Se lusa som haiker med flua fra fugl til fugl
Hvordan skal ei fjærlus som ikke kan fly finne mat som smaker av fugl? Jo, den tar en hopp-på-tur med ei fuglelusflue.

En død fugl er et koldtbord for mange småkryp, og levende fugler er også matfat for en rekke parasitter. Disse insektene lever av blod, hudrester og annet som de finner i fjærdrakten. Ikke alle parasitter kan fly, og da må de haike med noen som har vinger.
Det gjorde fjærlusa som Arnstein Staverløkk sikret seg et blinkskudd av forleden. Overingeniøren i Norsk institutt for naturforskning (NINA) fant ei fuglelusflue Orntihomya cloropus i ei insektfelle i en gammel oreskog ved elva Sokna i Midtre Gauldal. Først seinere ble han klar over blindpassasjeren på flua, og at funnet var enda sjeldnere enn først antatt.
Så lusa på rumpa
– Det er ikke så ofte fuglelusflua dukker opp i fellene. Først tenkte jeg å lime den opp og sette den i samlinga blant de andre fuglelusfluene. Så begynte jeg å se nærmere på flua, og det var noe som ikke stemte. Den hadde jo en passasjer! Ei lita fjærlus av ordenen Phthiraptera satt fast på rumpa til fuglelusflua, forteller Staverløkk.
Det finnes mange eksempler på arter som haiker med andre arter, men dette var bare tredje gang noen har fanget ei fjærlus på ei fuglelusflue med kamera i Norge. Sannsynligvis har lusa hoppet på flua når de begge satt på en fugl, siden begge artene er avhengige av fugler for å overleve.
Rydder i naturen
Fuglelusa påvirker verten negativt i form av at de er parasitter. Den suger blod på samme måte som hårlus hos mennesker. Samtidig er de fleste parasitter med på å «rydde» naturen for syke og svake dyr.
– Vi ser ofte fugler som renser fjærdrakten i vann, grus eller sand. Det gjør de blant annet for å holde nede mengden parasitter. Fuglelusflua blir trolig ikke så påvirket av fjærlusa. Det kan i så fall være hvis det blir så mange lus på ei flue at den hemmes i flukten og blir et lettere bytte for andre dyr, sier Staverløkk.
Kontakt: Arnstein Staverløkk
Kontakter
Arnstein Staverløkk
Tel:911 14 140Tel:911 14 140arnstein.staverlokk@nina.noFølg pressemeldinger fra Norsk institutt for naturforskning - NINA
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk institutt for naturforskning - NINA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk institutt for naturforskning - NINA
Villaksens gener bør fryses for framtida14.4.2025 07:40:00 CEST | Pressemelding
Genbanker blir viktigere enn noen gang for å bevare mangfoldet i villaksens gener. Å fryse ned melke er den mest effektive metoden, slår ekspertgruppe fast.
Mer hogst truer naturmangfoldet - også om det skjer med lukket hogst11.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Redusert omfang av flatehogst kan være bra for naturmangfoldet, men alternativene kan også føre til at naturskog som ellers hadde fått stå urørt vil hogges, viser ny rapport.
Nå vet vi mer om hvor mye tamrein bjørnen spiser3.4.2025 07:45:00 CEST | Pressemelding
Ny forskning gir bedre oversikt over hvor mye tamrein en bjørn faktisk spiser, og hvilke bjørner som gjør skade. Kunnskapen gjør det mulig å beregne erstatningen for drepte tamrein mer presist.
Antall bjørner i Norge fortsetter å øke2.4.2025 11:31:54 CEST | Pressemelding
I fjor ble det påvist 191 brunbjørner i Norge. Dette er det høyeste antallet påvist siden den landsdekkende DNA-overvåkingen startet i 2009. Estimatet på antall binner med årsunger øker også, men bestanden er under den nasjonale bestandsmålsettingen på 13 årlige bjørnekull.
Irske havørner på egne vinger26.3.2025 13:34:08 CET | Pressemelding
Siden 2007 har nøyaktig 200 norske havørnunger fått et nytt hjem i Irland. Til sommeren sendes siste ungekull over til den grønne øya, det markerer slutten på gjeninnføringen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom