Nortura forbedrer resultatet med 200 millioner kroner
Omsetningen i konsernet øker med 900 millioner kroner, og ender på 10,2 milliarder kroner for andre tertial.
- Nortura leverer nå resultater fra tiltakspakken som ble iverksatt etter at den kraftige kostnadsveksten på energi, transport og råvarer ødela resultatet i fjor. Så langt i år har vi bedret EBITDA resultatet med over 200 millioner kroner, sier konsernsjef Anne Marit Panengstuen.
Det ble iverksatt både kort- og langsiktige tiltak etter kostnadsøkningene som kom etter Russlands invasjon av Ukraina i fjor, og som førte til et negativt årsresultat i 2022.
Tiltakene består blant annet av operasjonelle forbedringer i produksjonen, reforhandling av en rekke avtaler og målrettede og kortsiktige kostnadskutt. Nortura nyttiggjør seg også at vi har fått videreført deler av den kostnadsøkningen som rammet selskapet i fjor gjennom økte energipriser, transport- og råvarekostnader.
-Vi er i tillegg i gang med omlegging av industristrukturen for hvitt og rødt kjøtt. I tertialet har vi gjort store fremskritt i industristrukturen for rødt kjøtt, og konsernstyret har vedtatt en helt ny industri- og produsentstruktur for kylling. Dette er helt nødvendige tiltak for å sikre fremtidig vekst og lønnsomhet, sier Panengstuen.
Videre arbeider konsernet med en ny strategi for de neste årene for å utnytte vekstmuligheter møte utfordringer som endrede markedsforutsetninger skaper.
-Vi må møte konkurransen om både tilførsler og i sluttmarkedet på en ny måte. I konkurransen mot industriaktører som er sentralisert i husdyrtette områder, må Nortura gjøre grep for å tilpasse forretningsmodellen til endringene og et lavere kostnadsnivå. Vi er godt i gang med utviklingen av en ny konsernstrategi som skal levere konkurransekraft og lønnsomhet til våre eiere i hele landet, sier Panengstuen.
Svakt marked
Til tross for god resultatutvikling så langt i år, er det stor usikkerhet knyttet til markedsutviklingen fremover. Lavere salg og overskuddssituasjonen i det nasjonale markedet for særlig svin og storfe vil kunne bidra marginpress for bransjen som helhet.
Salget gjennom dagligvarehandelen har fortsatt å falle gjennom andre tertial, drevet av et svakt grillsalg på grunn av dårlig vær, lavere etterspørsel etter rødt kjøtt og vridning fra uavhengige merkevarer og over på EMV-produkter.
Samle er sluttmarkedssalget ned 2,8 prosent så langt i år, sammenliknet med de to første tertialene i 2022.
Se mer på nortura.no
Kontakter
Mari HagerupKommunikasjonssjef
Tel:920 46 088mari.hagerup@nortura.noBilder
Om Nortura
Nortura er en av Norges største matprodusenter, med kjente merkevarer som Gilde og Prior.
Vi jobber hver dag for matglede, helse, bærekraft og verdiskaping over hele landet.
Følg pressemeldinger fra Nortura
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nortura på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nortura
Norturas årsresultat preges av omstilling14.2.2025 08:17:31 CET | Pressemelding
Til tross for sterke kommersielle prestasjoner på flere områder i 2024, preges årsresultatet av fortsatt omstilling og høyere driftskostnader.
Egg tilbakekalles grunnet mulighet for helseskade6.2.2025 15:58:53 CET | Pressemelding
Nortura og andre produsenter tilbakekaller flere ulike egg. Grunnet feil hos fôrleverandør, Felleskjøpet, kan noen av eggene ha et forhøyet nivå av vitamin D. For høyt inntak av vitamin D kan være helseskadelig. Forbrukere som har kjøpt de aktuelle eggene bes om å kaste eller returnere dem til butikk.
Nortura styrker satsingen på halal9.12.2024 11:58:58 CET | Pressemelding
Den 1. september overførte Nortura all slakting av halalkylling til sitt oppgraderte anlegg på Hærland som fra før har håndtert all skjæring og pakking av halal. Gjennom å samle produksjonen på et sted styrker Nortura sin satsing på halal og skaper muligheter i et marked i vekst.
PRIOR lanserer proteinpulver - kun laget av 100% norsk eggehvite18.11.2024 09:59:44 CET | Pressemelding
PRIOR Matprotein er et nytt smaksnøytralt proteinpulver, egnet for bruk i både mat og drikke. Matproteinet er laget av tørket eggehvite og uten bruk av tilsetningsstoffer.
Nortura trapper opp satsingen på plussprodukter15.10.2024 12:36:09 CEST | Pressemelding
Nortura ser store verdier i hele dyret, og trapper nå opp satsingen på plussprodukter med en ny avdeling i konsernet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom