«Spionarkiv» publisert på Digitalarkivet
For å frigjøre Norge fra tysk okkupasjon under 2. verdenskrig, trengte britisk etterretning å kjenne godt til norske forhold. Nå er over 20 000 sider med etterretningsrapporter digitalisert og publisert på Digitalarkivet.

– Dette er nok det nærmeste vi kommer et «spionarkiv» på Digitalarkivet, sier Øyvind Ødegaard, seniorrådgiver i Arkivverket.
– Veldig lite av denne informasjonen er tilgjengelig i andre norske arkiver, og her får vi et unikt og detaljert innblikk i hele det norske samfunnet, men særlig mye om tyske militære og sivile anlegg, installasjoner og adresser.
Dokumentasjonen som nå er digitalisert, kommer fra arkivet etter Forsvarets Overkommando (FO) 2. avdeling i London. Det var en etterretningstjeneste som ble opprettet for å jobbe med alle viktige aspekter med sikte på å gjenerobre Norge. Dette var FOs største avdeling med over 200 ansatte og med nesten 2000 hjelpere, kontakter og kurerer.
Etterretningsrapportene er ordnet etter fylke, og er stort sett tredelt:
1. Generell oversikt (General survey): Denne delen gir en tekstlig beskrivelse av forholdene i ulike deler av Norge, oversiktskart og en liste over tyske militære anlegg og andre installasjoner.
2. Detaljerte kart (Detailed sketches): Disse kartene gir et dyptgående og detaljert bilde av landskapet, inkludert steder som var strategisk viktige for de allierte styrkene og motstandsbevegelsen.
3. Spesialrapporter (Special reports): Denne delen presenterer utvalgte temaer med et rikt utvalg av fotografier.
Nøkkelord
Kontakter
Ingvild Aarøe TønnesenSeniorrådgiverArkivverket/Strategi og kommunikasjon
Tel:93657337ington@arkivverket.noBilder







Lenker
Arkivverkets samfunnsoppdrag er å bidra til effektiv dokumentasjonsforvaltning og å sikre, bevare og tilgjengeliggjøre et bredt og allsidig utvalg av samfunnets arkiver. Som øverste arkivmyndighet har Arkivverket ansvar for faglige standarder og retningslinjer, tilsyn og veiledning med offentlig arkivarbeid. Arkivverket skal iverksette overordnet nasjonal politikk på arkivfeltet, og bidra til utvikling og styrking av arkivsektoren. Som bevaringsinstitusjon har Arkivverket ansvar for langtidslagring, tilgjengeliggjøring og formidling av statlige arkiver og prioriterte private arkiv.
Følg pressemeldinger fra Arkivverket
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Arkivverket på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Arkivverket
Kartotek over 50 000 norske krigsflyktninger til Sverige publisert8.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
I vårslippene publiserer Arkivverket viktige dokumenter fra 2. verdenskrig på Digitalarkivet. I år handler det om de som flyktet til Sverige.
Styrker samarbeidet om tros- og misjonsarkiv7.5.2025 14:27:16 CEST | Pressemelding
Ny avtale mellom Arkivverket og Misjons- og diakoniarkivet ved VID.
Fotoalbumet til norsk gullgravar publisert på nett5.5.2025 10:21:35 CEST | Pressemelding
I samband med Migrasjonsåret gjer Arkivverket norsk gullgravarhistorie tilgjengeleg for alle, når fotoalbumet etter Martin Wølstad er publisert på Digitalarkivet.
Nå kan du søke i Finnemanntallet for 168630.4.2025 12:38:43 CEST | Pressemelding
I forbindelse med Migrasjonsåret gjør Arkivverket en viktig kilde til innvandringshistorie lettere tilgjengelig.
Migrasjonsåret 2025: Søk i passasjerlister for White Star Line23.1.2025 10:08:20 CET | Pressemelding
Nå kan du søke i passasjerlistene til White Star Line på Digitalarkivet, som en del av Arkivverkets markering av Migrasjonsåret.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom