammeverk: Prosjektet vil ledes av etiske, juridiske og samfunnsmessige hensyn og ivaretakelse av de gjeldende strenge datasikkerhetskrav.
• Innlemming av GoE-data i Europas genomdata-infrastruktur: Integrering av GoE-data i det tidligere finansierte Digital Europe-programmets Genomic Data Infrastructure (GDI)-prosjektet.
“Å utnytte informasjon om genomer i diagnostikk og behandling av norske pasienter krever at vi har en referanse for sammenligning fra den generelle befolkningen. Dette prosjektet vil gi oss et representativt referansegenom for Europa. Det er essensielt for å forbedre presisjonsmedisin i Norge”, uttaler professor og norsk prosjektleder i GoE, Trine B. Rounge, Universitetet i Oslo.
Universitetet i Oslo, som partner i Norges bioinformatikk-infrastruktur Elixir Norge, koordinerer Norges deltakelse i GoE-prosjektet.
For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:
Norsk prosjektleder: Trine B. Rounge, professor, Universitetet i Oslo, trinro@uio.no
Lenke:
Kontakter
Trine B. Roungeprofessor, Universitetet i Oslo
Norsk prosjektleder
Bilder
Følg pressemeldinger fra UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
«Kalde» kreftsvulstar som vert gjort «varme» gjev nytt håp for immunterapi mot prostatakreft8.11.2024 09:39:55 CET | Aktuelt
Kalde krefttypar let seg ikkje behandla med immunterapi. Men ei ny oppdaging kan gjera dei varme og opna for behandling likevel.
Slik kan et fremtidig astronomisk teleskop bidra til det grønne skiftet16.10.2024 09:00:00 CEST | Aktuelt
Det planlagte AtLAST-teleskopet i Atacama-ørkenen kan bane vei for lokale energisamfunn rundt observatorier i tynt befolkede områder.
Vi plantar feil blomstrar for å hjelpa truga bieartar9.8.2024 09:00:00 CEST | Aktuelt
For å hjelpa truga bieartar, plantar vi blomsterstriper langs åkerkantar. Men dei plantane som kan hjelpa dei mest truga artane, manglar ofte.
Doktorgradsavhandling kaster nytt lys over arktiske fiskers evolusjon31.5.2024 08:48:23 CEST | Pressemelding
PhD kandidat Siv Nam Khang Hoff har, som en del av det nasjonale forskingsprosjektet Arven etter Nansen, karakterisert genomisk variasjon hos flere viktige nøkkelarter i Arktis. Denne informasjonen har gitt oss ny innsikt i lokale tilpasninger og bestandsstrukturen til både lodde og polartorsk.
Kvanteteknologi: Norske sensorer er en del av den globale brikkekrigen7.5.2024 09:00:00 CEST | Aktuelt
Norge har allerede en internasjonalt ledende sensorindustri. Nå kommer kvantesensorene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom