Stabil finansiering av kirken
Statstilskuddet til Den norske kirke opprettholdes i statsbudsjettet. – Kirken trengs i samfunnet, sier kirkerådslederen.

– Vi skal fortsette å levere på oppdraget vårt om å være en landsdekkende folkekirke som gir tilhørighet, ivaretar kulturarv og skaper fellesskap for både unge og gamle. En stabil finansiering gir grunnlag for en folkekirke i hele landet.
Det sier kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum etter at regjeringen har lagt frem statsbudsjettet for 2024. Statstilskuddet til Den norske kirke opprettholdes i forslaget.
– Kirken er til stede i lokalsamfunn over hele landet. Kirkene er åpne rom for alle, gir et bredt kulturtilbud og representerer de lange linjene i landets historie. Aktivitetstilbudet er stort, for eksempel gjennomfører kirkene over seks tusen babysang- eller trilletreff for småbarnsfamilier over hele landet. Eldre får besøk av ansatte og frivillige, som i fjor gjennomførte mer enn 26 000 besøk på institusjoner og hjemme.
Penger til bevaring av kirker
Et nytt kirkebevaringsprogram på 10 milliarder kroner skal sikre at viktige kulturminner settes i stand og vedlikeholdes. I budsjettet for 2024 foreslår regjeringen 20 millioner kroner til oppstarten av det nye kirkebevaringsfondet. Kirkerådslederen forventer at fondet tilføres kapital i revidert nasjonalbudsjett før sommeren.
– Det er viktig at vi nå kommer i gang med det store vedlikeholdsetterslepet. Gjennom kirkebyggene kan kulturhistorien formidles levende for nye generasjoner. Regjeringen skriver om kirkebevaring i et eget kapittel i statsbudsjettet. Det legger til rette for bevaringsprogrammet i årene fremover.
Rammetilskudd på 2,567 milliarder
Regjeringen løfter frem Den norske kirkes arbeid med digitalisering. Det skal gjøre kirkens tjenester lettere tilgjengelige og arbeidshverdagen for ansatte enklere.
– Dette kan styrke samhandlingen i kirken, som departementet skriver, sier Raaum.
– Vi er stolte av at vi er kommet langt på kort tid. Vi må fortsette dialogen om hvordan vi får til samhandlingen mellom statlig og kommunal finansiering på dette feltet.
I forslaget til statsbudsjett får Den norske kirke et rammetilskudd på 2,567 milliarder kroner. Det er en endring på 5,03 prosent, sammenlignet med revidert nasjonalbudsjett for i år. Prisveksten i 2024 anslås til 3,8 %, mens den i 2023 anslås å lande på 6 %.
Samtidig er kirkerådslederen urolig for høye pensjonskostnader.
– Kirken får noe midler til økte pensjonskostnader, men de siste årene har både estimat og reelle kostnader ligget mye høyere. Vi ønsker ikke å ta penger fra menneskemøter til å betale pensjon.
Oppfordring til nyvalgte kommunepolitikere
I tillegg til et rammetilskudd over statsbudsjettet, finansieres Den norske kirke over kommunebudsjettene. Dette skal blant annet dekke utgifter til kirkebygg, strøm, utstyr og lønn til lokalt ansatte i fellesrådet.
I revidert nasjonalbudsjett for 2023 gav regjeringen økt tilskudd til kommunene og fremhevet samtidig kommunenes ansvar for å dekke driftsutgifter.
– Jeg vil oppfordre de nyvalgte kommunepolitikerne til å prioritere samhandling med kirken lokalt. Det er mange samarbeidsprosjekter for barn og unge. Annenhver 15-åring konfirmeres i Den norske kirke, og i fjor deltok nærmere 8 000 ungdommer på ledertreningskurs. Penger til kirken gir mye tilbake til lokalsamfunnet, i form av frivillighet, sosiale tilbud og kulturaktiviteter. Kirken trengs i samfunnet.
Løfter frem kirkens samtaler
Raaum mener kirken er viktig for folk, også når livet er vanskelig. I fjor ble det gjennomført 33 100 samtaler om sorg med en prest eller diakon.
– Det er viktig å sette ord på følelser når livet oppleves vanskelig. Derfor tilbyr kirkens ansatte samtale med alle som trenger det. Det er helt gratis og uten venteliste.
Kirkerådslederen peker også på viktigheten av Kirkens SOS, der folk kan snakke eller chatte anonymt med frivillige.
– I fjor ble Kirkens SOS fjernet som en fast post på statsbudsjettet og må nå søke etter midler. Kirkens SOS gjør en uvurderlig innsats for mennesker over hele landet, og er avhengig av forutsigbar finansiering.
Om finansieringen av trossamfunn
Den norske kirke finansieres om lag 1/3 over statsbudsjettet og 2/3 over kommunebudsjettene. I tillegg kommer gaver og kollekt til arbeidet i kirken.
Andre trossamfunn som oppfyller vilkårene for støtte, mottar om lag like mye støtte per medlem som Den norske kirke får totalt. Tilskuddet til andre trossamfunn utbetales i sin helhet over statsbudsjettet.
Nøkkelord
Kontakter
Anders Emil KaldholRådgiver i Kirkerådet
Tel:98801428ak547@kirken.noBilder

Om oss
65 prosent av befolkningen er medlemmer av Den norske kirke. Kirken tilhører den evangelisk-lutherske kirkefamilien. Kirkens ledelse er samlet i Kirkemøtet som består av medlemmene av elleve regionale bispedømmeråd og alle biskopene.
Kirken er inndelt i 1174 menigheter som disponerer 1635 kirkebygg. Mer enn 8000 mennesker arbeider i kirken og over 75.000 er frivillige medarbeidere.
Den norske kirkes virksomhet finansieres over kommunebudsjettene og statsbudsjettet.
Mer himmel på jord
Følg pressemeldinger fra Den norske kirke
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Den norske kirke på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Den norske kirke
Presseinvitasjon: Kirkemøtet samles 25.–28. april22.4.2025 08:11:00 CEST | Pressemelding
Den norske kirkes øverste folkevalgte organ samles i Trondheim 25.–28. april. Pressen er invitert til å følge møtet fysisk eller via strømming. Meld fra til ak547@kirken.no om hvilke dager du deltar.
Preses om pave Frans21.4.2025 10:59:17 CEST | Pressemelding
Den norske kyrkja sender sine kondolansar til alle katolikkar etter at Pave Frans er død. – Ein usedvanleg kyrkjeleiar, med stort mot og mykje kjærleik til Gud og menneske, seier preses Olav Fykse Tveit.
Oppstandelsen gjer noko med oss20.4.2025 12:15:00 CEST | Pressemelding
Preses Olav Fykse Tveit heldt preike på første påskedag i Nidarosdomen. – Oppstandelsen betyr alt, fordi den gjev oppreising.
Hver femte nordmann ber om fred i verden11.4.2025 10:27:39 CEST | Pressemelding
Mer enn hver femte nordmann har bedt til høyere makter om fred den siste tiden. Det er et uvanlig stort bønnemøte.– Å be er noe alle kan gjøre, med eller uten ord, om man tror eller ikke, Gud hører alle bønner, sier preses Olav Fykse Tveit.
Flere kommer i kirken på hverdager17.3.2025 08:00:00 CET | Pressemelding
Statistikken for 2024 viser økt oppslutning om babysang, konserter, kor og andre aktiviteter gjennom ukedagene. – Dette bekrefter en trend vi har sett etter pandemien, sier kirkerådslederen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom