Et uforståelig valg som kan svekke tilliten til Statnett

Del

Samfunnsbedriftene Energi registrerer at Statnett SF fra nyttår skifter arbeidsgiverforening fra Spekter til NHO og Fornybar Norge. Vi mener det er et svært spesielt valg og svekker tilliten til Statnett.

Bilde av strømmast.
Det svekker tilliten til Statnett at de melder seg inn i NHO og Fornybar Norge. Dette kommer vi til å ta opp med eieren, sier direktør Truls Wickholm i Samfunnsbedriftene Energi. Foto: Samfunnsbedriftene. Foto: Samfunnsbedriftene Samfunnsbedriftene

Statnett SF skriver i pressemeldingen at de vil ivareta «nøytralitet og likebehandling av ulike organisasjoner, kunder og interessenter». De argumenterer med at det organisasjonsmessige byttet gjøres fordi selskapet er en viktig del av det grønne skiftet. Statnett påpeker også et behov for «en tettere tilknytning til andre fornybarselskaper og økt samarbeid på områder som blant annet FoU.» 

De skriver samtidig at det ikke vil være naturlig for Statnett å delta i de mer næringspolitiske aktivitetene til Fornybar Norge.

Motstridende

– Begrunnelsen for byttet blir for oss motstridende når man argumenterer for at man ønsker både nøytralitet og samtidig vil ha tettere tilknytning til deler av fornybarbransjen. Det var jo nettopp dette som gjorde at Statnett for 30 år siden valgte å bli med i etableringen av Spekter, slik at det var et klart skille til aktørene, sier direktør Truls Wickholm i Samfunnsbedriftene Energi.

– For oss svekker dette tilliten til Statnett SF som uavhengig aktør, og vi kommer til å ta dette opp med eieren. Det grønne skiftet er noe hele samfunnet skal gjøre sammen, ikke internt i en bransjeorganisasjon.

Statnett SF er i første rekke systemoperatør, et statlig foretak som alle kraftselskaper må forholde seg til.

– Vi kan vanskelig se at det er mulig å holde det næringspolitiske perspektivet utenom medlemskapet i Fornybar Norge, slik Statnett selv påpeker i sin pressemelding, sier Wickholm.

Henger ikke på greip

Han mener Statnett SF har mulighet til å spille en rolle som nøytral hub, møteplass og diskusjonsforum for hele bransjen.

– I stedet melder de seg inn hos deler av bransjen. Dette henger ikke på greip for oss. Det er også vanskelig å se hva det statlige monopolselskapet Statnett SF har å gjøre i næringslivets hovedorganisasjon, sier Wickholm.

– Fornybar Norge representerer en del av kraftbransjen, mens Samfunnsbedriftene Energi organiserer rundt halvparten av alle nettselskapene i Norge. Vi er derfor svært opptatte av at nøytraliteten fra Statnetts side ivaretas for hele fornybarbransjen. Dette ser vi nå kan bli utfordrende.

– Med Statnett SF inkludert som en del av Fornybar Norge, ser vi et enda større behov for Samfunnsbedriftene Energi som arbeidsgiver- og interesseorganisasjon som skal ivareta interessene for mindre og mellomstore kraftselskaper, sier Wickholm.

For ytterligere kommentarer

Truls Wickholm – 970 87 284

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Portrett av Truls Wickholm.
Direktør Truls Wickholm i Samfunnsbedriftene Energi.
Last ned bilde

Samfunnsbedriftene er den ledende nærings- og arbeidsgiverforeningen for bedrifter som leverer grunnleggende samfunnstjenester i Norge. Vi organiserer ca. 590 offentlig hel- eller deleide bedrifter og ideelle organisasjoner innen en rekke tjenesteområder, hvor de største områdene er havn, energi, avfall og brann/redning.

Følg pressemeldinger fra Samfunnsbedriftene

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Samfunnsbedriftene på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Samfunnsbedriftene

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye