MatPrat

Det beste du kan spise i sesong nå

Del

Norsk lam og kål er i sesong og på sitt beste samtidig. Det gjør fårikål til en perfekt og kortreist høstrett du kan kose deg med. 

På torsdag 29. september er det fårikålens dag. Nå er ferskt lam og nyhøsta kål i sesong. Foto: matprat.no
På torsdag 29. september er det fårikålens dag. Nå er ferskt lam og nyhøsta kål i sesong. Foto: matprat.no

Fårikålens dag markeres hvert år den siste torsdagen i september, og det er mer enn smaken som gjør fårikål til Norges nasjonalrett. 

– Ikke bare får lammekjøttet en fantastisk smak av at dyra går på utmarksbeite, dyra er også gartnere for det norske naturlandskapet. Drøvtyggere som sau og lam kan fordøye og nyttiggjøre seg av gress og andre tungt fordøyelige planter, og slik gi oss verdifull og næringsrik mat, sier Anette Fjelleng Hansen, kokk i MatPrat.

– Jeg er vokst opp med fårikål og ingen ting var bedre høsttegn enn å komme hjem til bestemor på Helgelandskysten og få servert den smakfulle retten. Jeg elsker den tradisjonelle smaken, men lager den selv ofte med chili, ingefær og soya fordi jeg har dilla på asiatiske smaker.

Nasjonalretten er populær som aldri før. Over 70 % av befolkningen spiser fårikål hver høst og fårikålentusiaster finnes i alle aldre overalt i Norge. En viktig årsak er nok den enkle tilberedningen og den uformelle måten å innta tradisjonsmaten på.

– Fårikål er enkelt, du trenger bare fårikålkjøtt, kål, vann, salt og pepper. Dette er en gryte alle kan få til, og den er ypperlig å servere i kollektivet eller til svigers.  En rykende varm fårikålgryte midt på bordet innbyr til lave skuldre, slurping og høy kosefaktor, avslutter kokken.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Fårikålsesongen er i gang. Over 70 % av befolkningen spiser fårikål hver høst og fårikålentusiaster finnes i alle aldre overalt i Norge. Foto: matprat.no
Fårikålsesongen er i gang. Over 70 % av befolkningen spiser fårikål hver høst og fårikålentusiaster finnes i alle aldre overalt i Norge. Foto: matprat.no
Last ned bilde
– Ikke bare får lammekjøttet en fantastisk smak av at dyra går på utmarksbeite, dyra er også gartnere for det norske naturlandskapet, sier Anette Fjelleng Hansen, kokk i MatPrat. Foto: matprat.no
– Ikke bare får lammekjøttet en fantastisk smak av at dyra går på utmarksbeite, dyra er også gartnere for det norske naturlandskapet, sier Anette Fjelleng Hansen, kokk i MatPrat. Foto: matprat.no
Last ned bilde
Norsk kål og norsk lam er  i sesong og på sitt beste samtidig. Det gjør fårikål til en perfekt og kortreist høstrett. Foto: matprat.no
Norsk kål og norsk lam er i sesong og på sitt beste samtidig. Det gjør fårikål til en perfekt og kortreist høstrett. Foto: matprat.no
Last ned bilde
– Fårikål er enkelt, du trenger bare fårikålkjøtt, kål, vann, salt og pepper. Dette er en gryte alle kan få til, og den er ypperlig å servere i kollektivet eller til svigers, sier Anette Fjelleng Hansen, kokk i MatPrat. Foto: matprat.no
– Fårikål er enkelt, du trenger bare fårikålkjøtt, kål, vann, salt og pepper. Dette er en gryte alle kan få til, og den er ypperlig å servere i kollektivet eller til svigers, sier Anette Fjelleng Hansen, kokk i MatPrat. Foto: matprat.no
Last ned bilde
Last ned bilde
Last ned bilde
Last ned bilde
Last ned bilde
Last ned bilde

Lenker

Om MatPrat

MatPrat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom MatPrat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. MatPrat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.

Følg pressemeldinger fra MatPrat

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MatPrat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra MatPrat

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye