Nkom har kartlagt sårbarheita i den digitale infrastrukturen i Nordland
Nasjonal kommunikasjonsmyndigheit (Nkom) har gjennomført risiko- og sårbarheitsanalyse for den digitale infrastrukturen i Nordland. Analysen viser at Nordland har relativt godt utbygd fiberinfrastruktur frå fleire tilbydarar, men peiker på enkelte sårbarheiter som bør reduserast. 25 millionar kroner er løyvd til tiltak som skal redusere risiko for digitale utfall i regionen.

– Mobil- og breibandsinfrastrukturen blir stadig viktigare for samfunnet vårt. Auka digitalisering stiller krav til at vi kan vere på nett utan problem. Ekstremvér, graveskadar, dårleg vedlikehald og sabotasje kan gje utfall av nettenester. Derfor er det viktig å kartlegge sårbarheiter og gjere tilhøyrande tiltak. Rapporten frå Nkom gjer oss eit godt grunnlag for dette viktige arbeidet, seier kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp).
Han fekk analysen overlevert hos Digitaliseringsdirektoratet i Brønnøysund denne veka. Analysen viser at den digitale infrastrukturen i regionen er relativt god på et overordna nivå, men identifiserer òg klare sårbarheiter.
– Noreg har generelt eit godt utbygd nett, men for å legge til rette for vidare teknologiutvikling og digitalisering av samfunnet er det svært viktig å jobbe systematisk og langsiktig med sikkerheit og robustheit i ekomnetta. Nkom jobbar tett med kommersielle selskap for ein styrka digital grunnmur i heile landet, og no er analysen for Nordland klar. Gjennom arbeidet med rapporten har vi fått auka kunnskap og enda betre bilde av kompleksiteten i nett og tenester i Nordland, seier Pål Wien Espen direktør i Nkom.
Analysen viser at det er sårbarheiter knytt til at fleire aktørar er samla på same lokasjonar og i felles fiberstrekk. Ein enkelt hending vil derfor kunne påverke fleire aktørar samtidig.
Tiltaka omhandlar etablering av fleire tverrsamband, ekstra føringsvegar via utlandet, redusert samlokalisering og utarbeiding av retningslinjer for sikring av landtak. Desse tiltaka vil bidra til auka sikkerheit og beredskap i regionen.
Trøndelag neste
Den offentlege versjonen av rapporten er utarbeidd på bakgrunn av den meir utfyllande og sikkerheitsgraderte risiko- og sårbarheitsanalysen for Nordland. Nordlands-rapporten er en del av ein serie regionale risiko- og sårbarheitsanalyser Nkom gjennomfører på oppdrag frå Kommunal- og distriktsdepartementet. Nkom har tidigare gjennomført tilsvarande analyse for Troms og Finnmark. Nkom er nå i gang med å gjennomføre risiko- og sårbarheitsanalyse for Trøndelag.
Nøkkelord
Kontakter
Rita Lund ThuneFungerende avdelingsdirektør for Kommunikasjon og samfunnsansvarNasjonal Kommunikasjonsmyndighet
Tel:+47 922 06 466rlt@nkom.noBilder

Lenker
Følg pressemeldinger fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet
Vil at flere skal melde inn 2G-avhengig utstyr - utsetter fristen9.5.2025 13:18:40 CEST | Pressemelding
Nkom har bedt om innspill på hvilke samfunnsviktige systemer som kan slutte å fungere når 2G-nettet stenges, men savner flere innspill og utsetter derfor fristen til 15. mai.
Bredbåndsmålet nærmer seg7.5.2025 11:10:58 CEST | Pressemelding
99,1 prosent av norske hjem har nå tilgang til raskt internett. Nå gjenstår kun 23 .000 husstander før regjeringens nasjonale 2025-mål er nådd.
Sterk økning i 5G-dekningen i Nord-Norge7.5.2025 10:57:30 CEST | Pressemelding
Nord-Norge har hatt størst vekst i 5G-utbyggingen det siste året, men ligger likevel bak landsgjennomsnittet.
Nkom varsler millionbot mot Telia30.4.2025 08:07:20 CEST | Pressemelding
Nkom varsler 10 millioner kroner i overtredelsesgebyr til Telia. Det skjer etter at selskapet feilaktig mottok flere millioner kroner i statlig kompensasjon for forsterkningstiltak de skulle utført i flere kommuner.
Så mye forurenser vårt digitale samfunn29.4.2025 16:43:26 CEST | Pressemelding
De totale CO2-utslippene fra digital infrastruktur, både direkte og indirekte, var i fjor på 1,1 millioner tonn. Det tilsvarer nesten det samme som fjorårets direkte utslipp fra flytrafikken innenlands.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom