Svært effektive pukkellaks-feller i Øst-Finnmark
10 pukkellaksfeller i Varanger stoppet nesten alle de 100 000 pukkellaksene som i sommer forsøkte å komme seg opp for å gyte i disse elvene.

– At vi finner ned mot null pukkellaks på oversiden av fellene i enkelte elver i Varanger viser at det er mulig å stoppe pukkellaksen, sier Eirik Frøiland, seniorrådgiver i Miljødirektoratet.
– Vi er svært takknemlige
For å redde vår egen laks fra å bli fortrengt av den fremmede arten pukkellaks, har Miljødirektoratet og Statsforvalteren i Troms og Finnmark i sommer finansiert drift av feller i rundt 30 elver i Finnmark. Fellene skulle hindre pukkellaksen fra å komme seg opp i elvene og formere seg. I tillegg har frivillige organisasjoner tatt ut pukkellaks i ytterligere 60 elver lenger vest.
Nå har dykkere gjennomført drivtellinger på oversiden av fellene i 10 elver i Varanger i Øst-Finnmark. Bare i disse elvene var det rundt 100 000 pukkellaks som forsøkte å komme seg opp for å gyte, men nå viser foreløpige tall at det var få som klarte dette. I 7 av 10 elver ble det funnet færre enn 200 pukkellaks ovenfor fella, og i tre av disse elvene ble det funnet færre enn fem pukkellaks som hadde sluppet forbi.
-Alle som har bidratt i uttakene har grunn til å være fornøyde, og vi er svært takknemlige for innsatsen, sier Anne Fløgstad Smeland, seksjonsleder ved Statsforvalteren i Troms og Finnmark.
Fanget nesten 29000 pukkellaks i én elv
Den elva som hadde mest pukkellaks på oversiden av fella i Øst-Finnmark var Vesterelva, der 1600 ble talt. Men som i 2021 er Vesterelva den elva hvor det er fanget mest pukkellaks av alle elver i Norge.
– Gjennom en fantastisk innsats av Nesseby Herreds Jeger- og fiskerforening er det tatt ut 28901 pukkellaks i Vesterelva, og det betyr at bare cirka fire prosent klarte å komme seg forbi fella, sier Eirik Frøiland.
De pukkellaksene som kom seg forbi fella har gravd seg gjennom leire i elvebredden, eller presset seg mellom spilene i fella når det kom tusenvis samtidig.
Mer enn dobling fra sist pukkellaksinvasjon
I sommer har det vært lagt ned et stort arbeid for å begrense mengden av den uønskede arten pukkellaks. Totalt 240 000 pukkellaks har blitt stoppet fra å ta seg opp i elvene i Troms og Finnmark. I tillegg har et foreløpig ukjent antall pukkellaks blitt tatt ut i sjølaksefiske med kilenot. Elvene sjekkes nå for å finne ut hvor mange som klarte å komme seg forbi garn, nøter og fiskefeller. Foreløpige tall viser altså at fellene i Varanger ser ut til å ha vært meget effektive. Rapport fra tellingene ventes senere i høst, og denne vil omfatte elver i hele Troms og Finnmark fylke.
I Grense Jakobselv, der det ikke er gjennomført tiltak, økte antall observerte pukkellaks fra 5603 for to år siden, til 12280 i år. Det totale antallet pukkellaks i denne elva er antakelig mye høyere. Riksgrensen mot Russland går i denne elva, og tallene viser kun det som kan observeres fra norsk side.
– Situasjonen i Grense Jakobselv viser hvordan det ville sett ut i alle elvene dersom det ikke hadde blitt satt opp feller, sier Eirik Frøiland.
Kontakter
PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa mandag til fredag
Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.
Om oss
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
38 prosjekter skal gi bedre vannmiljø i Oslofjorden14.4.2025 10:14:10 CEST | Pressemelding
20 millioner kroner er tildelt prosjekter som vil bedre vannmiljøet for fisk og andre levende organismer i nedbørfeltet til Oslofjorden og i selve fjorden. Det er første gang det gis tilskudd over statsbudsjettet øremerket restaurering av vannmiljøet i disse områdene.
86 kommuner og fylker vil ha Klimasats-støtte9.4.2025 08:40:04 CEST | Pressemelding
Kommuner og fylkeskommuner i alle landsdeler har i 2025 søkt om 298 millioner kroner i støtte til lokale klimatiltak. Se her hva din kommune har søkt om.
86 kommunar og fylke vil ha Klimasats-støtte9.4.2025 08:40:04 CEST | Pressemelding
Kommunar og fylkeskommunar i alle landsdelar har i 2025 søkt om 298 millionar kroner i støtte til lokale klimatiltak. Sjå her kva kommunen din har søkt om.
15 prosent mindre oksygen i vestlandsfjorder på 30 år8.4.2025 07:04:10 CEST | Pressemelding
Oksygennivået i Sognefjorden og andre vestlandsfjorder er redusert med rundt 15 prosent på 30 år. Dette skyldes klimaendringer og økte utslipp.
15 prosent mindre oksygen i vestlandsfjordar på 30 år8.4.2025 07:04:10 CEST | Pressemelding
Oksygennivået i Sognefjorden og andre vestlandsfjordar er redusert med rundt 15 prosent på 30 år. Dette kjem av klimaendringar og auka utslepp.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom