Ny forskningsdirektør på plass ved Veterinærinstituttet
Karin Troell er tilsatt som ny forskningsdirektør ved Veterinærinstituttet. Troell kommer fra Statens veterinærmedisinske anstalt i Sverige (SVA), hvor hun har jobbet med forskning og forvaltningsstøtte, og som seksjonsleder og forskningsleder innen veterinærmedisinsk mikrobiologi.

Karin Troell er en erfaren forsker innen parasittologi og molekylærbiologi, samt innen tverrvitenskapelig samarbeid knyttet til somatiske sykdommer fra veterinærmedisinsk side. I det siste har hun jobbet mest med vann- og matbårne patogener, og gjennom tverrfaglig samarbeid og fra egen forskerkarriere har hun god kunnskap til flere av forskningsområdene ved Veterinærinstituttet.
- Jeg ønsker å ta i bruk mine erfaringer fra Sverige og fra internasjonalt forskningssamarbeid til å utvikle forskningen ved Veterinærinstituttet videre, sier Troell.
Administrerende direktør ved Veterinærinstituttet Torill Moseng ønsker Karin Troell varmt velkommen.
- Med bred erfaring som forsker innen veterinærmedisin og ledelse, og med sitt sterke engasjement innen Én helse vil hun bli et godt tilskudd til VI. Forskningsdirektøren på Veterinærinstituttet utgjør en viktig del av instituttets fremtidige strategiske kunnskapsbygging, sier Moseng.
Én helse
Karin Troell er også leder av One Health Sweden, en tverrvitenskapelig organisasjon for å fremme Én helse både i akademia og næringsliv.
- Jeg brenner for Én helse. I Sverige har vi blant annet utviklet spill beregnet på barn og ungdom med tema mikrobiologi, dyrevelferd og dyrehelse, for å påvirke både hvordan utdanningene legges opp og ungdommenes utdanningsvalg, forteller Karin.
Karin Troell starter i sin nye jobb ved Veterinærinstituttet 17. august, men vil den første tiden også jobbe ved SVA for å avslutte sin forskerstilling. Hun har vært ved SVA siden 2001, bare avbrutt av to og et halvt år da hun hadde en postdoktorstilling ved Universitetet i Uppsala.
Nøkkelord
Kontakter
Asle HaukaaskommunikasjonsdirektørVeterinærinstituttet
Pressevakttelefon 403 98 016 håndterer ikke SMS
Bente PaulsonSenior kommunikasjonsrådgiverVeterinærinstituttet
Pressevakttelefon 403 98 016 håndterer ikke SMS
Om oss
Veterinærinstituttet er et biomedisinsk forskningsinstitutt og Norges ledende fagmiljø innen biosikkerhet for fisk og landdyr. Helt siden opprettelsen i 1891 har vi arbeidet for å avverge helsetrusler og se helse for fisk, dyr, mennesker og miljø i sammenheng - Én helse.
Kjerneaktivitetene omfatter forskning, diagnostikk, overvåking, risikovurdering, rådgiving og formidling. Veterinærinstituttet er nasjonalt og internasjonalt referanselaboratorium.
Veterinærinstituttet er et forvaltningsorgan med særskilt fullmakt under Landbruks- og matdepartementet. Hovedkontoret ligger i Ås, øvrige kontorer i Tromsø, Harstad, Brønnøysund, Trondheim, Bergen og Sandnes.
Følg pressemeldinger fra Veterinærinstituttet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Veterinærinstituttet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Veterinærinstituttet
Færre elgkalvar i Noreg - meld frå om sjuke eller døde dyr1.7.2025 10:47:25 CEST | Pressemelding
Forskarar vil finne årsaka til at det er færre elgkalvar i Noreg og kvifor fleire kalvar er små og sjuke. No ber dei om publikums hjelp for å få inn meir informasjon om døde og sjuke kalvar slik at desse kan undersøkjast nærmare.
Fortsatt lite smitte fra dyr, mat og vann til mennesker i Norge30.6.2025 12:00:00 CEST | Pressemelding
Sykdommer som smitter fra dyr til mennesker har begrenset betydning for folke- og dyrehelsen i Norge. Smitte fra dyr, mat og vann til mennesker forekommer generelt i liten grad.
Slik skal pukkellaksen stoppes i Tanaelva18.6.2025 11:16:43 CEST | Pressemelding
I sommer ventes ny storinvasjon av fremmedarten pukkellaks som truer den atlantiske villaksen. For å redusere faren må fremmedarten stoppes i de store elvene som Tanaelva.
Har påvist giftstoffet fra laksedrepende alger26.5.2025 09:50:42 CEST | Pressemelding
Veterinærinstituttet har påvist giftstoffet fra algene som har tatt livet av laks på en rekke oppdrettsanlegg i Nordland og Troms de siste ukene. Analyser av vannprøver viser at dette algetoksinet er det samme som drepte millioner av laks i 2019.
Forskningsprosjekt viser tidligere fugleinfluensasmitte hos en norsk sau21.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
En sau som beitet blant døde og syke krykkjer under det store fugleinfluensautbruddet i Finnmark i 2023 har fått påvist antistoffer mot viruset. Dette tyder på at sau kan smittes under høyt smittepress.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom