Ekte sydenstemning langs Mjøsa

Del

­Det ble sydenstemning over natta da Mjøsfronten så dagens lys for to år siden. Nå er nye, spennende planer lagt for «indrefileten» i Hamar.

En milepæl er nådd for det unike prosjektet i Hamar

Etter en endelig avgjørelse om at nytt dobbeltspor ikke skal legges til mjøskanten, startet prosessen med å utvikle «indrefileten» i Hamar – Mjøsfronten. Området ligger mellom sentrumskjernen og Mjøsa, og er i løpet av de to siste årene blitt et favorittsted for tilreisende og innbyggere.

– Politikerne ville se raske resultater på Mjøsfronten, så vi endte opp med to parallelle prosesser for området; strakstiltak og en langsiktig helhetsplan, sier byutvikler og prosjekteier for Mjøsfronten, Guro Vestvik.

– Byutviklingen i Hamar skal baseres på testing og samarbeid, så innbyggernes medvirkning i prosessen har vært viktig for oss. Det har bidratt til at vi i dag sitter med en solid, forankret landskapsplan, som ble vedtatt rett før sommeren. Planen er en milepæl for prosjektet, sier en entusiastisk prosjekteier.  

Det ble nærmest sydenstemning over natta da kommunens strakstiltak ble satt ut i livet sommeren 2021. Nå er arbeidet i gang med å sette den langsiktige planen ut i livet. Mjøsfronten skal være ferdig utviklet innen 7-10 år.

Inspirert av København og Hawaii

Guro snakker varmt om det unike samarbeidet mellom det private og det offentlige.

– Det har selvsagt vært utfordringer underveis, men når vi ser hvordan området har utviklet seg, vil jeg si at vi har fått til et ganske så unikt privat-offentlig samarbeid, sier Guro.

– Det private selskapet Sjøfronten Drift AS har spilt en stor rolle i utviklingen av området, og hadde blant annet ideen om strandbaren.

Hun er opptatt av at de har lyktes med å skape et ujålete og uformelt område for alle, uten spiseplikt. Inspirasjonen har de hentet fra beach houses i Europa, Papirøen og Reffen i København, der mat er viktige ingredienser. Hamar kommune la sterke føringer for arkitektur, design og formgivning i konkurransen som ble lyst ut for street food-aktører våren 2021. 

Utover mattilbudet, består Mjøsfronten av strandbar, hengekøyer, hundrevis av sitteplasser, vannaktiviteter, utendørs padel, minitennis, sjakk, basketballbane, utendørs trening, aktivitetshus, skate-område og brettball.

– Den største suksessen ble sanden vi la på asfalten, bastparasollene og huskene i baren, sier Guro, som forteller at de har ønsket å skape litt Hawaii-stemning i mjøskanten.

Sjøbad, kulturverksteder og mathus på gang

Det som nå skal utvikles og vedtas politisk i høst er Solplassen og Indre havn, med oppholdssted og nedtrapping til Mjøsa. I den fasevise planen finner man ellers et helårs sjøbad, kulturverksteder, ny Skibladner-brygge og et mathus.

I samme tidshorisont skal SPG og Vold eiendommer utvikle naboområdet til Mjøsfronten, med hotell, spisested og leiligheter.

– En fantastisk juni måned 

Gina Fjeld er daglig leder for Sjøfronten Drift AS, som har ansvaret for driften av Mjøsfronten.

– Juni har vært en helt fantastisk måned for oss, med masse besøk, sier Gina.

– Vi har mange tilreisende, og hører stadig vekk at Mjøsfronten er et deilig sted å være, med en behagelig og avslappende stemning. Man kan komme hit alene og sette seg ned uten at det er påfallende. Folk leser, hører på musikk og nyter tilværelsen.

– Man skal rett og slett føle at man ikke er på Hamar. Kanskje drømme seg bort litt, smiler Gina.

Stolte innbyggere

Hun forteller at innbyggerne i Hamar er veldig stolte av Mjøsfronten og ivrige etter å vise frem området til sine gjester.

Gina bejubler alle aktivitetstilbudene som allerede finnes på området og gleder seg til en spennende utvikling videre.

– Det største underholdningsinnslaget på Mjøsfronten er utvilsomt Seaside Cablepark Hamar, med Norges lengste 2.0 system-kabelbane, forteller hun.

– Bastparasollene, sand mellom tærne og huskene i baren er store favoritter. Og våre firebeinte gjester gleder seg over doggy baren vår, som har blitt svært så populær og ofte er å se på Instagram.

Gina roser ellers sine ansatte, som har valgt å komme tilbake til den samme sommerjobben tredje året på rad. Hun er sikker på at de med sitt smittsomme, gode humør er viktige brikker for trivselen til gjestene.

– At de kommer tilbake hver sommer tar jeg som et tegn på at Mjøsfronten også er et godt sted å være for de som jobber her, sier en svært fornøyd driftsansvarlig.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Mjøsfronten i Hamar
Slik planlegges det at Mjøsfronten skal se ut om noen år.
Last ned bilde
Sjøbad i Mjøsa
Et helårs sjøbad er med i planene for Mjøsfronten.
Last ned bilde
Mat og drikke på Mjøsfronten
Skikkelig feriestemning på Mjøsfronten.
Last ned bilde
Modell av Mjøsfronten
Byutvikler Guro Vestvik med modellen av landskapsplanen for Mjøsfronten.
Last ned bilde
Mat på Mjøsfronten
Maten er en viktig ingrediens for Mjøsfronten.
Last ned bilde
Seaside Cablepark
Seaside Cablepark Hamar står for mye av underholdningen på Mjøsfronten.
Last ned bilde
Mange sitteplasser på Mjøsfronten
Det er plass til mange på Mjøsfronten.
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra Hamarregionen reiseliv og utvikling

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Hamarregionen reiseliv og utvikling på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Hamarregionen reiseliv og utvikling

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye