Løk dyrket av matavfallet ditt
Med næring fra husdyrmøkk og husholdningsavfall, dyrker Skjærgaarden Gartneri nå løk til MENY. Gartneriet, som er med i et banebrytende sirkulært prosjekt, har halvert bruken av sprøytemidler og kunstgjødsel. Og den nye Skjærgaardsløken smaker enda bedre.
For grønnsaksbonde Bjørge Madsen på Skjærgaarden Gartneri i Åsgårdstrand er jordhelse avgjørende. Han ønsker å ivareta det yrende mikrolivet i jorda og sikre at jorda ikke utarmes for kommende generasjoner. I tillegg ønsker han å bidra til matproduksjonen ikke forurenser bekker og fjorder.
Sammen med MENY og en gruppe grønnsaksbønder forsker gartneriet på hvordan et sirkulært matsystem kan produsere mer bærekraftige jordbruksvarer. Som ledd i dette er biogassanlegget Den Magiske Fabrikken i Sem i Vestfold en viktig bidragsyter til resirkulerte næringsstoffer. Her blir husdyrgjødsel og matavfall fra husholdninger på Østlandet til en klimavennlig biogass som erstatter fossilt drivstoff. Det blir også igjen en restmasse; en næringsrik biogjødsel som Skjærgaarden Gartneri bearbeider og betegner som supernæring.
- Vi nyter godt av at folk er flinke til å kildesortere. Biogjødselen basert på matavfall og husdyrmøkk yrer av mikroliv av det sunne slaget og gjør at vi får sterkere planter som smaker bedre. Vi beholder næringsstoffene i kretsløpet, noe som er spennende og givende, sier Madsen.
Første «grønne» produkt
Madsen understreket at samarbeidet med MENY har vært avgjørende for å lykkes.
- For å få til sirkulære matsystemer er samarbeid nøkkelen. Vi viser med vår nye Skjærgaardsløk at det er mulig. Nå handler det bare om vilje og handlekraft blant samarbeidspartnerne for å skalere opp, sier han.
Grønnsaksbonden, som de siste årene har halvert bruken av kunstgjødsel og sprøytemidler, lanserte i uke 26 i MENY sitt første produkt dyrket utelukkende med biorest: Skjærgaardsløk; en mild salatløk som kan ligne litt på vårløk i smak.
Leder an i megatrend
Madsen har helt siden 2011 forsket på jordhelse, som blant annet handler om å ta vare på mikrolivet og karboninnholdet i jorda - slik at den er dyrkbar i årene fremover og gir næringsrike vekster. God jordhelse betyr også mer karbonlagring.
- De første årene var det litt ensomt. Det er hyggelig at jordhelse nå er et tema som engasjerer stadig flere, også EU. Prosjektet vårt her i Vestfold er banebrytende. Samarbeidet kan skape et sirkulært matsystem og resulterer i de mest bærekraftige grønnsakene i verden, sier Madsen.
Ifølge FAO (FNs organisasjon for ernæring og landbruk) har en tredobling av matproduksjonen siden 1950, nye jordbruksteknikker, sprøytemidler og kunstgjødsel ført til press på matjorda.
- Å få til sirkulærøkonomi i landbruket er viktig. Norske bønder lager mat i verdensklasse, nå er de også i førersetet på nye, bærekraftige og mer klimavennlige løsninger. Vi må sikre god matproduksjon i fremtiden. Da tror vi på et samarbeid i hele verdikjeden, fra jord til bord og her vil MENY bidra, sier Einar Gundersen, kategoridirektør i MENY.
MENY bidrar med kompetanse inn i prosjektet, trygghet for at produktene ender i butikkhylla og på sikt vil også matavfall fra MENY-butikkene rutes inn i den sirkulære matverdikjeden.
Matavfallet blir også klimatomater
I gjenvinningen av matavfall og husdyrmøkk hos Den Magiske Fabrikken produseres også CO2, som blir brukt til å dyrke tomater i et eget veksthus. Tomatene, produsert av Reklima med 90 prosent lavere energiforbruk, selges i MENY under navnet Rødtopp.
Både biogjødselet og Reklima-prosjektet og er delfinansiert av Handle, NorgesGruppens bærekraftfond.
Skjærgaarden Gartneri
- Ligger i Åsgårdstrand.
- Dyrker friske grønnsaker og urter
- Drives av ekteparet Kristin Stenersen og Bjørge Madsen.
- Har fokus på sirkulære løsninger og begynte å eksperimentere med å bruke resirkulert mat som gjødsel allerede for 12 år siden.
For ytterligere informasjon, kontakt
Bjørge Madsen, tlf. 920 80 556 bjorge@skjaergaarden.no
Einar Gundersen, MENY, tlf. 922 63 314, einar.gundersen@meny.no
Kontakter
Nina Horn HynneKommunikasjonssjef
Tel:934 44 213nina.hynne@meny.noBilder
Om oss
MENY er Norges ledende supermarkedkjede på nett og i butikk med 184 butikker og en omsetning på 22 milliarder kroner i 2021. MENYs lidenskap er gode råvarer, norsk matkultur og gode matopplevelser. I MENY sier vi at spiser du bedre, lever du bedre. Vi er overbeviste om at mat er viktig for folks livskvalitet.
MENY har stort utvalg, mye ferskvare og måltidsløsninger, eget bakeri, mange tusen lokalmatprodukter og store frukt- og grøntavdelinger, men også hundrevis av ukentlige tilbud. Nær 10 000 matarbeidere sørger for personlig service og matfaglig veiledning. For inspirasjon, oppskrifter, vareinformasjon og tilbud, se meny.no. MENY er en del av NorgesGruppen.
Følg pressemeldinger fra MENY
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MENY på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra MENY
Kombinert idrettsanlegg og MENY-butikk15.11.2024 11:24:18 CET | Pressemelding
MENY Gressbanen har spennende konstruksjon og er et innovativt samarbeidsprosjekt med idrettsklubben Ready. På taket ligger en idrettsbane. MENY satser offensivt i Oslo.
Nå kan du kjøpe norsk hvitløk!20.10.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
I høst finner du for første gang hvitløk dyrket i Norge i butikkhylla, nærmere bestemt i MENY. Dette er en spennende test for MENY, som har som mål å selge mest mulig norske landbruksvarer.
«Redd matkornet» til topps i Norges største lokalmatpris20.9.2024 10:53:28 CEST | Pressemelding
Holli Mølle mottar kr. 300 000 som vinner av MENYs Matskattstipend 2024 for å sikre at matkorn ikke ender som dyrefôr. Økt selvforsyning og flere norske mel- og brødprodukter, begeistrer juryen med landbruks- og matministeren i spissen. Hanasand Gartneri får kr. 200 000 for å utvikle en tomatserie laget av overskuddstomater, mens Gaardsbrenneriet får kr. 100 000 for å utvikle alkoholfrie cocktails.
Åpning av Norges råeste matvarehus12.9.2024 13:57:00 CEST | Pressemelding
12. september gjenåpnet Norges ledende og mest unike matdesinasjon; Jacobs Holtet i Oslo. - Vi skal ligge i front i matutviklingen og være best på ferske råvarer og spesialvarer i Norge. Disse ambisjonene har vært førende i hele ombyggingen, sier kjøpmann Terje Gjervang.
Rekordmange søkere til traineeprogram29.8.2024 10:12:00 CEST | Pressemelding
- Jeg er glad for at talentprogrammet er mer populært enn noen gang. Å sikre tilfang av gode ledere i butikk er avgjørende for at MENY skal opprettholde sin posisjon som Norges ledende supermarked. I år har vi dessuten overvekt av kvinnelige deltakere, sier HR-direktør Line Beate Jebsen i MENY.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom