Krever handling fra det offentlige etter rekordår
Prisøkningen i samfunnet treffer også frivilligheten hardt, viser Dyrebeskyttelsen Norges statistikk for 2022. Prislappen på «dugnaden» ender på ny rekord - nær 30 millioner kroner. Likevel glimter statsstøtte til praktisk dyrevelferdsarbeid med sitt fravær.
Dyrebeskyttelsen Norge hjalp 5603 dyr i nød i 2022. Av disse var 5342 familiedyr, hvorav størstedelen omhandler hjemløse og dumpede katter. Kanin kommer på andreplass, med 321 dyr, før hund på 109 dyr. I tillegg til familiedyr, hjalp også organisasjonens lokalavdelinger 261 ville dyr i løpet av fjoråret. Prislappen på Dyrebeskyttelsen Norges hjelp til dyr i nød: 29 670 359 kroner.
Har spart det offentlige for nær 120 millioner kroner
Alle dyr i Norge er beskyttet av dyrevelferdsloven. Likevel er hjelp til hjemløse dyr og ville dyr satt bort til frivilligheten, gjennom frivillige organisasjoner og private ildsjeler. Det offentlige har ingen oppstallingssentre for dyr fra tilsynssaker, så dyr tatt fra eier havner ofte hos omplasseringsorganisasjonene.
I løpet av de siste 5 årene har Dyrebeskyttelsen Norges lokalavdelinger brukt 116 990 000 kroner på dette arbeidet. Det finnes i dag ingen statsstøtteordning for det praktiske arbeidet, selv om det offentlige sparer svært mye penger på at frivilligheten tar seg av dyrevelferden.
- Det finnes ingen gode argumenter mot obligatorisk ID-merking. Argumenter som at Mattilsynet ikke har kapasitet til å følge opp at alle katter er ID-merket holder ikke vann. Tenk om politiet skulle argumentere på samme måte når det gjelder bruk av bilbelte eller fartsgrenser, påpeker Åshild Roaldset, veterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge.
Dyrebeskyttelsen Norge får årlig statsstøtte på under 400 000 kroner, men pengene er øremerket andre formål enn hjelp til dyr i nød. Dyrebeskyttelsen Norge etterlyser derfor muligheten for statsstøtte også til praktisk hjelp til dyr i nød.
Flere tusen ildsjeler og tusenvis av tilsynssaker
Dyrebeskyttelsen Norges 25 lokalavdelinger består av flere tusen frivillige, som står på hele året, tidlig som sent, for å hjelpe dyr i nød. I fjor åpnet godt over 1500 mennesker hjemmene sine som fosterhjem inntil dyrene var klare for adopsjon. Det resulterte i at 3084 dyr fikk sitt for-alltid-hjem i 2022. De siste 5 årene har 33 451 dyr fått hjelp og 18 911 dyr har blitt omplassert. 2044 av disse har vært dyr organisasjonen har overtatt fra myndighetene i forbindelse med tilsynssaker hos Mattilsynet.
- Den enorme innsatsen som utføres av våre frivillige for at dyr skal få akseptable liv er en gavepakke til stat og kommune. Problemene med hjemløse dyr er mulig å løse, men obligatorisk ID-merking er et helt nødvendig hjelpemiddel. Om man er imot obligatorisk ID-merking, et tiltak som økonomisk dekkes av dyreeier, så er man også imot at vi skal få kontroll med det store dyrevelferdsproblemet som dumping og hjemløshet representerer. Vi ber altså ikke myndighetene om penger, vi ber om et lovverk for å ivareta dyrene, sier Roaldset.
Nøkkelord
Kontakter
Åshild RoaldsetVeterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge
Foto: Marcel Leliënhof
Dokumenter
Lenker
Om Dyrebeskyttelsen Norge
Dyrebeskyttelsen Norge er en landsdekkende dyrevernorganisasjon med 25 lokalavdelinger spredt fra nord til sør. Siden 1859 har vi arbeidet for at dyr skal bli behandlet med respekt og medfølelse. Dette gjør oss til en av verdens eldste dyrevernorganisasjoner.
Følg pressemeldinger fra Dyrebeskyttelsen Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Dyrebeskyttelsen Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Dyrebeskyttelsen Norge
Ny hundeavlsforskrift kan stoppe Mattilsynet28.11.2024 11:14:52 CET | Pressemelding
Dagens avlspraksis videreføres i forslag til ny hundeavlsforskrift. Dette er en enorm dyrevelferdskrise for hundene våre.
Kjøpte syk hund, oppdretter må betale26.11.2024 13:07:52 CET | Pressemelding
Dyrebeskyttelsen Norge mottar mange henvendelser fra valpekjøpere som ikke har fått den valpen de har krav på i henhold til forbrukerkjøpsloven. Hundene som de har kjøpt har utviklet arvelige lidelser i ung alder. I sommer ble en oppdretter dømt til å betale erstatning til valpekjøper.
Kritisk til ny viltressurslov29.10.2024 12:45:50 CET | Pressemelding
Dyrebeskyttelsen Norge mener den foreslåtte viltressursloven på en bedre måte må reflektere dyrs egenverdi, dyrevelferd og naturmangfold.
Ny start for Dyrebeskyttelsen Norge Bergen og Hordaland24.10.2024 14:36:17 CEST | Pressemelding
Etter et ekstraordinært årsmøte avholdt på Åsane kulturhus tirsdag denne uken, kan Dyrebeskyttelsen Norge Bergen og Hordaland med glede meddele at avdelingen nå har fått på plass et nytt lokalstyre.
Fem statsbudsjettkutt for bedre dyrevelferd17.10.2024 13:26:05 CEST | Pressemelding
Dyrebeskyttelsen Norge foreslår fem besparende tiltak over statsbudsjettet 2025 som vil gi bedre dyrevelferd.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom