MENY

Løk dyrket av matavfallet ditt

Del

Med næring fra husdyrmøkk og husholdningsavfall, dyrker Skjærgaarden Gartneri nå løk til MENY. Gartneriet, som er med i et banebrytende sirkulært prosjekt, har halvert bruken av sprøytemidler og kunstgjødsel. Og den nye Skjærgaardsløken smaker enda bedre.

Bjørge Madsen, som driver Skjærgaarden Gartneri, har forsket på jordhelse siden 2011.
Bjørge Madsen, som driver Skjærgaarden Gartneri, har forsket på jordhelse siden 2011. MENY

For grønnsaksbonde Bjørge Madsen på Skjærgaarden Gartneri i Åsgårdstrand er jordhelse avgjørende. Han ønsker å ivareta det yrende mikrolivet i jorda og sikre at jorda ikke utarmes for kommende generasjoner. I tillegg ønsker han å bidra til matproduksjonen ikke forurenser bekker og fjorder.

Sammen med MENY og en gruppe grønnsaksbønder forsker gartneriet på hvordan et sirkulært matsystem kan produsere mer bærekraftige jordbruksvarer. Som ledd i dette er biogassanlegget Den Magiske Fabrikken i Sem i Vestfold en viktig bidragsyter til resirkulerte næringsstoffer. Her blir husdyrgjødsel og matavfall fra husholdninger på Østlandet til en klimavennlig biogass som erstatter fossilt drivstoff. Det blir også igjen en restmasse; en næringsrik biogjødsel som Skjærgaarden Gartneri bearbeider og betegner som supernæring.

- Vi nyter godt av at folk er flinke til å kildesortere. Biogjødselen basert på matavfall og husdyrmøkk yrer av mikroliv av det sunne slaget og gjør at vi får sterkere planter som smaker bedre. Vi beholder næringsstoffene i kretsløpet, noe som er spennende og givende, sier Madsen.

Første «grønne» produkt
Madsen understreket at samarbeidet med MENY har vært avgjørende for å lykkes.
- For å få til sirkulære matsystemer er samarbeid nøkkelen. Vi viser med vår nye Skjærgaardsløk at det er mulig. Nå handler det bare om vilje og handlekraft blant samarbeidspartnerne for å skalere opp, sier han.

Grønnsaksbonden, som de siste årene har halvert bruken av kunstgjødsel og sprøytemidler, lanserte i uke 26 i MENY sitt første produkt dyrket utelukkende med biorest: Skjærgaardsløk; en mild salatløk som kan ligne litt på vårløk i smak.

Leder an i megatrend
Madsen har helt siden 2011 forsket på jordhelse, som blant annet handler om å ta vare på mikrolivet og karboninnholdet i jorda - slik at den er dyrkbar i årene fremover og gir næringsrike vekster. God jordhelse betyr også mer karbonlagring.

- De første årene var det litt ensomt. Det er hyggelig at jordhelse nå er et tema som engasjerer stadig flere, også EU. Prosjektet vårt her i Vestfold er banebrytende. Samarbeidet kan skape et sirkulært matsystem og resulterer i de mest bærekraftige grønnsakene i verden, sier Madsen.

Ifølge FAO (FNs organisasjon for ernæring og landbruk) har en tredobling av matproduksjonen siden 1950, nye jordbruksteknikker, sprøytemidler og kunstgjødsel ført til press på matjorda.

- Å få til sirkulærøkonomi i landbruket er viktig. Norske bønder lager mat i verdensklasse, nå er de også i førersetet på nye, bærekraftige og mer klimavennlige løsninger. Vi må sikre god matproduksjon i fremtiden. Da tror vi på et samarbeid i hele verdikjeden, fra jord til bord og her vil MENY bidra, sier Einar Gundersen, kategoridirektør i MENY.

MENY bidrar med kompetanse inn i prosjektet, trygghet for at produktene ender i butikkhylla og på sikt vil også matavfall fra MENY-butikkene rutes inn i den sirkulære matverdikjeden.

Matavfallet blir også klimatomater
I gjenvinningen av matavfall og husdyrmøkk hos Den Magiske Fabrikken produseres også CO2, som blir brukt til å dyrke tomater i et eget veksthus. Tomatene, produsert av Reklima med 90 prosent lavere energiforbruk, selges i MENY under navnet Rødtopp.

Både biogjødselet og Reklima-prosjektet og er delfinansiert av Handle, NorgesGruppens bærekraftfond. 


Skjærgaarden Gartneri

  • Ligger i Åsgårdstrand.
  • Dyrker friske grønnsaker og urter
  • Drives av ekteparet Kristin Stenersen og Bjørge Madsen.
  • Har fokus på sirkulære løsninger og begynte å eksperimentere med å bruke resirkulert mat som gjødsel allerede for 12 år siden.


For ytterligere informasjon, kontakt
Bjørge Madsen, tlf. 920 80 556 bjorge@skjaergaarden.no
Einar Gundersen, MENY, tlf. 922 63 314, einar.gundersen@meny.no

Kontakter

Bilder

Skjærgaardsløk, en mild salatløk, er laget med næring fra husdyrmøkk og husholdningsavfall.
Skjærgaardsløk, en mild salatløk, er laget med næring fra husdyrmøkk og husholdningsavfall.
Last ned bilde
- Vi må sikre en god og mest mulig bærekraftig matproduksjon, og her ønsker MENY å bidra, sier Einar Gundersen, kategoridirketør i MENY.
- Vi må sikre en god og mest mulig bærekraftig matproduksjon, og her ønsker MENY å bidra, sier Einar Gundersen, kategoridirketør i MENY.
Last ned bilde
Bjørge Madsen, Skjærgaarden Gartneri. Foto: MENY
Bjørge Madsen, Skjærgaarden Gartneri. Foto: MENY
Last ned bilde

Om oss

MENY er Norges ledende supermarkedkjede på nett og i butikk med 184 butikker og en omsetning på 22 milliarder kroner i 2021. MENYs lidenskap er gode råvarer, norsk matkultur og gode matopplevelser. I MENY sier vi at spiser du bedre, lever du bedre. Vi er overbeviste om at mat er viktig for folks livskvalitet.

MENY har stort utvalg, mye ferskvare og måltidsløsninger, eget bakeri, mange tusen lokalmatprodukter og store frukt- og grøntavdelinger, men også hundrevis av ukentlige tilbud. Nær 10 000 matarbeidere sørger for personlig service og matfaglig veiledning. For inspirasjon, oppskrifter, vareinformasjon og tilbud, se meny.no. MENY er en del av NorgesGruppen.

Følg pressemeldinger fra MENY

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MENY på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra MENY

Sild til topps i Norges største lokalmatpris14.9.2023 13:55:52 CEST | Pressemelding

Juviksild mottar kr. 300 000 som vinner i MENYs Matskattstipend. - Sild er sunt, godt og klimavennlig. I flere europeiske land er fisken en delikatesse, mens vi i Norge knapt spiser den. Det må vi gjøre noe med, sier MENY-sjef Vegard Kjuus. Jerseymeieriet får kr. 150 000 for å videreutvikle produkter av A2A2-melk. Klokk & Co får kr. 150 000 for å utvikle en sunnere brus basert på norske og naturlige råvarer.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye