Første gjest har flyttet inn i Tøyen Bee & Bee

– Nærbilder av dyret tatt utenfor åpningen av insekthotellet avslører at vepsen er en bladlusgraveveps, Psenulus. Det finnes fem arter av bladlusgraveveps i Norge, og det er fortsatt uvisst hvilken av dem som har beæret Tøyen Bee & Bee med et besøk, forteller Hallvard Elven, insektforsker ved Naturhistorisk Museum.
Det unike insekthotellet samler data hele døgnet og er utstyrt med sensorer og kameraer, slik at villbienes hemmelige liv kan live-streames ut til publikum og forskere. Sensorene registrerer endringer i lys, temperatur og fuktighet, og dataene vil bli strukturert og lagret for framtidig analyse.
Fascinerende detaljer
Gravevepsen, som har fått navnet Luselise, har foreløpig fullført fire celler innerst i reirhullet som nå er stappet full med bladlus og isolert fra omverdenen med en tynn, lys skillevegg laget av uvisst materiale.
– Det som er gøy er at vi gjør nye oppdagelser. I starten jobbet Luselise like hardt på dagen som på kvelden og utover natten. Dette var vi ikke klar over. Det er også spennende å følge Luselise på kameraet samtidig med sensordata som vi samler inn, sier Elven.
Insekthotellet ble designet for å gi ny kunnskap, som igjen vil lede til nye spørsmål. Et godt eksempel er at vi nå ser at gravevepsen har helt spesielle rutiner for rensing av bladlus. Kameraovervåkingen avslører de fascinerende detaljene. Men hvorfor hun renser lusene, og hva rensingen består av, er usikkert.
Data lagres for analyse
For IT-selskapet Atea, som tok initiativ til prosjektet, er det viktig at teknologien bidrar til mer innsikt og kunnskap om villbienes liv.
– Hvert sekund med video blir analysert og alle bevegelser blir lagret på en skyplattform slik at vi kan spole oss gjennom i ettertid. Nå som vi har fått på plass de første gjestene åpner det opp for veldig mange spennende analyser og videreutvikling av insekthotellet, forteller Karoline Hauan, Director of Operations i Atea Consulting.
Data fra sensorene samles inn og struktureres av IBM, som har bidratt inn i prosjektet med sky- og analyseteknologi.
– Når datamengden fra video og sensorer får bygget seg opp kan vi begynne å bygge interessante modeller. Vi kan se etter interessante sammenhenger mellom data og observasjoner i hotellet. Kanskje det vil avle nye ideer til interessante målepunkter som løsningen skal bygges ut med, forteller Lars Nordbryhn, senior løsningsarkitekt hos IBM.
Fakta
Tøyen Bee & Bee ble åpnet i Botanisk hage i Oslo i mai 2023. Det er et samarbeidsprosjekt mellom Naturhistorisk museum, Atea og IBM.
Insekthoteller er utstyrt med teknologi som overvåker villbienes hemmelige liv og live-streamer ut til publikum og forskere. Målet er å få mer kunnskap, slik at vi kan ta bedre vare på villbier og andre insekter.
Insekthotellet er utstyrt med sensorer og kameraer som fanger opp alt som skjer på dagtid og delvis i mørket. Sensorene registrerer utvikling og variasjon i lys, temperatur og fuktighet. Sensordata og videoer fra kameraene blir vist i sanntid på prosjektets nettside.
Pollinerende innsekter er helt avgjørende for både naturen og matfatet. En tredjedel av maten vår er direkte eller indirekte avhengig av pollinatorer.
Nøkkelord
Kontakter
Hallvard ElvenInsektforskerNaturhistorisk museum, Universitetet i Oslo
Tel:98041103hallvard.elven@nhm.uio.nowww.nhm.uio.no/om/organisasjon/forskning-samlinger/personer/hallvael/index.htmlChristian BrosstadKommunikasjonsdirektørAtea
Tel:97080686christian.brosstad@atea.noBenedicte BorchgrevinkKommunikasjonsdirektørIBM
Tel:48135953benedicte.borchgrevink@ibm.comDag Inge DanielsenKommunikasjonsrådgiver og fungerende nettredaktør
Naturhistorisk museum i Oslo
Bilder




Lenker
Om UiO - Naturhistorisk museum
Følg pressemeldinger fra UiO - Naturhistorisk museum
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Naturhistorisk museum på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiO - Naturhistorisk museum
Ny utstilling: Hva kan vi lære av forrige klimakrise?18.3.2025 08:45:46 CET | Pressemelding
Ekstremvær, uforståelig klima, sesonger i endring og skiftende årstider – høres det kjent ut? Tirsdag 18. mars åpner en ny miniutstilling på Naturhistorisk museum som ser tilbake på den lille istiden (1500-1850) – en klimakrise med paralleller til vår egen tid. Utstillingen utforsker hvordan samfunnet håndterte drastiske klimaendringer og nøden som fulgte, og hvordan kriser kan drive frem ny kunnskap, samfunnsendringer og innovasjon.
Fra 17. mars er det ikke lenger tillatt med hund i Botanisk hage i Oslo14.3.2025 12:39:42 CET | Pressemelding
De siste årene har et økende antall hunder i Botanisk hage skapt problemer både for den viktige plantesamlingen og arbeidsforholdene til de ansatte. Etter flere tiltak ser Naturhistorisk museum i Oslo seg nå nødt til å innføre et forbud mot hunder i den populære hagen.
Publikumsrekord for Naturhistorisk museum i 202410.1.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
Hele 221 556 besøkte Naturhistorisk museums innendørs utstillinger i året som gikk, noe som er en økning på 4 prosent fra året før. Dette markerer en fortsettelse på den positive trenden vi har sett de siste årene.
Naturhistorisk museum i Oslo nominert til European Museum of the Year Awards25.11.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Naturhistorisk museum er en av de nominerte til den prestisjefulle museumsprisen European Museum of the Year Award 2025.
Nordiske naturhistoriske museer sammen for å møte klima- og naturkrisen6.11.2024 12:54:08 CET | Pressemelding
I en tid preget av klima- og naturkrise spiller naturhistoriske museer en avgjørende rolle som troverdige kunnskapskilder. De fem nasjonale naturhistoriske museene i Norden ønsker nå å jobbe sammen for å styrke sin posisjon som kunnskapsleverandør for naturens tilstand.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom