Hannah Arendt er fortsatt aktuell

Del

For Arendt handlet politikk om å behandle alle spørsmål ved hjelp av overbevisende ord, ikke med tvang eller makt. 

Hannah Arendt (1906–1975) var en innflytelsesrik politisk tenker og forfatter kjent for sitt arbeid med politisk teori og studier av totalitarisme. Foto: Barbara Niggl Radloff / Wikimedia commons
Hannah Arendt (1906–1975) var en innflytelsesrik politisk tenker og forfatter kjent for sitt arbeid med politisk teori og studier av totalitarisme. Foto: Barbara Niggl Radloff / Wikimedia commons

I et essay fra 1968 sammenlikner den tysk-jødisk-amerikanske politiske tenkeren Hannah Arendt (1906–1975) historiefortelling med å dykke etter perler.

Perledykkeren svømmer «ned til bunnen av havet – ikke for å grave opp bunnen og bringe den frem i lyset, men for å lirke løs det verdifulle og det merkelige, perlene og korallene nede i dypet, og bære dem til overflaten».

– Havets dybde er en metafor for fortiden, sier Helgard Mahrdt, gjesteforsker ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning ved Universitetet i Oslo.

Hun utgav nylig artikkelen «Hannah Arendt – To Think 'Without Banisters'» og er til neste år aktuell med en bok som utforsker Hannah Arendts kjærlighet til verden.

Tyranni kan bli til terror

Politikk for Arendt er et fellesprosjekt. Det er kunsten å leve sammen.

– Arendt vektlegger betydningen av det offentlige rommet, mangfoldet av perspektiver, og dialogen mellom mennesker. Dette gjør det mulig for mennesker å forstå verden, og handle sammen.

Les hele saken i Kildens uavhengige nyhetsmagasin

Nøkkelord

Kontakter

Lenker

Følg pressemeldinger fra Kilden kjønnsforskning.no

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kilden kjønnsforskning.no på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kilden kjønnsforskning.no

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom