Det beste du kan spise i sesong nå
Norsk lam og kål er i sesong og på sitt beste samtidig. Det gjør fårikål til en perfekt og kortreist høstrett du kan kose deg med.

Fårikålens dag markeres hvert år den siste torsdagen i september, og det er mer enn smaken som gjør fårikål til Norges nasjonalrett.
– Ikke bare får lammekjøttet en fantastisk smak av at dyra går på utmarksbeite, dyra er også gartnere for det norske naturlandskapet. Drøvtyggere som sau og lam kan fordøye og nyttiggjøre seg av gress og andre tungt fordøyelige planter, og slik gi oss verdifull og næringsrik mat, sier Anette Fjelleng Hansen, kokk i MatPrat.
– Jeg er vokst opp med fårikål og ingen ting var bedre høsttegn enn å komme hjem til bestemor på Helgelandskysten og få servert den smakfulle retten. Jeg elsker den tradisjonelle smaken, men lager den selv ofte med chili, ingefær og soya fordi jeg har dilla på asiatiske smaker.
Nasjonalretten er populær som aldri før. Over 70 % av befolkningen spiser fårikål hver høst og fårikålentusiaster finnes i alle aldre overalt i Norge. En viktig årsak er nok den enkle tilberedningen og den uformelle måten å innta tradisjonsmaten på.
– Fårikål er enkelt, du trenger bare fårikålkjøtt, kål, vann, salt og pepper. Dette er en gryte alle kan få til, og den er ypperlig å servere i kollektivet eller til svigers. En rykende varm fårikålgryte midt på bordet innbyr til lave skuldre, slurping og høy kosefaktor, avslutter kokken.
Nøkkelord
Kontakter
Cathrine UdeKommunikasjonsrådgiver
Tel:93802707cathrine.ude@matprat.noBilder









Lenker
Om MatPrat
MatPrat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom MatPrat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. MatPrat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra Matprat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Matprat
Slik lykkes du med biffen – og grillen23.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
En god grillopplevelse starter lenge før du legger kjøttet på risten
Vårrengjøring i fryseren: Hvor lenge holder maten?7.4.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Når var sist gang du kikket inn i fryseren? Og har du mat som har ligget så lenge at den husker din første skoledag? Da er det på tide med en vårrengjøring, mener Matprat-kokken Anette Fjelleng Hansen, som forteller deg hvordan du oppbevarer maten og hvor lenge den holder seg i fryseren for best mulig resultat.
Matprat inngår brødsamarbeid – skal inspirere forbrukerne30.1.2025 09:00:00 CET | Pressemelding
Matprat har inngått et samarbeid med aktører i brød- og bakeribransjen* for å minne forbrukere på hvor anvendelig, smakfullt og næringsrikt brød er. Første steget for å få til nettopp dette, er en sandwich-kampanje.
Kalkun fortsatt på topp27.12.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
En av tre oppgir at de skal spise kalkun på nyttårsaften i år. Det viser MatPrats årlige juleundersøkelse, utført av Opinion. Nesten like mange vet ikke hva nyttårsmenyen blir ennå.
24 nye lyspunkter for norsk matproduksjon i 202418.12.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
2024 har for alvor vist oss at norsk matproduksjon må styrkes for å gjøre Norge mindre sårbar i en tid preget av ekstremvær, geopolitisk usikkerhet og naturtap. MatPrat har samlet 24 lyspunkter fra året som viser at norsk matproduksjon tar viktige steg mot å bli mer bærekraftig.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom