Kålrot, den glemte grønnsaken
Kålrota kalles «Nordens appelsin», og med god grunn da den er den norske rotgrønnsaken med mest C-vitamin, og har en fin og frisk gulfarge. Den er også en skikkelig klimavinner, og smaker dessuten utrolig godt, er allsidig og rimelig. Så hvorfor spiser vi ikke mer kålrot?

Kålrot på nye måter
Ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) Iselin Bogstrand Sagen trekker frem kålrot som en av de norske grønnsakene som er et godt valg for miljøet, og lommeboka.
– Kålroten er en skikkelig klimavinner og er absolutt en grønnsak vi burde spise mer av. Det er en lagringsgrønnsak som gjør at vi stort sett er dekket med norsk kålrot hele året. Den passer det norske klimaet utmerket og kan dyrkes i hele landet forteller Sagen.
Kålroten blir nok av folk flest puttet mest i handlekurven rundt juletider når vi spiser pinnekjøtt og kålrotstappe. Men kålroten burde være fast innslag hos norske forbrukere på samme måte som poteten og gulrota. Mange vet nok ikke at kålrot kan brukes til så mange flere ting enn supper og stapper.
Kokkenes favoritt
Regjerende Norsk, nordisk og olympisk mester i Kokkekunst og Årets grønne kokk, Nils Flatmark, deler sine beste og enkleste kålrottips;
– Bak Kålroten i biter med masse brunet smør for å få frem den gode sødmen i roten og for å gjøre den fin og gyllen. Eller høvle tynt og sylte til bruk i salater eller som tilbehør. Kålrot er en undervurdert grønnsak som burde brukes i mye større grad. Den er mye mer anvendelig enn folk flest tror. Bruk den gjerne som ett hovedelement! Bare stekt i panna eller bakt i skiver i ovn, anbefaler Flatmark.
Dette kan du lage med kålrot
Det er på tide å gi ny oppmerksomhet til kålroten, påpeker ernæringsrådgiveren.
– Mange norske grønnsaker blir nok ofte brukt til spesifikke og klassiske retter uten at man tenker at det kan passe inn i andre retter også. Det er nok tilfelle med kålrot. Den er for eksempel ypperlig å bruke som snacks som er perfekt til dipp, kuttet opp i staver til matpakka, og som ventegrønnsak mens man lager middag.
Man må våge å prøve ulike råvarer i nye retter sier Sagen; hva med kålrotfries med tahinisaus, kålrotfritters eller kålrotokonomiaky. Syltet kålrot er også utrolig godt og kan brukes i salater eller som tilbehør til middagen, ja til og med på brødskiven avslutter hun.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder




Lenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
Circle K kåret til vinner av historiens første NM i frukt og grønt for energistasjoner19.3.2025 14:41:58 CET | Pressemelding
Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) har for første gang arrangert NM i frukt og grønt energistasjon (bensinstasjon), en landsdekkende konkurranse med mål om å fremme et grønnere utvalg for folk på farten.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom