Bruk høsten til å bake grove havrebrød
Det har vært krevende å dyrke norsk mathvete i år, men havreavlingen er nesten som normal. Havre er sunt og godt for kroppen. Så bruk høsten til å bake gode brød med havre.
– Våte og mørke høstdager kan være krevende å komme gjennom. Da vet jeg om en ting som hjelper, i alle fall litt; nærmere bestemt brødbaking. Og brødbaking hjelper på flere områder, forteller Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.
De offentlige kostholdsrådene sier at vi bør spise grove kornprodukter hver dag, og til sammen bør vi få i oss mellom 70-90 gram sammalt mel eller fullkorn per dag. Det får en i seg ved for eksempel å spise fire brødskiver grovt brød daglig.
For det første gir et grovt og godt brød energi og livskraft. Fordi det inneholder mange viktige næringsstoffer som fiber, protein, B-vitaminer og jern. Og grove brød har et betydelige høyere innhold av disse næringsstoffene enn fine brød. I tillegg er fiber spesifikt forebyggende for livsstilssykdommer som tarmkreft og diabetes type 2.
For det andre er brødbaking mentalhygiene. Det å stå og lage en god brøddeig, følge prosessen fram gjennom elting, heving og steking, kjenne denne herlige duften av nystekt brød, og til slutt kunne sette tennene i et grovt brød med sprø skorpe og masse smak, det er kos med nyttig og godt utbytte.
For det tredje er baking er en hyggelig aktivitet som både barn og voksne kan gjøre sammen hjemme, der man lager produkter som kan nytes med det samme. I vår årlige brødundersøkelse (i regi av YouGov i februar 2023) svarte 1 av 5 at de baker brød minst en gang i uka.
Gode grovbrød med havre
Havre er sunt og godt for kroppen. Det er i tillegg lettvint å bake med, og dessuten velsmakende, miljøvennlig og billig. Skal du være snill mot kroppen din, er mer havre på menyen en skikkelig god start.
– Det finnes et stort mangfold av gode havrebrød i brødhyllene i butikker og bakerier. Om du kjøper eller baker selv anbefaler vi å velge de groveste brødene til hverdags, sier Nordbø.
Grovt havrebrød
Ingredienser
Bløtlegging
6 dl vann
300 g lettkokt havregryn
150 g sammalt hvete, grov
100 g havrekli
Hoveddeig
750 g hvetemel
2 ts salt
2 ts sukker
4 dl skummet melk eller lettmelk
½ dl rapsolje
1 pk gjær
Vann til pensling og havregryn til pynt
Slik gjør du
- Bløtlegging: Bland sammen havregryn, sammalt hvete, havrekli og vann i en bakebolle. Elt godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin på laveste hastighet. Deigen vil være klissete.
- Dekk bakebollen med plast og la den stå på benken i 20 minutter.
- Hoveddeig: Ha hvetemel, salt, sukker, melk og rapsolje i samme bakebolle. Smuldre i gjæren og elt deigen godt. Deigen vil fortsatt være litt klissete.
- Dekk bakebollen med plast og la den stå lunt til deigen har blitt dobbelt så stor. Ca. 45 minutter.
- Del deigen i to like store emner. Form avlange brød. Legg havrebrødene i to smurte 2-liters brødformer.
- Dekk formene med et klede, og sett dem på et lunt sted til de har hevet til dobbel størrelse.
- Pensle havrebrødene med vann. Dryss over havregryn og snitt forsiktig ett eller flere snitt med en skarp kniv.
- Stek brødene nederst i ovnen ved 220 °C i ca. 40 minutter. Avkjøl på rist.
Verdens brøddag 16. oktober
Hele verden spiser brød, men ikke nødvendigvis slike som vi her til lands er vant til. Den 16. oktober feirer vi Verdens brøddag, for å markere viktigheten av brød som mat.
Brøddagen er lagt til samme dato som FNs organisasjonen for mat og landbruk (FAO) ble etablert. FAO ble stiftet 16. oktober 1945 med formål å bekjempe sult under mottoet «Fiat panis», som betyr «La det bli brød». Samme dag markerer vi også FNs verdens matvaredag for å skape oppmerksomhet rundt behovet for å skaffe tilstrekkelig og næringsrik mat til alle.
– La oss bruke årets brøddag til å prøve et nytt havrebrød, oppfordrer Nordbø.
Kontakter
Torunn NordbøDaglig lederOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder
Lenker
Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn sitt formål er å drive generisk opplysnings- og informasjonsvirksomhet om norskprodusert korn og norskproduserte bakervarer, på vegne av alle aktørene i verdikjeden.
Opplysningskontoret for brød og korn ønsker å skape matglede, matlyst og bakelyst, og skal formidle matkunnskap om brød og korn. Temaene ernæring/helse og miljø/bærekraft knyttet til matkorn er sentrale, og vektlegges i samsvar med myndighetenes kostråd og bærekraftsmål.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Fransk bakst utfordrer de tradisjonelle syv21.11.2024 11:17:52 CET | Pressemelding
Krumkaker og kransekake er våre julekakefavoritter. Norsk hegemoni utfordres imidlertid av en fransk revolusjon og vi snakker ikke om napoleonskaker.
Lag skumle BØØskiver til Halloween29.10.2024 09:13:35 CET | Pressemelding
Halloween nærmer seg med stormskritt, og hva med å prøve noe ordentlig skummelt? Brødskiver istedenfor godteri. MatPrat-kokk Anette deler sine beste tips til skummelt gode “BØØskiver”. Perfekt for barneforeldre som ønsker en alternativ aktivitet å gjøre sammen med barna på halloween.
Derfor bør du spise fire grove brødskiver hver dag15.8.2024 14:46:10 CEST | Pressemelding
I de nye kostrådene øker anbefalingen for daglig inntak av fullkorn. Slik dekker du dagsbehovet på minst 90 gram.
Grepet som redder feriebudsjettet26.6.2024 07:35:00 CEST | Pressemelding
Mange nordmenn planlegger Norgesferie. Et enkelt grep kan spare ferieglade nordmenn for hundrevis av kroner i sommer.
Skolebrødets dag markeres over hele landet fredag 21. juni19.6.2024 08:05:00 CEST | Pressemelding
Opplysningskontoret for brød og korn etablerte Skolebrødets dag, som i år markeres fredag 21. juni. Bakerier og butikker fra Mandal i sør til Harstad i nord bruker denne dagen til å markere det kjente og kjære bakverket, Skolebrødet. – Selv om vi skal spise sunt og riktig er det lov å kose seg også, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom