OsloMet

Kulinarisk arv og matnasjonen Norge på menyen under Arendalsuka

Del

Landbruks- og matminister Geir Pollestad besøker SIFO/OsloMets arrangement under Arendalsuka. Vel møtt til to dager med debatter, foredrag, film og smaksprøver, rapportlansering om kulinarisk arv i byggingen av matnasjonen Norge 2030!

Onsdag 16. og torsdag 17. august inviterer prosjektet FoodLessons ved SIFO/OsloMet til to dager på KUBEN i Arendal. Det blir ministerbesøk og lansering av resultater fra to nye spørreundersøkelser om mat og reiseliv i Norge, se lenger ned.

Utvalgt fra programmet onsdag 16. august

  • Filmpremiere: Kulinarisk arv som ressurs i byggingen av matnasjonen Norge
  • Panelsamtale: hva skal til for å bygge matnasjonen Norge 2030? Hvordan kan regjeringen lykkes i målsettingene om vekst og verdiskaping i hele landet, bruk av lokale ressurser i produksjon og forbruk og økt kompetanse, innovasjon, rekruttering, identitet og matglede? Innledning ved landbruks- og matminister Geir Pollestad, som også deltar i samtalen.
  • Mat og museer og grønn kulturarv: Korte innlegg og gode eksempler om hva museer gjør, og kan gjøre, når mat og matarv er på menyen.
  • Lansering av digitalt spill om kokker, mat og historie
  • Lanseringen av matminnesamlingen Snakk om mat
  • Smaksprøver av matskatter fra Sørlandets bakhage og Oselias kokebok

Utvalgt fra programmet torsdag 17. august

  • Panelsamtale: Reiseliv, mat og måltider for en bærekraftig fremtid. Innledning ved Tore O. Sandvik, fylkesordfører i Trøndelag
  • Rapportlansering: Å nyte Norge: Hvilke mataktiviteter og -opplevelser trakter folk etter på tur og reise i Norge? Av Annechen Bahr Bugge og Alexander Schjøll, SIFO, OsloMet
  • Smaksprøver av matskatter fra Sørlandets bakhage og Oselias kokebok

Hovedpunkter ny rapport

Annechen Bahr Bugge og Alexander Schjøll: Å nyte Norge: Hvilke mataktiviteter og -opplevelser trakter folk etter på tur og reise i Norge? (oda.oslomet.no) SIFO-rapport nr. 7-2023

  • Natur- og friluftsopplevelser er det aller viktigste på listen over aktiviteter og opplevelser for de som velger seg Norge som reisemål, tett fulgt av det å besøke familie og venner. Deretter følger god mat og drikke og gode måltider, som nesten seks av ti trekker fram som viktigst.
  • For de fleste av disse handlet det om at god mat og drikke blir ansett som en viktig del av turopplevelsen.
  • Matturisme blir gjerne definert som en form for turisme der en kultur blir utforsket gjennom maten: produkter, matretter, fasiliteter, arrangementer eller landskap relatert til mat.
  • Er folk villige til å reise til et sted i Norge hovedsakelig for å oppleve mat og måltider? Her er svarene delt. 43 prosent svarer «ja», mens 45 prosent svarer «nei».
  • For syv av ti (65 prosent) var det å nyte god mat og drikke betraktet som en viktig del av reise-/turopplevelsen.
  • Syv av ti (74 prosent) var svært eller ganske interesserte i å prøve lokal mat og lokale matretter når de var på tur eller reise.
  • Med økende interesse for mataktiviteter og -opplevelser blant reisende, og en mat- og måltidssektor i Norge som nyter stor anerkjennelse og tillit, er vår konklusjon at det finnes et stort underutnyttet potensial for å lykkes med regjeringens målsettinger om å utvikle nye mat- og reiselivskonsepter, videreutvikle sterke mat- og reiselivsregioner, samt styrke, videreutvikle og profilere turistlandet Norge.

Arrangementet er et samarbeid mellom flere partnere i prosjektet:

  • MatPrat
  • Opplysningskontoret for brød og korn
  • HANEN – Næringsorganisasjon for bygdeturisme, gardsmat og innlandsfiske
  • Stiftelsen Norsk Gastronomi (Bocuse d’Or Norge)
  • Stiftelsen Lillehammer museum/Maihaugen
  • Østfoldmuseene
  • Aust-Agder museum og arkiv, avd. KUBEN

Nøkkelord

Kontakter

Annechen Bahr Bugge
Forbruksforskningsinstituttet SIFO, OsloMet
Tlf. 482 86 633
https://www.oslomet.no/om/ansatt/annech/

Lenker

Om oss

OsloMet – storbyuniversitetet (tidligere Høgskolen i Oslo og Akershus) har cirka 18.000 studenter og 2.100 ansatte, og har studier i Pilestredet, på Kjeller og i Sandvika.

OsloMet tilbyr et bredt spekter av høyere utdanning innen profesjonsrettede studier i Norge.

OsloMet er også en ledende leverandør av forskningsbasert kunnskap for velferdssamfunnet.

Følg pressemeldinger fra OsloMet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra OsloMet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra OsloMet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom