Det beste du kan spise i sesong nå
Norsk lam og kål er i sesong og på sitt beste samtidig. Det gjør fårikål til en perfekt og kortreist høstrett du kan kose deg med.

Fårikålens dag markeres hvert år den siste torsdagen i september, og det er mer enn smaken som gjør fårikål til Norges nasjonalrett.
– Ikke bare får lammekjøttet en fantastisk smak av at dyra går på utmarksbeite, dyra er også gartnere for det norske naturlandskapet. Drøvtyggere som sau og lam kan fordøye og nyttiggjøre seg av gress og andre tungt fordøyelige planter, og slik gi oss verdifull og næringsrik mat, sier Anette Fjelleng Hansen, kokk i MatPrat.
– Jeg er vokst opp med fårikål og ingen ting var bedre høsttegn enn å komme hjem til bestemor på Helgelandskysten og få servert den smakfulle retten. Jeg elsker den tradisjonelle smaken, men lager den selv ofte med chili, ingefær og soya fordi jeg har dilla på asiatiske smaker.
Nasjonalretten er populær som aldri før. Over 70 % av befolkningen spiser fårikål hver høst og fårikålentusiaster finnes i alle aldre overalt i Norge. En viktig årsak er nok den enkle tilberedningen og den uformelle måten å innta tradisjonsmaten på.
– Fårikål er enkelt, du trenger bare fårikålkjøtt, kål, vann, salt og pepper. Dette er en gryte alle kan få til, og den er ypperlig å servere i kollektivet eller til svigers. En rykende varm fårikålgryte midt på bordet innbyr til lave skuldre, slurping og høy kosefaktor, avslutter kokken.
Nøkkelord
Kontakter
Cathrine UdeKommunikasjonsrådgiver
Tel:93802707cathrine.ude@matprat.noBilder









Lenker
Om MatPrat
MatPrat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom MatPrat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. MatPrat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra MatPrat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MatPrat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra MatPrat
Kvinner skal bake og pynte i jula, menn skal slappe av4.12.2023 07:20:00 CET | Pressemelding
Det er tydelige kjønnsforskjeller på hva kvinner og menn gleder seg mest til i jula. Kvinner skal pynte hjemmet og bake med barna, menn skal slappe av.
Høsten - høysesong for å spise norske råvarer19.10.2023 07:20:00 CEST | Pressemelding
Høsten er høysesong for norske råvarer. Rotgrønnsakene høstes, lammet kommer ned fra fjellet og hagene bugner av epler. Benytt anledningen til å lage deilige høstretter av ferske norske råvarer.
Utekos med reinskav på primus18.10.2023 07:30:00 CEST | Pressemelding
Du trenger ikke gå langt for å oppleve at maten smaker ekstra godt ute. Med reinskav og primus i sekken er veien til hverdagsluksus kort. Og det er lite enkelt som å grille en pølse.
Følg live om norsk landbruk: Nye kostråd, sosiale forskjeller og dyrevelferd9.8.2023 14:39:07 CEST | Pressemelding
Hvordan sikrer vi et bærekraftig kosthold for alle? Onsdag 16. august diskuterer blant andre Marit Kolby, Heidi Bjerkan og Katrine Lekang norsk landbruk - med fokus på de nye nordiske kostrådene og dyrevelferd. Følg samtalene live her.
100 grunner til kritikk mot kostråd28.6.2023 07:40:00 CEST | Pressemelding
– Integreringen av bærekraft i kostrådsanbefalingene har vært feilslått, og vi har minst 100 grunner til å være kritiske mot prosessen, sier Katrine Lekang, seniorrådgiver for bærekraftig matproduksjon i MatPrat.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom