Folk som bor i Oslo og Viken er mer opptatt av trening og kosthold
En fersk undersøkelse viser at det er flere i Oslo og Viken enn i resten av Norge som ønsker å gjøre endringer i enten treningsvanene eller i kostholdet, forteller ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).

En fersk omnibusundersøkelse, gjennomført av Respons Analyse på bestilling fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), viser at 76 % av de som bor i Viken og Oslo ville gjøre endringer som å spise sunnere og trene mer før sommeren. I resten av landet var det 69% som sa at de ville gjøre det samme.
– En stor andel av befolkningen har overvekt eller fedme, det er store helsemessige gevinster ved å gå ned i vekt. Da reduserer du risikoen for en rekke livsstilssykdommer, sier ernæringsrådgiveren som visert til tall fra FHI som viser at det er flere nordmenn som har overvekt eller fedme enn det er normalvektige (77% blant menn og 58 % blant kvinner)(2).
Lavest andel med overvekt og fedme i Oslo
Den nasjonale folkeundersøkelsen viser at det er store geografiske forskjeller, der man finner størst andel av befolkningen med overvekt og fedme i Nordland, Troms og Finnmark og lavest i Oslo (3). 64 % har overvekt og fedme i Nordland, mot 45 % i Oslo. Andel voksne med overvekt og fedme har økt de siste 50 årene. På 1960 tallet var det kun 5 % av menn og 7 % av kvinner som var overvektige. Fra rundt 1980 økte gjennomsnittsvekten både hos kvinner og menn (2).
Bekymringsverdig trend
Bogstrand Sagen mener trenden er uheldig for folkehelsen.
– Det er mange samfunnsfaktorer som påvirker befolkningens helse, det er viktig at det tilrettelegges for at vi skal kunne ta gode valg. Målet må være god helse for alle.
– Et godt råd er å ikke gjøre det for komplisert, vi bør heller tenke mer på hva vi bør spise mer av fremfor hva vi bør spise mindre av. Spis minst 500 gram frukt og grønnsaker hver dag, da blir det mindre plass til mer energitett mat. Halvparten grønt på tallerken er en god huskeregel. Det finnes så mye god og sunn mat man kan lage uten at det skal gå på bekostning av "kosen", men likevel ivaretar helsen vår, avslutter hun.
-
Landsrepresentativ omnibusundersøkelse gjennomført i felt av Respons analyse på oppdrag fra Opplysningskontoret for frukt og grønt, våren 2023.
-
FHI: Folkehelserapporten, “Overvekt og fedme i Noreg”
-
Resultater fra den nasjonale folkehelseundersøkelsen 2020.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder

Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Ferske tall: «Alle» nordmenn elsker norske jordbær!26.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hele 95 prosent av nordmenn sier de gleder seg til å spise norske jordbær. Her er tipsene som gjør at smaken faktisk blir enda bedre – og som gjør at du unngår bløte og uappetittlige bær.
Dette er lurt å spise i eksamenstiden20.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Eksamenstiden nærmer seg – og mens mange holder seg våkne med energidrikk og smågodt, kan det lønne seg å tenke litt mer på hva du spiser. Kostholdet har nemlig større innvirkning på konsentrasjon, utholdenhet og humør enn du kanskje tror.
Lag is selv – og la barna spise så mange de vil på 17. mai13.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Is og 17 mai hører sammen – og med hjemmelaget is laget av frukt og bær, kan barna faktisk spise så mange de vil. Visste du at når en ettåring spiser én vanlig kroneis, tilsvarer det hele seks is for en voksen – i forhold til kroppsvekt? Lager du isen selv, har du full kontroll på innholdet.
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom