38 prosjekter skal gi bedre vannmiljø i Oslofjorden
20 millioner kroner er tildelt prosjekter som vil bedre vannmiljøet for fisk og andre levende organismer i nedbørfeltet til Oslofjorden og i selve fjorden. Det er første gang det gis tilskudd over statsbudsjettet øremerket restaurering av vannmiljøet i disse områdene.

-Situasjonen for Oslofjorden er svært alvorlig, og regjeringen er i gang med et krafttak for å bedre forholdene og bygge opp igjen økosystemene. Alle disse konkrete prosjektene som nå får midler, vil bidra inn i dugnaden for fjorden, og jeg er imponert over bredden av tiltak og det engasjementet som vises her, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.
-Vi har fått inn mange gode søknader. Tiltakene vil hver for seg bidra til bedre vannmiljø i de enkelte vassdragene, og gi dyr og planter som lever i vann bedre miljø. I tillegg vil flere av tiltakene bidra til å redusere lokal flomfare. Det er en viktig tilpasning til et klima i endring, sier Hilde Singsaas, direktør for Miljødirektoratet.
71 søkere sendte inn søknader på til sammen 43 millioner kroner. Prosjektene er geografisk spredt i Innlandet og på begge sider av Oslofjorden ned til Kragerø og Svenskegrensen.
Skal bidra til å nå miljømål
Tilskuddsordningen skal bidra til å nå miljømålene i vannforskriften om å beskytte ferskvann og kystvann mot forringelse, og forbedre og gjenopprette god miljøtilstand i vann. Tiltakene skal blant annet åpne bekker, og gi bedre leveforhold for fisk og andre arter i vann og vassdrag.
– Midlene fra Miljødirektoratet inngår ofte i et spleiselag, hvor også andre aktører bistår med midler. Tilskuddet fra staten kan være avgjørende for at prosjektene blir gjennomført, sier Hilde Singsaas.
De som mottar midler er kommuner, interkommunale prosjekter, forskningsinstitusjoner, elveeierlag og frivillige organisasjoner.
Nedenfor er noen eksempler blant de 38 tiltakene som har fått tilskudd i år.
Odalsbekken, Frogn kommune, Akershus, utbedre kulverter (nedgravd tunnel)
Kommunen vil utbedre to av kulvertene ved Odalsbekken for å ta bort barrierer for fiskevandring ved å legge terskler for å høyne den naturlige vannstanden foran utløpet til kulverten. Kulvertene hindrer en stor andel av sjøørreten fra å vandre oppover i bekken.
Tiltakene skal utføres i samarbeid med Morsa vannområde, lokalforeningen til Norges Jeger- og Fiskeforbund og Frognmarkas venner.
Med dette tiltaket håper Frogn kommune å kunne oppnå en bedre miljøtilstand i bekken, og gi bedre gytegrunnlag for blant annet sjøørret.
Vinstra elv, sideelv til Gudbrandsdalslågen, fjerning av gammel kraftverksdam
Tiltaket er å fjerne en gammel kraftverksdam i elva Vinstra. Dammen hindrer oppgang av ørret og harr. Tiltaket vil føre til at fisken får bedre forhold og kan ta i bruk gyte- og oppvekstområder som var tilgjengelige før dammen ble etablert. Det er Gudbrandsdals Sportsfiskeforening som i samarbeid med eier av Vinstra bruk og NORCE (Norwegian Research Centre) skal utføre arbeidet med å fjerne kraftverksdammen.
Planting av kantsoner langs bekker og elver i Vestfold
Tilskuddet går til å plante minst 5000 trær langs bekker og elver i fylket. Plantingen skjer i samarbeid med grunneiere, frivillige og skoleklasser, og er en videreføring av arbeidet fra 2024. Det ble da plantet om lag 5000 stedegne løvtrær langs prioriterte vannforekomster. Slike kantsoner langs vassdrag har stor betydning for økosystemet, ved at de fungerer som leveområder for fugler, insekter og smådyr i og langs vassdraget. Kantsoner bidrar også til å redusere avrenning fra jordbruk og virker dempende på flom. Langsiktig mål er forbedret vannmiljø og økt naturmangfold.
Prosjektet har også et samarbeid med skoler i Larvik og undervisning om naturrestaurering og samspill mellom natur og jordbruk.
Kontakter
PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa
Tel:40 10 38 00presse@miljodir.noLenker
Om oss
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
86 kommuner og fylker vil ha Klimasats-støtte9.4.2025 08:40:04 CEST | Pressemelding
Kommuner og fylkeskommuner i alle landsdeler har i 2025 søkt om 298 millioner kroner i støtte til lokale klimatiltak. Se her hva din kommune har søkt om.
86 kommunar og fylke vil ha Klimasats-støtte9.4.2025 08:40:04 CEST | Pressemelding
Kommunar og fylkeskommunar i alle landsdelar har i 2025 søkt om 298 millionar kroner i støtte til lokale klimatiltak. Sjå her kva kommunen din har søkt om.
15 prosent mindre oksygen i vestlandsfjorder på 30 år8.4.2025 07:04:10 CEST | Pressemelding
Oksygennivået i Sognefjorden og andre vestlandsfjorder er redusert med rundt 15 prosent på 30 år. Dette skyldes klimaendringer og økte utslipp.
15 prosent mindre oksygen i vestlandsfjordar på 30 år8.4.2025 07:04:10 CEST | Pressemelding
Oksygennivået i Sognefjorden og andre vestlandsfjordar er redusert med rundt 15 prosent på 30 år. Dette kjem av klimaendringar og auka utslepp.
Presseinvitasjon - Vannmiljøkonferanse tirsdag 8. april kl 10.00 på Radisson Blue Airport Hotel (Gardermoen).7.4.2025 11:51:40 CEST | Presseinvitasjon
Den 11. nasjonale vannmiljøkonferansen 'Sammen for vannet' 8. – 9. april 2025 på Gardermoen. Over 370 deltakere.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom