100 grunner til kritikk mot kostråd
De nye nordiske kostrådsanbefalingene (NNR2023) er ferdigstilt, og bærekraft er for første gang innlemmet i anbefalingene om hva vi bør spise. MatPrat har tatt aktivt del i høringsrundene, og har ved en rekke anledninger kritisert arbeidet med rapporten. Nå legger MatPrat frem en liste med 100 grunner til å stille spørsmål ved NNR-prosessen.
– Dette er veldig komplekse tema som kan være utfordrende for folk å sette seg inn i. Vi håper at lista gjør det lettere for befolkningen å forstå hva som er kritikkverdig ved hvordan rådene har blitt utarbeidet.
Listen over 100 grunner omhandler blant annet at det er åpenbar mangel på bærekraftkompetanse i ekspertgruppen, interessekonflikter og bruk av en tankesmie med ideologisk tilnærming. Kritikken påpeker også manglende evne til å se helheten; i bakgrunnsartiklene på bærekraft beskrives husdyra som et ubetinget onde.
– Å styrke bærekraften i matsystemet er utrolig viktig arbeid som står høyt på agendaen i det norske landbruket. Det er synd at prosessen med å integrere bærekraft i kostrådene har vært så dårlig. Vi risikerer at et faggrunnlag med svak vitenskapelig forankring ikke bare blir stående, men også blir brukt som grunnlag inn i andre prosesser.
– En bærekraftig utvikling er avhengig av samarbeid. For å oppnå det må vi kunne stole på at de faglige fundamentene står fjellstøtt og reflekter solid og objektiv forskning, avlsutter Lekang.
Listen med 100 grunner til kritikk er vedlagt.
Nøkkelord
Kontakter
Cathrine UdeKommunikasjonsrådgiver
Tel:93802707cathrine.ude@matprat.noBilder
Lenker
Om MatPrat
MatPrat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom MatPrat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. MatPrat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra MatPrat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MatPrat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra MatPrat
Nordmenn vil ha kjøtt og andre rene råvarer29.4.2024 07:40:00 CEST | Pressemelding
Å spise mest mulig rene råvarer og unngå prosessert mat er det kostholdet som flest nordmenn ønsker å ha. Videre er animalske matvarer som kjøtt, egg og melk de viktigste proteinkildene for nordmenn. Det viser en landsrepresentativ undersøkelse fra MatPrat utført av Opinion.
Folk flest dropper dietter26.4.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
Et flertall av nordmenn velger å spise variert og avstår fra strenge dietter. Det viser en ny undersøkelse fra MatPrat utført av Opinion.
Disse kommenterer mest på det andre spiser23.4.2024 07:40:00 CEST | Pressemelding
1 av 3 får kommentarer på det de spiser fra andre. Det viser en ny undersøkelse fra MatPrat, utført av Opinion. Det er særlig en gruppe som kommenterer mer enn andre. Kan du gjette hvem?
Det store påskemysteriet – hva spiser vi i påsken?19.3.2024 12:11:50 CET | Pressemelding
Tallene fra årets påskeundersøkelse, som er gjennomført av YouGov, på vegne av MatPrat, er klare. Og ikke uventet spiser folk både lam og egg i påsken. Nordmenn spiser drøyt 27 millioner egg i løpet av påsken. Her er noen raske tall om våre påskevaner.
Slik redder du maten når strømmen går5.1.2024 11:50:36 CET | Pressemelding
Ved strømbrudd er det enkle ting du kan gjøre for å redde maten. En frossen steik er ypperlig som kjøleelement.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom