Yara International ASA

Yara Birkelandprisen for 2023 går til Dr. Robert Wissing

Del
Galakser har sterkere magnetiske felter enn tidligere antatt.
(Illustrasjonsbilde)
(Illustrasjonsbilde)

Oslo 20.09.2023: Dr. Robert Bleckert Nils Håkan Wissing vinner Yara Birkeland-prisen, for sin avhandling om magnetiske felter i galakser og rundt sorte hull.

Avhandlingen, med tittel «Simulating Galactic Dynamo Processes with Smoothed Particle Magnetohydronamics», er et viktig bidrag innen teoretisk astrofysikk.

- Jeg beæret over å ha vunnet Birkeland-prisen og bli anerkjent for forskningen min om magnetiske felter i universet. Den tyder på at galakser har overraskende sterke magnetiske felter, i forhold til hva som er anslått tidligere fra det unge universet. Simuleringene tyder på at de magnetiske feltene forsterkes gjennom dynamo-prosesser. Nå gleder jeg meg til å forske mer på dette, sier Dr. Wissing.

Dr. Wissing (34), kommer fra Mjölby i Sverige. Under oppveksten ble han interessert i fysikk etter å ha sett TV-dokumentarer med familien. I dag er han del av Institutt for teoretisk astrofysikk i Oslo. 19. september mottok han Birkeland-prisen fra Per Knudsen, forskningssjef i Yara.

- Dr. Wissing demonstrerer grunnforskning på sitt beste, i ånden til Kristian Birkeland. Begge har studert hvordan magnetiske felter forårsaker spektakulære kosmiske fenomener. Derfor er det min glede å støtte arbeidet hans med Yara Birkeland-prisen, sier Knudsen.

Kristian Birkeland, en av Yaras grunnleggere, oppdaget at nordlys oppsto når ladede partikler fra solen fanges av jordens magnetiske felter og styres mot polene, mens forskningen til Wissing beregner hvordan magnetiske felter i galakser utvikler seg over tid.

Yara Birkelandprisen har vært utdelt til doktorgradskandidater siden 2009 under Birkeland-forelesningen, som er et årlig samarbeid mellom Yara International ASA, Universitetet i Oslo, Det Norske Videnskaps-Akademi og Norsk Romsenter. Forelesningen ble avholdt for første gang i 1987.

Komiteen fremhever i sin innstilling at Wissings avhandling er et verdifullt bidrag i forståelsen av dynamikken rundt galaksens magnetfelt og sorte hull. Dette er et felt som har fått økt fokus de siste årene, med studier av det unge universet, for eksempel med James Webb teleskopet.

Les mer om Dr. Wissings forskning her.

Om Yaras Birkeland-pris i fysikk og kjemi:

I 1905 dannet Kristian Birkelands forskning grunnlag for stiftelsen av verdens første selskap som produserer gjødsel i industriell skala, Norsk Hydro. Birkeland var en visjonær forsker med evne og engasjement til å gjennomføre store prosjekter i laboratoriet og i felten, følge opp med teoretiske studier og se bruken av resultatene hans. I dag bærer Yara denne arven videre og er stolt av å være en del av arbeidet med å forbedre matsikkerheten. Et selskaps fortsatte suksess avhenger av dets evne til innovasjon. For å hedre den innovative ånden til sin medgründer etablerte Yara Birkelandprisen i fysikk og kjemi i 2009. Yaras Birkelandpris vil bli tildelt en Ph.D.-kandidat fra et norsk universitet som har utført en vitenskapelig studie som er iht. det innovative sinnet til Kristian Birkeland. Prisen har vekt på miljø og teknologi og oppmuntrer til forskning på tvers av tradisjonelle landegrenser. Prisen vil veksle mellom fysikk og kjemi, med kjemi i partallsår og fysikk i oddetallsår. Prisutdelingen vil finne sted i forbindelse med Birkeland-foredraget.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

(Illustrasjonsbilde)
(Illustrasjonsbilde)
Last ned bilde
Per Knudsen fra Yara og Robert Wissing
Per Knudsen fra Yara og Robert Wissing
Last ned bilde

Om Yara International ASA

Yara International ASA
Yara International ASA
Drammensveien 131
0277 Oslo

http://www.yara.com

Yara International 

Yaras oppdrag er å brødfø verdens befolkning på en bærekraftig måte samtidig som vi tar vare på jorda. Strategien vår er basert på bærekraftig verdiskaping gjennom å kutte utslippene fra produksjon av gjødsel og skape utslippsfrie energiløsninger, til glede for våre kunder, aksjonærer, ansatte og samfunnet generelt.

For å oppfylle ambisjonen vår å skape en matfremtid på lag med naturen, utvikler vi digitale verktøy til presisjonslandbruk og jobber tett med samarbeidspartnere i alle ledd i matverdikjeden for å fremme mer effektive og bærekraftige løsninger.

For å drive frem det grønne skiftet innen skipsfart, gjødselproduksjon og andre kraftintensive industrier, setter vi fart på hydrogenøkonomien gjennom vår satsning på ren ammoniakk.

Yara ble etablert i 1905 for å bekjempe hungersnøden i Europa og er i dag verdens ledende plantenæringsselskap. Yara har 17 500 ansatte i om lag 60 land, og bærekraft er en integrert del av vår forretningsmodell. I 2022 hadde Yara en omsetning på 24,1 milliarder USD.  

About Yara Clean Ammonia (YCA)

Yara grows knowledge to responsibly feed the world and protect the planet. Yara Clean Ammonia is uniquely positioned to enable the hydrogen economy in a market expected to grow substantially over the next decades. We aim at significantly strengthening our leading global position as the world’s largest ammonia distributor, unlocking the green and blue value chains, and driving the development of clean ammonia globally.

Building on Yara’s leading experience within global ammonia production, logistics and trade, Yara Clean Ammonia works towards capturing growth opportunities in low-emission fuel for shipping and power, carbon-free food pro-duction and ammonia for industrial applications.

Yara Clean Ammonia operates the largest global ammonia network with 12 ships and has access to 18 ammonia terminals and multiple ammonia production and consumption sites across the world, through Yara. Revenues and EBITDA for the last 12 months were USD 3,638 million and USD 172 million respectively as per Q2 2022. Yara Clean Ammonia is headquartered in Oslo, Norway.

www.yaracleanammonia.com

Følg pressemeldinger fra Yara International ASA

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Yara International ASA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Yara International ASA

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye