Bryllupene står i kø på Domkirkeodden

Del

Bryllupshungrige par klorer på døra til Hamardomen på Domkirkeodden. Nå er det høysesong for giftemål, og hver eneste lørdag frem til 1. september smis det gjennomsnittlig tre par i hymens lenker på et av verdens vakreste museer. – Det har tatt helt av, sier Ranveig Nordbryhn på museet.

Hanne Seem Murbræck og William W. Andersen hadde sin humanetiske vielse i historiske omgivelser. Foto: Lars Martin Øien Bøe
Hanne Seem Murbræck og William W. Andersen hadde sin humanetiske vielse i historiske omgivelser. Foto: Lars Martin Øien Bøe Lars Martin Øien Bøe

Ettersleps-brylluper på rekke og rad

Mange av de som hadde planlagt bryllup under koronapandemien måtte utsette den store begivenheten. På Domkirkeodden hadde de derfor en hektisk bryllupssommer i 2022.

De trodde imidlertid at dette skulle avta i sommer, men tok de kraftig feil. Nå hender det at de har lørdager med hele fire brylluper etter hverandre. Det kan derfor se ut som om det er mer enn pandemien som sørger for en tettpakket bryllupskalender på Domkirkeodden.

Kun fire ledige tidspunkter i 2024

Ranveig Nordbryhn jobber som museumspedagog, i tillegg til at hun er leder for Hamar Middelalderfestival. Hun forteller at det i månedsskiftet januar/februar legges ut bryllupsdatoer for det påfølgende året. Det vil si at datoene for 2024 ble lagt ut vinteren 2023.

– Alle datoene i 2024 ble "utsolgt" i løpet av én dag, men per i dag har vi igjen fire tidspunkter, forteller hun. Det opprettes så en venteliste da det kan dukke opp ting som gjør at noen av datoene blir avbestilt. 

I Hamardomen gjennomføres alle type vielser. Kirkerommet er økumenisk, det vil si at både den lutherske og katolske kirken kan bruke domen til gudstjenester og seremonier. I tillegg finner både humanetiske og borgerlige vielser sted her.

På grunn av alle henvendelsene har de nå åpnet opp for at folk kan leie Hamardomen også på dager som ikke er avsatt til vielser. – Da må imidlertid brudeparene finne seg i at nysgjerrige museumsbesøkende kan stikke snuten innom da vi ikke kan stenge hovedattraksjonen hver sommerlørdag på grunn av bryllup, forteller Ranveig.

– Folk fra hele landet kommer for å gifte seg i Hamardomen.

En unik kombinasjon

– Man finner ikke noen vakrere sted for bryllup enn dette? Det er noe helt eget med kombinasjonen ruiner og glass, sier Ranveig. Hun giftet seg «på jobb» i 2008, og ler når hun viser frem brudekjolen som faktisk fortsatt henger på kontoret da den har vært med på en kjoleutstilling på museet.

Hun sier at kombinasjonen kirke og museum åpner opp for mange. – Stedet vipper mellom det kirkelige og det verdslige. Og de som kanskje er tvilende til å gifte seg i en kirke finner Hamardomen ideell. Det var også tilfellet for meg, forteller hun.

Vernebygget er konstruert av stål og glass, og stod ferdig i august 1998. Det er tegnet av arkitekt Kjell Lund.

Enda vakrere vinterstid

Hamardomen er også blitt et populært sted for vinterbryllup. – Ja, det mest magiske bryllupet jeg har vært med på her fant sted 29. januar for noen år tilbake. Det var blåtimen, det var levende lys på fat over alt, det lå snø opp etter veggene, og det hadde ikke vært sol på tre uker, sier hun.

– Så, når brudeparet går opp, forbi kirketårnet, bryter sola gjennom. Og når de så kneler foran alteret, presser fullmånen seg frem og skinner ned på dem. – Er det mulig? Da tenkte jeg at her er det noen som har noen forbindelser, forteller Ranveig.

I desember 2016 giftet Sol Hagelien og Werner Bosaaen seg i Hamardomen. – Vi valgte vinter og kveld fordi vi ønsket stemningen som mørketiden har med seg, sier Sol. – Det var kaldt, stjerneklart og magisk. Og når domen er opplyst med stearinlys, veien opp med fakler …. helt eventyrlig.

Hun forteller at gjestene frøs litt på slutten av seremonien, men at de fikk oppleve noe helt spesielt, noe de husker. Hamardomen varmes ikke opp på vinteren, så brudeparene får beskjed om at det vil være litt kaldt.

Med roser i ruinene

Hanne Seem Murbræck giftet seg i Hamardomen sommeren 2019. Hun jobber også på Domkirkeodden, som formidler og kommunikasjonsmedarbeider. – Det var veldig naturlig for meg og William å gifte oss her da både han og jeg er oppvokst i nærområdet og føler en sterk tilknytning til stedet.

– Vi hadde en nydelig, humanetisk vielse i domen, med røde og hvite roser som tema, vakker musikk som ljomet i ruinene og et fantastisk lys gjennom glasset, forteller Hanne. – Og historien som sitter «i veggene» her gjør mye med lokalet og atmosfæren.

– Og så var det jo praktisk at bryllupsfesten kunne fortsette i Storhamarstuene, kun 50 meter fra Hamardomen, smiler Hanne.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Hamardomen på Domkirkeodden
Domkirkeodden er kåret til et av verdens 10 vakreste museer. Foto: Frederik Garshol
Last ned bilde
Det er bryllupsfeber i Hamardomen fra mai til september. Foto: Lars Martin Øien Bøe
Det er bryllupsfeber i Hamardomen fra mai til september. Foto: Lars Martin Øien Bøe
Last ned bilde
Vernebygget over ruinen etter middelalderkatedralen på Domkirkeodden stod ferdig i 1998. Foto: Frederik Garshol
Vernebygget over ruinen etter middelalderkatedralen på Domkirkeodden stod ferdig i 1998. Foto: Frederik Garshol
Last ned bilde
Hamardomen er betegnelsen på den gamle Domkirken som ble bygd på 1100-tallet, etter at bispesetet ble opprettet i 1152. Stor og flott ruvet den ute på Domkirkeodden i mange hundre år før svenskene angrep, taket brant og forfallet begynte.
Hamardomen er betegnelsen på den gamle Domkirken som ble bygd på 1100-tallet, etter at bispesetet ble opprettet i 1152. Stor og flott ruvet den ute på Domkirkeodden i mange hundre år før svenskene angrep, taket brant og forfallet begynte.
Last ned bilde
Bryllup på Domkirkeodden
Museumspedagog Ranveig Nordbryhn har fortsatt brudekjolen sin hengende på kontoret.
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra Hamarregionen reiseliv og utvikling

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Hamarregionen reiseliv og utvikling på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Hamarregionen reiseliv og utvikling

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye