100 grunner til kritikk mot kostråd
De nye nordiske kostrådsanbefalingene (NNR2023) er ferdigstilt, og bærekraft er for første gang innlemmet i anbefalingene om hva vi bør spise. MatPrat har tatt aktivt del i høringsrundene, og har ved en rekke anledninger kritisert arbeidet med rapporten. Nå legger MatPrat frem en liste med 100 grunner til å stille spørsmål ved NNR-prosessen.
– Dette er veldig komplekse tema som kan være utfordrende for folk å sette seg inn i. Vi håper at lista gjør det lettere for befolkningen å forstå hva som er kritikkverdig ved hvordan rådene har blitt utarbeidet.
Listen over 100 grunner omhandler blant annet at det er åpenbar mangel på bærekraftkompetanse i ekspertgruppen, interessekonflikter og bruk av en tankesmie med ideologisk tilnærming. Kritikken påpeker også manglende evne til å se helheten; i bakgrunnsartiklene på bærekraft beskrives husdyra som et ubetinget onde.
– Å styrke bærekraften i matsystemet er utrolig viktig arbeid som står høyt på agendaen i det norske landbruket. Det er synd at prosessen med å integrere bærekraft i kostrådene har vært så dårlig. Vi risikerer at et faggrunnlag med svak vitenskapelig forankring ikke bare blir stående, men også blir brukt som grunnlag inn i andre prosesser.
– En bærekraftig utvikling er avhengig av samarbeid. For å oppnå det må vi kunne stole på at de faglige fundamentene står fjellstøtt og reflekter solid og objektiv forskning, avlsutter Lekang.
Listen med 100 grunner til kritikk er vedlagt.
Nøkkelord
Kontakter
Cathrine UdeKommunikasjonsrådgiver
Tel:93802707cathrine.ude@matprat.noBilder
Lenker
Om Matprat
Matprat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom Matprat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. Matprat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra Matprat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Matprat
Halvparten av unge kvinner får i seg for lite jern30.6.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Jernmangel rammer særlig unge kvinner, og de må få bedre informasjon om hvilken mat som inneholder jernet de trenger - rødt kjøtt er en av våre beste kilder.
Flere velger fullfett og rene råvarer19.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Matprats ferske undersøkelse om norsk diettkultur, gjennomført av Opinion, viser tydelige endringer i våre holdninger til mat og kosthold. Samfunnsanalytiker Anne Zondag forklarer hvorfor bekymringen for ultraprosessert mat øker, og hvordan tilliten til kostholdsrådene endrer seg.
Slik lykkes du med biffen – og grillen23.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
En god grillopplevelse starter lenge før du legger kjøttet på risten
Vårrengjøring i fryseren: Hvor lenge holder maten?7.4.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Når var sist gang du kikket inn i fryseren? Og har du mat som har ligget så lenge at den husker din første skoledag? Da er det på tide med en vårrengjøring, mener Matprat-kokken Anette Fjelleng Hansen, som forteller deg hvordan du oppbevarer maten og hvor lenge den holder seg i fryseren for best mulig resultat.
Matprat inngår brødsamarbeid – skal inspirere forbrukerne30.1.2025 09:00:00 CET | Pressemelding
Matprat har inngått et samarbeid med aktører i brød- og bakeribransjen* for å minne forbrukere på hvor anvendelig, smakfullt og næringsrikt brød er. Første steget for å få til nettopp dette, er en sandwich-kampanje.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom