«Sexy» Tajik-omslag splitter feminister

Del

Var omslaget til Hadia Tajiks selvbiografi kvinnefrigjørende, eller unødvendig seksualisert og amerikansk? Debatten peker mot et feministisk dilemma, mener forsker. 

I artikkelen «sexisme eller kvinnefrigjørende?» gjør doktorgradstipendiat Anja Vranic en kritisk diskursanalyse av debatten om Hadia Tajiks bokomslag som raste høsten 2020. Foto: Tiden Norsk Forlag / Fotograf Pål Laukli
I artikkelen «sexisme eller kvinnefrigjørende?» gjør doktorgradstipendiat Anja Vranic en kritisk diskursanalyse av debatten om Hadia Tajiks bokomslag som raste høsten 2020. Foto: Tiden Norsk Forlag / Fotograf Pål Laukli

Det var ikke sånn vi var vant til å se Hadia Tajik, mente flere.

Høsten 2020 ga daværende nestleder i Arbeiderpartiet ut selvbiografien Frihet: En politisk og personlig historie.

På bokomslaget er politikeren ikledd mørkegrønn powersuit i velur, utringet blondetopp og sko med lange, spisse hæler.

Debatten rundt bokomslaget til Hadia Tajiks selvbiografi Frihet viser at feminister har svært ulikt syn på hva frihet er, ifølge Anja Vranic. Foto: Privat

Flere reagerer på bildet. Noen mener hun byr på egen kropp.

– En tidligere redaktør i Klassekampen sammenliknet bildet med et fransk Boudoir-fotografi. Småfrekke, erotiske bilder av halvnakne kvinner i omkledningsrom, sier Anja Vranic, doktorgradsstipendiat ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo.

I artikkelen «Strukturell sexisme eller kvinnefrigjørende?» har Vranic analysert den offentlige debatten som oppstod på bakgrunn av bokomslaget.

– Alle debattantene i min studie handlet i feministisk ånd, sier Vranic.

Alle var for kvinnefrigjøring.

– Debatten handler i hovedsak om feminisme fordi den dreier seg om hva frihet for kvinner er, men basert på veldig ulike forståelser av disse begrepene.

Tok bladet fra munnen

En av de første til å kritiserte bildet var Karoline Holmboe Høibo, fakultetsdirektør ved Fakultet for utdanningsvitenskap og humaniora ved Universitet i Stavanger:

«Bildet vitner om en holdning om at kvinners meninger ikke er tilstrekkelig interessante i seg selv», skrev hun i en kommentarartikkel i Stavanger Aftenblad den 24. oktober 2020.

Bildet ødelegger ikke bare for Tajiks politiske budskap, men også for andre unge kvinners mulighet til å virke politisk i fremtiden, ifølge Høibo.

– Høibo synes bildet var veldig amerikansk, noe som flere kan være enige i, kommenterer Vranic.

– Der er vi vant til å se kvinnelige politikere som Hillary Clinton og Michelle Obama i full glamour med nøye stylet hår og sminke. Men dette er nytt i norsk sammenheng. Her har politikerne ønsket å fremstå mer jordnære.  

Les hele av saken på Kilden kjønnsforskning.no

Nøkkelord

Kontakter

Følg pressemeldinger fra Kilden kjønnsforskning.no

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kilden kjønnsforskning.no på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kilden kjønnsforskning.no

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye