Hver femte nordmann ber om fred i verden
Mer enn hver femte nordmann har bedt til høyere makter om fred den siste tiden. Det er et uvanlig stort bønnemøte.– Å be er noe alle kan gjøre, med eller uten ord, om man tror eller ikke, Gud hører alle bønner, sier preses Olav Fykse Tveit.

Verden er ustabil, og mange er redde for at krigen skal ramme oss her hjemme, også. I fastetiden før påske har det vært bedt for fred i mange gudstjenester, og mange deltakere setter pris på å be og tenne lys i kirkene våre.
Utrykk for frykt og uro
Men, hvor mange av oss nordmenn vender seg til høyere makter og ber om fred i verden? Det har Opinion undersøkt på vegne av Den norske kirke. Det viser seg at 22 prosent av Norges befolkning, eller mer enn 1,2 millioner mennesker i alle aldre, har bedt til høyere makter om fred.
– At så mange nordmenn ber om fred er et sterkt uttrykk for at vi kjenner på frykt og uro. Det er dypt menneskelig å be til høyere makter, og slik uttrykke det tanken og hjertet er fylt av. Vi kan også be for hverandre. Bønn er den dypeste form for solidaritet mellom oss mennesker, og det kan få oss til å gjøre mer for hverandre, sier Den norske kirkes ledende biskop Olav Fykse Tveit.
Flest kvinner og flest med lav inntekt
Spørsmålet i undesøkelsen lød slik: Tenk tilbake på den siste tiden. Har du bedt til høyere makter om fred i verden?
Totalt 22 % svarer ja på spørsmålet, noe vil si at rundt 1, 2 millioner av befolkningen har bedt til høyere makter.
Det er flest kvinner som ber, og det er flest mellom 50 og 60 år som gjør det. Samtidig er det 15 % av de unge som ber om fred. Geografisk er det fler som ber i Midt-Norge og Sørlandet enn resten av landet.
Bakgrunnsvariablene viser også at de som har minst å rutte med er de som ber mest. For personer med under 400 000 kroner i inntekt i husstanden, er det 35 prosent som svarer at de har bedt om fred i verden den siste tiden.
– Å be er noe alle kan gjøre, med eller uten ord, om man tror eller ikke. Gud hører alle bønner, sier Fykse Tveit.
Nøkkelord
Kontakter
Siv ThompsonSeniorrådgiver kommunikasjon, Kirkerådet
482 48 254
Jorunn Strand AskelandPressekontakt og nestleder, avdeling for kommunikasjon og samfunnskontakt
Tel:40405015ja329@kirken.noBilder

Om oss
65 prosent av befolkningen er medlemmer av Den norske kirke. Kirken tilhører den evangelisk-lutherske kirkefamilien. Kirkens ledelse er samlet i Kirkemøtet som består av medlemmene av elleve regionale bispedømmeråd og alle biskopene.
Kirken er inndelt i 1174 menigheter som disponerer 1635 kirkebygg. Mer enn 8000 mennesker arbeider i kirken og over 75.000 er frivillige medarbeidere.
Den norske kirkes virksomhet finansieres over kommunebudsjettene og statsbudsjettet.
Mer himmel på jord
Følg pressemeldinger fra Den norske kirke
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Den norske kirke på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Den norske kirke
Historiske Samiske kirkedager åpnet27.6.2025 18:10:58 CEST | Pressemelding
I Alta er Samiske kirkedager nå i gang. Tilreisende fra tre nordiske land, men først og fremst fra Sápmi, er på plass i Nordlyskatedralen og Alta for å bli inspirert, begeistret, provosert, oppløftet og kanskje litt klokere.
Ny strategi skaper forventninger24.6.2025 09:41:00 CEST | Pressemelding
– Et livssynsåpent samfunn handler ikke om at Den norske kirke skal gjøre mindre, men at flere kan bidra med mer, sier Harald Hegstad om regjeringens nye strategi for det livssynsåpne samfunn.
Sikrer Svalbard-kirken: – Et viktig løft for nærvær og beredskap i nord17.6.2025 15:15:56 CEST | Pressemelding
Den norske kirke har fått gjennomslag i forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett. AP, SV og SP er enige om å bevilge 1,5 millioner kroner ekstra til kirkens arbeid på Svalbard for å sikre beredskap og tilbud på hele øygruppen.
Lægdene, Norbye og Skoglund videre som bispekandidater13.6.2025 10:30:00 CEST | Pressemelding
Etter en rådgivende avstemming blant seks kandidater, er det nå tre kandidater til å bli biskop i landets nordligste bispedømme. Ny biskop tilsettes av Kirkerådet 18. september.
Klokkeringing og festgudstjenester – slik markeres pinse i kirken6.6.2025 14:06:09 CEST | Pressemelding
Det er pinse i helgen, til minne om da disiplene til Jesus fikk Den hellige Ånd. – Du ser den ikke, men du ser hva den gjør, forklarer biskop Ragnhild Jepsen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom