Kålrot, den glemte grønnsaken
Kålrota kalles «Nordens appelsin», og med god grunn da den er den norske rotgrønnsaken med mest C-vitamin, og har en fin og frisk gulfarge. Den er også en skikkelig klimavinner, og smaker dessuten utrolig godt, er allsidig og rimelig. Så hvorfor spiser vi ikke mer kålrot?

Kålrot på nye måter
Ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) Iselin Bogstrand Sagen trekker frem kålrot som en av de norske grønnsakene som er et godt valg for miljøet, og lommeboka.
– Kålroten er en skikkelig klimavinner og er absolutt en grønnsak vi burde spise mer av. Det er en lagringsgrønnsak som gjør at vi stort sett er dekket med norsk kålrot hele året. Den passer det norske klimaet utmerket og kan dyrkes i hele landet forteller Sagen.
Kålroten blir nok av folk flest puttet mest i handlekurven rundt juletider når vi spiser pinnekjøtt og kålrotstappe. Men kålroten burde være fast innslag hos norske forbrukere på samme måte som poteten og gulrota. Mange vet nok ikke at kålrot kan brukes til så mange flere ting enn supper og stapper.
Kokkenes favoritt
Regjerende Norsk, nordisk og olympisk mester i Kokkekunst og Årets grønne kokk, Nils Flatmark, deler sine beste og enkleste kålrottips;
– Bak Kålroten i biter med masse brunet smør for å få frem den gode sødmen i roten og for å gjøre den fin og gyllen. Eller høvle tynt og sylte til bruk i salater eller som tilbehør. Kålrot er en undervurdert grønnsak som burde brukes i mye større grad. Den er mye mer anvendelig enn folk flest tror. Bruk den gjerne som ett hovedelement! Bare stekt i panna eller bakt i skiver i ovn, anbefaler Flatmark.
Dette kan du lage med kålrot
Det er på tide å gi ny oppmerksomhet til kålroten, påpeker ernæringsrådgiveren.
– Mange norske grønnsaker blir nok ofte brukt til spesifikke og klassiske retter uten at man tenker at det kan passe inn i andre retter også. Det er nok tilfelle med kålrot. Den er for eksempel ypperlig å bruke som snacks som er perfekt til dipp, kuttet opp i staver til matpakka, og som ventegrønnsak mens man lager middag.
Man må våge å prøve ulike råvarer i nye retter sier Sagen; hva med kålrotfries med tahinisaus, kålrotfritters eller kålrotokonomiaky. Syltet kålrot er også utrolig godt og kan brukes i salater eller som tilbehør til middagen, ja til og med på brødskiven avslutter hun.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder




Lenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Ligger an til rekordår for norske epler29.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
De siste fruktprognosene fra Grøntprodusentenes samarbeidsråd (GPS) antyder at det kan høstes rekordmye epler i år. Det lover godt for alle som ønsker å nyte norske epler langt utover høsten – og kanskje helt til påske.
Slik finner du den søteste vannmelonen i butikken16.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Vannmelon er en fast følgesvenn gjennom sommeren, men visste du at det finnes noen enkle triks for å finne den aller mest modne og søte? Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) deler sine beste tips til hva du bør se etter – før du legger vannmelonen i handlekurven.
Når grønt møter grill, skjer det noe magisk9.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Grillsesongen er i gang, og det er ikke bare kjøttet som fortjener plass over glørne. Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) oppfordrer flere til å legge grønnsaker – og gjerne frukt – på grillen i sommer.
Slik unngår du å kaste frukt og grønt før sommerferien2.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Skal du reise bort i sommer? Med noen enkle grep kan du redusere matsvinn i dagene før avreise – og samtidig sørge for at det er hyggelig å åpne kjøleskapet når du kommer hjem.
Rekordmengder på moreller og tidlig sesongstart26.6.2025 09:26:41 CEST | Pressemelding
Årets morellsesong ser svært lovende ut. Prognosene viser store mengder, tidlig sesongstart og jevnt god kvalitet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom