Kan vi arve traumer?

Del

11. september er det 50 år siden militærkuppet i Chile. Sidsel Ana Welden Gajardo skriver nært og kraftfullt om sin far som var politisk flyktning og om konsekvensene av tortur under Pinochets regime. 

I romanen «Du er min arv» utforsker Sidsel Ana Welden Gajardo hvordan krig går gjennom generasjoner og stiller spørsmålet: Kan vi arve traumer?

Vi møter vi en ung kvinne som flytter inn i dødsboet etter faren sin, en mann som slet med store psykiske problemer etter å ha levd under og flyktet fra Pinochets regime. Fra hun var ni år har hun måttet passe på ham, og ved å omgi seg med tingene hans erindrer hun scener fra livet deres, og forestiller seg hans tid som ung opposisjonell i Chile i tiden rundt militærkuppet.

– Min far var politisk flyktning fra Chile og kom til Danmark i 1980-årene. Dette påvirket oppveksten min og har inspirert «Du er min arv», sier Gajardo. 

Et halvt århundre

11. september er det 50 år siden militærkuppet i Chile. En historisk hendelse som fikk alvorlige konsekvenser for mange menneskers liv – også Gajardos far. 

– Det satte sterke spor, både for dem som var direkte rammet og for oss som kom etter. Det er mange traumer som må bearbeides, sier den prisbelønte forfatteren.

«Du er min arv» er en vakker og kompromissløs roman med særegent, poetisk språk. Et kjærlig portrett av en far og en kultur, som ble tatt fra henne. 

Studerte i Bergen

Sidsel Ana Welden Gajardo (f. 1991) er en dansk-chilensk forfatter og billedkunstner, født og oppvokst i København. Hun er utdannet ved Skrivekunstakademiet i Bergen og studerer ved Det Kongelige Danske Kunstakademi. 

Gajardo har mottatt flere priser for sine kunstprosjekter rettet mot dansk psykiatri. Hun debuterte med romanen «I det hvileløse» i 2021 som ble shortlistet til Munch-Christensens Debutantpris. «Du er min arv» er den første romanen hun har skrevet på norsk.

Boken lanseres 11. september. Ta kontakt for anmeldereksemplar eller intervju. 

Kontakter

Bilder

Sidsel Ana Welden Gajardo har skrevet en sterk roman om arv og krigstraumer. Foto: Coco Ardal
Sidsel Ana Welden Gajardo har skrevet en sterk roman om arv og krigstraumer. Foto: Coco Ardal
Last ned bilde
«Du er min arv» lanseres 11. september. På denne datoen i 1973 fant militærkuppet i Chile sted.
«Du er min arv» lanseres 11. september. På denne datoen i 1973 fant militærkuppet i Chile sted.
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra Bonnier Norsk Forlag

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Bonnier Norsk Forlag på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Bonnier Norsk Forlag

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom