Det beste du kan spise i sesong nå
Norsk lam og kål er i sesong og på sitt beste samtidig. Det gjør fårikål til en perfekt og kortreist høstrett du kan kose deg med.

Fårikålens dag markeres hvert år den siste torsdagen i september, og det er mer enn smaken som gjør fårikål til Norges nasjonalrett.
– Ikke bare får lammekjøttet en fantastisk smak av at dyra går på utmarksbeite, dyra er også gartnere for det norske naturlandskapet. Drøvtyggere som sau og lam kan fordøye og nyttiggjøre seg av gress og andre tungt fordøyelige planter, og slik gi oss verdifull og næringsrik mat, sier Anette Fjelleng Hansen, kokk i MatPrat.
– Jeg er vokst opp med fårikål og ingen ting var bedre høsttegn enn å komme hjem til bestemor på Helgelandskysten og få servert den smakfulle retten. Jeg elsker den tradisjonelle smaken, men lager den selv ofte med chili, ingefær og soya fordi jeg har dilla på asiatiske smaker.
Nasjonalretten er populær som aldri før. Over 70 % av befolkningen spiser fårikål hver høst og fårikålentusiaster finnes i alle aldre overalt i Norge. En viktig årsak er nok den enkle tilberedningen og den uformelle måten å innta tradisjonsmaten på.
– Fårikål er enkelt, du trenger bare fårikålkjøtt, kål, vann, salt og pepper. Dette er en gryte alle kan få til, og den er ypperlig å servere i kollektivet eller til svigers. En rykende varm fårikålgryte midt på bordet innbyr til lave skuldre, slurping og høy kosefaktor, avslutter kokken.
Nøkkelord
Kontakter
Cathrine UdeKommunikasjonsrådgiver
Tel:93802707cathrine.ude@matprat.noBilder









Lenker
Om MatPrat
MatPrat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom MatPrat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. MatPrat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra Matprat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Matprat
Matprat ansetter ny direktør3.11.2025 15:05:42 CET | Pressemelding
Mariann Sletten ansettes som direktør i Matprat. Hun kommer fra stillingen som marketingsjef og har vært konstituert som leder siden desember.
Nordmenns middagsvaner kartlagt: Høsten er smaken av Norge!2.10.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
For 7 av 10 nordmenn er middagen dagens høydepunkt. Nye tall fra Matprats matkulturundersøkelse viser at norske tradisjoner står sterkt, og at høsten er tiden da fellesskap og norske råvarer virkelig setter preg på middagsbordet.
Nordmenn vil ha grovere brød25.9.2025 08:30:00 CEST | Pressemelding
Flere vil ha grovt brød og vi er opptatt av mer energi og tarmhelse når vi velger mat. Dette viser Matprats nyere undersøkelser gjennomført av Opinion. Grovt brød leverer på begge deler.
Halvparten av unge kvinner får i seg for lite jern30.6.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Jernmangel rammer særlig unge kvinner, og de må få bedre informasjon om hvilken mat som inneholder jernet de trenger - rødt kjøtt er en av våre beste kilder.
Flere velger fullfett og rene råvarer19.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Matprats ferske undersøkelse om norsk diettkultur, gjennomført av Opinion, viser tydelige endringer i våre holdninger til mat og kosthold. Samfunnsanalytiker Anne Zondag forklarer hvorfor bekymringen for ultraprosessert mat øker, og hvordan tilliten til kostholdsrådene endrer seg.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom