Ost og lefser fra Beiarn blant landets beste
Hele fire lefser og en ost fra Beiarn fikk i helga tildelt Spesialitet - merket som viser vei til det beste av lokal mat og drikke i Norge. - Vi er alle stolte og glade for denne æren det er å få Spesialitet, sier Kari Anne Steinåmo som er daglig leder i Beiarlefs.
«Vi er stort å få Spesialitet! Vi har lange tradisjoner for lefser i Beiarn og at vi kommer gjennom nåløyet viser at vi gjør ting på rett måte her», fortsetter Steinåmo.
«For Beiarn er det stort at vi nå har 5 Spesialiteter. Som lokalmatprodusent i ei lita bygd som Beiarn er vi helt avhengige av bønder som produserer topp råvarer. Og med Spesialitet får vi bevist at vår lokalmat er blant det beste i landet», sier André Kristoffersen fra Beiarmat.
Valgt ut av fagjury
«Fagjuryen er alltid på jakt etter de beste produktene innenfor sin kategori. De er eksperter på å lukte og smake seg gjennom norsk og lokalprodusert mat og drikke», sa Marit Strand som er fagsjef for Spesialitet i Stiftelsen Norsk Mat, under tildelingen.
Lefsene fra Beiarlefs
De fire lefsene som fikk tildelt Spesialitet er:
- Kvitlefse
- Brunostlefse
- Egglefse
- Krinalefse
Fagjuryen la vekt på at lefsene virkelig er solid håndverk av ypperste klasse. Mye god tilbakemelding på konsistens, farge, stekeoverflate, alle smakene og god balanse mellom lefse og fyll.
Når det gjaldt Krinalefsa utbrøt Harald Osa, en av fagdommeren, «Denne lefsa må inn på Unesco sin verdensarvliste!». Andre tilbakemeldinger fra fagjuryen var bl.a. «Håndverk, håndverk, håndverk!», «Fest i hvert tygg» og «Smaker helt nylaget og som hjemmelaget».
Les mer om BeiarLefs
Beiarlefs er et lite lokalt lefsebakeri som baker lefser etter lokale oppskrifter. Det ble startet opp i år 2000 og bruker lokale råvarer der det er mulig.
Les om Beiarlefs på https://www.lokalmat.no/produsenter/beiarlefs/
Osten fra Beiarmat
Kvita Akevittkarve er en mild «fetaost»-type som lages av dagsfersk geitemelk. Den er smakssatt med "gjenbrukt" karve fra akevittproduksjon hos Løiten Destilleri.
Fagjuryen sier: Osten har en fin syrlighet og en god saltbalanse. Råvarepreget fra geitemelka kommer godt frem og den fremstår som både frisk og avrundet i smaken. Akevittkarve er en svært god feta-type og en ost i særklasse i sin kategori.
Les mer om Beiarmat
Beiarmat AS ble etablert i 2017 og lager ost av melk fra egen gård, og spesialoster av lokal melk fra gårder i Beiarn.
Les om Beiarmat på https://www.lokalmat.no/produsenter/beiarmat/
Fakta om Spesialitet og fagjuryen
Spesialitet er et offisielt norsk informasjonsmerke som tildeles lokalmat- og drikke. For å få merket må produktet være basert på gode norske råvarer, det må gjerne være laget etter lokale oppskrifter, og produktet må godkjennes av en fagjury med høy kompetanse.
Bak merkeordningen Spesialitet står Matmerk, en uavhengig stiftelse opprettet av Landbruks- og matdepartementet. Det er i dag over 538 matprodukter i Norge som er godkjent for å bruke Spesialitetsmerket.
Les mer om Spesialitetsmerket
Fagjuryen for Spesialitet møtes 2-3 ganger i året for å smake på lokalmatprodukter som er blant de beste i landet. Produkter som får høy nok score, tildeles Spesialitet-merket som signaliserer norsk lokalmat i særklasse.
Les mer om fagjuryen
Kontakter
Marit StrandFagsjef
Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.
Bilder
Om oss
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Dronningen av "havets sølv" vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris18.12.2024 14:09:19 CET | Pressemelding
- Hanne-Cecilie Sporsheims evne til å kommunisere både sildas bærekraftige potensial og gastronomiske verdi har løftet silda fram fra glemselen og tilbake på norske matbord, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad under tildelingen av Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris i Målstova på Nasjonalbiblioteket.
Lederskifte i Stiftelsen Norsk Mat13.12.2024 09:00:19 CET | Pressemelding
Nina Sundqvist fratrer sin stilling som adm. direktør i Stiftelsen Norsk Mat. Etter en samlet vurdering har styret og direktøren blitt enige om at organisasjonens videre utvikling best ivaretas med en ny leder ved roret.
Økt kjennskap og stabil tillit til Nyt Norge10.12.2024 13:53:41 CET | Pressemelding
Økt kjennskap og stabil tillit til Nyt Norge blant norske forbrukere, viser fersk forbrukerundersøkelse. - Selv i en tid der prisen på mat har vært dominerende, er det en sterk bevissthet rundt viktigheten av å velge norsk mat, sier en fornøyd Nina Sundqvist, administrende direktør i Stiftelsen Norsk Mat
Eventyrlig vekst: Lokalmat og drikke i Norge setter nye rekorder21.11.2024 10:38:42 CET | Pressemelding
Salget av lokalmat og drikke i Norge setter nye rekorder både i verdi og volum. Siste året har det vært en eventyrlig vekst og en omsetning på totalt 12.3 milliarder kroner. Veksten omfatter alle salgskanaler og alle fylker.
Stem frem vinneren av Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris 202418.10.2024 10:12:09 CEST | Pressemelding
Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris skal i år gå til en formidler av norsk sjømat. Fire finalister er valgt ut, og nå kan publikum stemme frem sin favoritt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom