Forbrenningsavgift på anslagsvis 100 millioner

Del

I forslag til statsbudsjett foreslår regjeringen en økning i avgiften på avfallsforbrenning med 85 prosent neste år. Forbrenningsanleggene må da betale 882 kroner per tonn CO2 de slipper ut eller 484 kroner per tonn avfall som brennes.- 

Forbrenningsavgiften ser ut til å gi BIR en årseffekt på 100 mnok, samtidig som vi foreløpig  ikke kan se at avgiften er øremerket til klimatiltak, sier Borghild Lekve, konsernsjef i BIR.
Forbrenningsavgiften ser ut til å gi BIR en årseffekt på 100 mnok, samtidig som vi foreløpig ikke kan se at avgiften er øremerket til klimatiltak, sier Borghild Lekve, konsernsjef i BIR. Cecilie Bannow

– BIR mener denne avgiften treffer feil, og den bør skyves frem i tid for å muliggjøre fangst og lagring på CO2 før avgiftene spiser opp kapital som kunne blitt brukt på å realisere nettopp slike CO2-fangstanlegg. Avgifter som gir insentiver til eksport av avfall over grensen til naboland som har andre rammer bør unngås, sier konsernsjef Borghild Lekve i BIR.

Støtte til modning av CO2-fangstprosjekter på avfallsforbrenning

BIR savner øremerkede midler til modning av prosjekter til fangst og lagring av CO2. CO2-fangst og lagring krever høye kostnader både i investering og drift. Avfallsforbrenningsanleggene er villige til å ta store deler av kostnadene selv, men den bør settes av øremerkede statlige midler til støtte for modning av prosjektene for å muliggjøre anlegg for CO2-fangst og lagring innen 2030.

Fangst og lagring av biogen co2

Vi ser at det i statsbudsjettet for 2024 fremdeles ikke er prisinsentiver for fangst og lagring av CO2 med biogent opphav. Det bør være et rammeverk for dette på lik linje med avgift og kvoter på fossile utslipp, altså en omvendt CO2-avgift som tidligere foreslått av Miljødirektoratet.

Kontakter

Bilder

Forbrenningsavgiften ser ut til å gi BIR en årseffekt på 100 mnok, samtidig som vi foreløpig  ikke kan se at avgiften er øremerket til klimatiltak, sier Borghild Lekve, konsernsjef i BIR.
Forbrenningsavgiften ser ut til å gi BIR en årseffekt på 100 mnok, samtidig som vi foreløpig ikke kan se at avgiften er øremerket til klimatiltak, sier Borghild Lekve, konsernsjef i BIR.
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra BIR

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra BIR på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra BIR

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye