Stiftelsen Norsk Mat

Ost og lefser fra Beiarn blant landets beste

Del

Hele fire lefser og en ost fra Beiarn fikk i helga tildelt Spesialitet - merket som viser vei til det beste av lokal mat og drikke i Norge. - Vi er alle stolte og glade for denne æren det er å få Spesialitet, sier Kari Anne Steinåmo som er daglig leder i Beiarlefs.

F.v. Elinor Mikalsen (Beiarlefs), Jørgen Storhaug (Beiarmat), André Kristoffersen (Beiarmat), Kari Anne Steinåmo (Beiarmat) og Marit Strand fra Stiftelsen Norsk Mat.
F.v. Elinor Mikalsen (Beiarlefs), Jørgen Storhaug (Beiarmat), André Kristoffersen (Beiarmat), Kari Anne Steinåmo (Beiarmat) og Marit Strand fra Stiftelsen Norsk Mat. Stiftelsen Norsk Mat Stiftelsen Norsk Mat

«Vi er stort å få Spesialitet! Vi har lange tradisjoner for lefser i Beiarn og at vi kommer gjennom nåløyet viser at vi gjør ting på rett måte her», fortsetter Steinåmo.

«For Beiarn er det stort at vi nå har 5 Spesialiteter. Som lokalmatprodusent i ei lita bygd som Beiarn er vi helt avhengige av bønder som produserer topp råvarer. Og med Spesialitet får vi bevist at vår lokalmat er blant det beste i landet», sier André Kristoffersen fra Beiarmat.

Valgt ut av fagjury

«Fagjuryen er alltid på jakt etter de beste produktene innenfor sin kategori. De er eksperter på å lukte og smake seg gjennom norsk og lokalprodusert mat og drikke», sa Marit Strand som er fagsjef for Spesialitet i Stiftelsen Norsk Mat, under tildelingen.

Lefsene fra Beiarlefs

De fire lefsene som fikk tildelt Spesialitet er:

  • Kvitlefse
  • Brunostlefse
  • Egglefse
  • Krinalefse

Fagjuryen la vekt på at lefsene virkelig er solid håndverk av ypperste klasse. Mye god tilbakemelding på konsistens, farge, stekeoverflate, alle smakene og god balanse mellom lefse og fyll.

Når det gjaldt Krinalefsa utbrøt Harald Osa, en av fagdommeren, «Denne lefsa må inn på Unesco sin verdensarvliste!». Andre tilbakemeldinger fra fagjuryen var bl.a. «Håndverk, håndverk, håndverk!», «Fest i hvert tygg» og «Smaker helt nylaget og som hjemmelaget».

Les mer om BeiarLefs

Beiarlefs er et lite lokalt lefsebakeri som baker lefser etter lokale oppskrifter. Det ble startet opp i år 2000 og bruker lokale råvarer der det er mulig.

Les om Beiarlefs på https://www.lokalmat.no/produsenter/beiarlefs/

Osten fra Beiarmat

Kvita Akevittkarve er en mild «fetaost»-type som lages av dagsfersk geitemelk. Den er smakssatt med "gjenbrukt" karve fra akevittproduksjon hos Løiten Destilleri.

Fagjuryen sier: Osten har en fin syrlighet og en god saltbalanse. Råvarepreget fra geitemelka kommer godt frem og den fremstår som både frisk og avrundet i smaken. Akevittkarve er en svært god feta-type og en ost i særklasse i sin kategori.

Les mer om Beiarmat

Beiarmat AS ble etablert i 2017 og lager ost av melk fra egen gård, og spesialoster av lokal melk fra gårder i Beiarn.

Les om Beiarmat på https://www.lokalmat.no/produsenter/beiarmat/

 

Fakta om Spesialitet og fagjuryen

Spesialitet er et offisielt norsk informasjonsmerke som tildeles lokalmat- og drikke. For å få merket må produktet være basert på gode norske råvarer, det må gjerne være laget etter lokale oppskrifter, og produktet må godkjennes av en fagjury med høy kompetanse.

Bak merkeordningen Spesialitet står Matmerk, en uavhengig stiftelse opprettet av Landbruks- og matdepartementet. Det er i dag over 538 matprodukter i Norge som er godkjent for å bruke Spesialitetsmerket.

Les mer om Spesialitetsmerket

https://www.spesialitet.no/

Fagjuryen for Spesialitet møtes 2-3 ganger i året for å smake på lokalmatprodukter som er blant de beste i landet. Produkter som får høy nok score, tildeles Spesialitet-merket som signaliserer norsk lokalmat i særklasse.

Les mer om fagjuryen

https://www.spesialitet.no/fagjuryen/

Kontakter

Marit StrandFagsjef

Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.

Tel:+ 47 926 14 992marit.strand@norskmat.no

Bilder

Jørgen Storhaug og André Kristoffersen fra Beiarmat.
Jørgen Storhaug og André Kristoffersen fra Beiarmat.
Last ned bilde
Elinor Mikalsen og Kari Anne Steinåmo fra Beiarlefs.
Elinor Mikalsen og Kari Anne Steinåmo fra Beiarlefs.
Last ned bilde

Om oss

Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter. 

Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.

Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom