Budsjettlekkasje: Pengestøtte til samisk arkivløft
Regjeringen ønsker å styrke samisk språkarbeid, og foreslår blant annet å bevilge 2 millioner kroner til et prosjekt for å gjøre samisk tale om til tekst. Utgangspunktet er vokalarkivene som ligger hos Samisk arkiv, som er en del av Arkivverket.
Samisk versjon ligger vedlagt.
– En satsing på samiske vokalarkiv vil på sikt gi medlemmer av truede samiske språksamfunn mulighet til å høre eget språk og historie, og gi tilgang på tradisjonell kunnskap, uavhengig av bosted. Samarbeidet med språksentret Divvun vil kunne gi oss tilgang på maskinoversettelse av transkripsjoner (avskrifter) og dermed gjøre materialet tilgjengelig for flere enn de som snakker samisk, sier en glad direktør ved Samisk arkiv/Arkivverket, Inga Marja Steinfjell.
– Denne bevilgningen til Samisk arkivs samarbeid med Divvun gir nye muligheter til å forvalte samisk språk- og kulturdokumentasjon, og gjøre materialet bedre tilgjengelig i fremtiden. I dag er det vanskelig å gi tilgang på materialet. Nå blir det enklere både for oss å saksbehandle og brukerne får tilgang fortere og lettere, sier Steinfjell.
Satser på ny teknologi
Samisk arkiv forvalter de største samlingene av samiske vokalarkiv, men opplever utfordringer med bruk av materialet. Teknologien for tilgjengeliggjøring av lyd er ikke ferdig utviklet, dette arbeidet gir oss noe å bygge på. Samisk arkiv og Arkivverket har tidligere hatt et pilotprosjekt om tilgjengeliggjøring av sørsamisk vokalarkiv.
– Erfaringer viser behov for ny metodikk og utvikling av nye løsninger, før vi er i stand til å møte språksamfunnenes behov og ønsker. Det er særlig lærere og de som tar tilbake språket som etterlyser enklere tilgang på materiale. Språkteknologi er avgjørende for å digitalisere og automatisere nødvendige prosesser i tilgjengeliggjøring, sier Steinfjell.
Samisk arkiv vil samarbeide med Divvun, som jobber med å utvikle samisk språkteknologi som maskinoversettelse og taleteknologi som for eksempel tekst til tale ved UiT Norges arktiske universitet.
– Divvun trenger lyd og transkripsjoner for å utvikle taleteknologi for samiske språk. Det er ikke mye materiale som er tilgjengelig for oss, så dette vil bety mye for å kunne tilby blant annet automatisk teksting, diktering og andre talebaserte hjelpemidler, sier Sjur Nørsterbø Moshagen, sjefsingeniør og leder for Divvun-gruppa.
– Det å utvikle gode talebaserte hjelpemidler krever store mengder transkribert tale. Samisk arkiv sitter på kanskje den største samlingen av samiske lydinnspillinger, og dette samarbeidet vil hjelpe begge parter med å utnytte denne kulturskatten til nytte og glede for hele Sápmi. Divvun-gruppa finnes for at det samiske samfunnet skal få tilgang til moderne språkteknologi, og samarbeidet med Samisk arkiv vil kraftig styrke vår satsning på taleteknologi.
Utviklingen av automatisk tale til tekst på samisk er avhengig av både tale og transkripsjon (avskrift). Arkivverket har tradisjon og kompetanse på transkribering, men dette grunnarbeidet har aldri vært gjort i samisk sammenheng. Samisk arkiv ønsker en satsning på å transkribere samisk materiale. Det vil bidra til at vi kan utvikle samisk taleteknologi raskere, som igjen vil gjøre materiale digitalt tilgjengelig for de som ønsker å bruke det.
Fakta:
Samisk arkiv er en del av Arkivverket
Divvun er et samisk språkprosjekt ved Universitetet i Tromsø. De videreutvikle samisk språkteknologi og praktiske hjelpemidler i samarbeid med Senter for samisk språkteknologi. Divvun er finansiert av Kommunal- og distriktsdepartementet.
Nøkkelord
Kontakter
Helene Synnøve MoSeniorrådgiver og pressekontaktStrategi og kommunikasjon
Tel:93434489helsmo@arkivverket.noInga Marja SteinfjellDirektør for Samisk arkiv i Arkivverket
Tel:908 98 484ingste@arkivverket.noSjur MosehagenSjefsingeniør og leder for Divvun-gruppa
Tel:+35 8505 63 4319Bilder
Dokumenter
Lenker
Arkivverkets samfunnsoppdrag er å bidra til effektiv dokumentasjonsforvaltning og å sikre, bevare og tilgjengeliggjøre et bredt og allsidig utvalg av samfunnets arkiver. Som øverste arkivmyndighet har Arkivverket ansvar for faglige standarder og retningslinjer, tilsyn og veiledning med offentlig arkivarbeid. Arkivverket skal iverksette overordnet nasjonal politikk på arkivfeltet, og bidra til utvikling og styrking av arkivsektoren. Som bevaringsinstitusjon har Arkivverket ansvar for langtidslagring, tilgjengeliggjøring og formidling av statlige arkiver og prioriterte private arkiv.
Følg pressemeldinger fra Arkivverket
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Arkivverket på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Arkivverket
Ny tjeneste i Digitalarkivet: Digital kildeutgivelse5.11.2024 07:36:10 CET | Pressemelding
Som en del av Landslovsjubileet, tester Arkivverket nå ny funksjonalitet for digital kildeutgivelse.
Middelalderfragmenter tilgjengelig for alle i Digitalarkivet24.10.2024 08:15:41 CEST | Pressemelding
I år er det 750 år siden Norge fikk sin første landsdekkende lov under kong Magnus Lagabøte. I den forbindelse gjør Arkivverket alle norrøne fragmenter av landslovmanuskripter tilgjengelig i Digitalarkivet.
Statsbudsjett 2025: Mer digitalisering av vår felles nasjonale hukommelse7.10.2024 15:21:49 CEST | Pressemelding
Regjeringen bevilger 20 millioner kroner til å styrke mediekonverteringsarbeidet ved Norsk helsearkiv på Tynset. Nasjonalbibliotekets arbeid med digitalisering av vår felles kulturarv styrkes med tilsvarende beløp. Tynset og Mo i Rana blir dermed hovedstedene for digitalisering av arkiv.
Norsk helsearkiv fyller fem år26.6.2024 10:45:49 CEST | Pressemelding
Arkivverket Norsk helsearkiv feirer sine første fem år torsdag 27. juni, med seter-opera og pølsefest.
Skal ta vare på mer samisk historie ved hjelp av bevaringsplan11.4.2024 07:50:26 CEST | Pressemelding
Samisk arkiv i Arkivverket har laget en bevaringsplan for samiske privatarkiver. Med den skal arkiver fra og for det samiske samfunnet sikres, bevares og bli gjort tilgjengelig.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom