Norges Hytteforbund

Sivilombudet mener Gausdal kommune retakserte ulovlig

Del

Retaksering av eiendomsskatt 

Over 1200 fritidsboligeiere på Skeikampen fikk 100% medhold i sin klage til Sivilombudet om at Gausdal kommune retakserte ulovlig, - en nesestyver for Gausdal kommune.

Kommunene har mulighet til å retaksere hvert 10 år.
Kommunene har mulighet til å retaksere hvert 10 år. Foto: Erik Helli Kan brukes redaksjonelt mot fotokreditering.

Med bistand fra Norges Hytteforbund klaget Samarbeidsutvalget for fritidsboligforeninger på Skei-Austlid i Gausdal kommune saken inn til Sivilombudet (SO) og mente at retakseringen av fritidsboligene var i strid med eiendomsskatteloven.

I 2008 innførte Gausdal kommune eiendomsskatt for fritidsboliger og vedtok i 2016 at det skulle gjennomføres en ny allmenn taksering med virkning fra 2018. 

Retakserte i feil tidsvindu

Den 12.12 2019 vedtok kommunestyret å retaksere fritidsboliger med virkning fra 2021. Selv om lovens hovedregel er at takstene skal ligge fast i ti år, åpner eigedomsskattelova for at kommunestyret kan vedta omtaksering dersom det foreligger «særlege tilhøve». Sivilombudet har kommet til at vilkårene for omtaksering ikke var oppfylt i dette tilfellet.

Omtakseringen sorterer ikke under "særlege tilhøve"

Etter ombudets syn utgjør ikke takstforskjellen som oppstod ved innføringen av ny verdsettelsesmetode for boliger, et «særlege tilhøve» som kan gi grunnlag for omtaksering etter eigedomsskattelova. Sivilombudet har i uttalelse kommet til at vilkårene for retaksering ikke var oppfylt i dette tilfellet. 

Videre har ombudet kommet til at de reduserte takstnivåene i 2018 gir uttrykk for en reduksjonsfaktor som må videreføres ved innføring av ny retaksering av fritidsboliger. 

Når avgjørelsen fra Sivilombudet nå foreligger er det gledelig at Samarbeidsutvalget har fått medhold fra Sivilombudet. Hytteforbundet har hele tiden ment at de har hatt en god sak og vi gratulerer eierne av samtlige fritidsboliger i Gausdal/Skei med et godt resultat, sier en fornøyd Trond G. Hagen i NHF.

Du kan lese hele uttalelsen dra Sivilombudet her;

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Kommunene har mulighet til å retaksere hvert 10 år.
Kommunene har mulighet til å retaksere hvert 10 år.
Last ned bilde

Om Norges Hytteforbund

Norges Hytteforbund har siden oppstarten i 1971 tatt opp hyttepolitiske saker og fungert som høringsinstans for saker fra myndighetene. Med over 370 velforeninger, samt tusenvis av individuelle medlemmer har vi tyngde i diskusjoner med det offentlige.

Følg pressemeldinger fra Norges Hytteforbund

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges Hytteforbund på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norges Hytteforbund

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye