Overvåker krykkjene i Øst-Finnmark
Miljødirektoratets sjøfuglovervåking vil gi svar på hvordan fugleinfluensaen påvirker krykkjebestanden. Torsdag dokumenterte SNO og NINA et av de hardest rammede områdene i Øst-Finnmark.
– Dette er krise for krykkja, som allerede er sterkt truet. Vi bistår med det vi kan for å få oversikt over hvordan dette kommer til å påvirke krykkjebestanden, sier Morten Kjørstad, fungerende direktør i Miljødirektoratet.
Miljødirektoratet har ansvar for forvaltning av sjøfugl, og driver overvåking og kartlegging for å følge med på bestandene. Overvåkingsprogrammet for sjøfugl, SEAPOP, eies av Miljødirektoratet og driftes av Norsk institutt for naturforskning (NINA).
Det er Mattilsynet som har hovedansvaret for håndtering av dyresykdommer, også på ville dyr og fugler. Miljødirektoratet er i tett dialog med Mattilsynet og bidrar med kunnskapsstøtte og rådgiving.
Vil sammenlikne bilder med tidligere data
Torsdag formiddag var Statens naturoppsyn (SNO), Miljødirektoratets feltapparat, med en fotograf fra NINA for å dokumentere fuglekoloniene på Ekkerøya. Dette er blant områdene som er hardest rammet av fugleinfluensa.
– Ekkerøya naturreservat er en av de viktigste hekkelokalitetene for krykkje i Norge, så dette utbruddet vil få en betydelig effekt på krykkjebestanden, sier Kjørstad.
Forskere hos NINA vil analysere bildene. Ved å telle antall antatt okkuperte reir, er det mulig å se hvor mange krykkjer som har gått til hekking i fuglefjellet før utbruddet. Dette kan sammenlignes med tellinger til neste år og gi estimater for eventuelle bestandseffekter. NINA har også overvåkingsdata fra dette området i 2006-2009, og skal sammenligne dagens bilder med disse dataene.
Et mer nøyaktig bilde over hvordan dette utbruddet har virket inn på fuglebestandene, får vi allikevel først når fuglene kommer tilbake igjen neste år.
– Fremover vil vi gjennomføre en bredere kartlegging av fuglebestandene gjennom SEAPOP, og se på antall hekkende par i forhold til i år. Det vil gi oss kunnskap om hvilken betydning influensautbruddet får på bestanden på sikt, sier Kjørstad.
Allerede sterkt truet
I 2015 var krykkjebestanden anslått til 87.000 hekkende par, men bestanden er sannsynligvis blitt mindre siden den gang.
– Dessverre har det blitt færre krykkjer de siste årene, blant annet på grunn av dårligere næringstilgang og klimaendringer. Nå som dette utbruddet kommer i tillegg til de andre utfordringene, må vi gjøre en vurdering av hvilke forvaltningstiltak det er aktuelt for Miljøforvaltningen å iverksette, sier Kjørstad.
Se Mattilsynets informasjon om fugleinfluensa-utbruddet her: Fugleinfluensa | Mattilsynet
Les mer om status for sjøfugler i Norge: Sjøfugl (miljodirektoratet.no)
Les mer om overvåkingsprogrammet for sjøfugl: SEAPOP - Miljødirektoratet (miljodirektoratet.no)
Nøkkelord
Kontakter
PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa mandag til fredag
Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.
Bilder
Om oss
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Mange ulovlege og miljøskadelege interiørprodukt blir selde i nettbutikkar4.10.2024 08:14:30 CEST | Pressemelding
Ein av tre interiørprodukt som blir selde på nettet, som Miljødirektoratet har kontrollert, er ulovlege og forbode å selje.
Mange ulovlige og miljøskadelige interiørprodukter selges i nettbutikker4.10.2024 08:09:49 CEST | Pressemelding
En av tre interiørprodukter som selges på nettet, som Miljødirektoratet har kontrollert, er ulovlige og forbudt å selge.
Polar Park og SNO fortsetter søket etter to rømte ulver2.10.2024 15:27:49 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratet har etter samråd med Polar Park i dag besluttet innfanging og eventuell felling av ulvene som rømte mandag.
Foreslår forbud mot 97 fremmede skadelige planter25.9.2024 14:11:51 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratet foreslår forbud mot innførsel, omsetting og utsetting av 97 fremmede planter som skader norsk natur.
Foreslår forbod mot 97 framande skadelege plantar25.9.2024 14:11:37 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratet foreslår forbod mot innførsel, omsetjing og utsetjing av 97 framande plantar som skader norsk natur.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom