Norsk Folkehjelp

Statsbudsjett 2024: Norge svikter verdens flyktninger!

Del

- Når behovet for å stille opp er størst er det et stort svik at regjeringen foreslår å kutte antall overføringsflyktninger til 1000. FN, Norsk Folkehjelp og mange andre mener at Norge bør ta imot 5000, sier Milena Tevanovic i Norsk Folkehjelp.

Aldri før har det vært flere mennesker på flukt i verden. Tall fra FNs høykomissær for flyktninger viser at det er over 110 millioner mennesker på flukt.

Svært mange flyktninger bor årevis i flyktningleirer mens de venter på å bli bosatt, mens andre legger ut på livsfarlige reiser over Middelhavet. Siden 2014 har over 28 000 mennesker druknet i sin desperate kamp for trygghet og beskyttelse. 

Europa og Norge bør ta ansvar for å sikre trygge reiseveier for flyktninger. I Hurdalsplattformen står det at «regjeringen at Regjeringen mener FNs kvoteflyktningesystem er den tryggeste og mest rettferdige ordningen for å sikre mottak av mennesker med behov for beskyttelse». FNs høykommissær for flyktninger har bedt Norge om å ta imot 5000 kvoteflyktninger i året.  

- Vi er enig med regjeringen i at FNs kvotesystem er det det tryggeste og mest rettferdige, og nettopp derfor bør vi også følge opp FNs anbefaling og ta imot 5000 kvoteflyktninger, og dermed sikre en trygg havn for mennesker som er flyktninger, sier Tevanovic.  

Norsk Folkehjelp ser positivt på innsatsen for å ta imot ukrainske flyktninger, og dette viser Norges potensial og beredskap for å øke kvoten for overføringsflyktninger til 5000 i 2024, i samsvar med FNs gjentakende anbefaling.  

- Det er viktig å presisere at den ekstraordinære innsatsen for ukrainske flyktninger ikke bør gå på bekostning av uttak av overføringsflyktninger fra andre land, avslutter Tevanovic.  

Kontakter

I Norge jobber Norsk Folkehjelp med førstehjelp og redningstjeneste og flyktnings- og inkluderingsarbeid. Internasjonalt jobber Norsk Folkehjelp med humanitær mine- og eksplosivrydding, utviklingssamarbeid og humanitær respons ved konflikt og kriser.

Følg pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye