Bedret resultat og omsetningsvekst for Nortura
Driftsinntektene endte på 9,5 milliarder kroner etter årets fire første måneder (første tertial), mot 8,5 milliarder kroner i fjor. Omsetningsveksten skyldes økt salg av egg og kylling i dagligvare, vekst i salget til storkjøkken og industri samt generell prisvekst i markedet. Svak kronekurs bidrar til økt omsetningsvekst i Norturas datterselskaper som har internasjonal virksomhet.
-Det har vært lagt ned en formidabel innsats fra ansatte og eiere. Vi har respondert raskt på den negative utviklingen fra i fjor, og jeg er godt fornøyd med den positive lønnsomhetsutviklingen, sier konsernsjef Anne Marit Panengstuen.
Blandet markedsutvikling
Salget gjennom dagligvarekanalen er nå på nivå med situasjonen før Covid-utbruddet. Vi ser imidlertid en vridning i salget fra rødt til hvitt kjøtt og egg. Sammenliknet med 2022 faller volumet av rødt kjøtt fem prosent både for markedet som helhet og Nortura, mens hvitt kjøtt og egg øker med 1,5 prosent.
Gilde-merkevaren beholder markedsandelene mot konkurrentene målt i verdi, men øker volumandelen med 0,6 prosent i kvartalet. Markedsandelsutviklingen for Prior er stabil, men det er en klar vridning mot EMV i både kylling- og eggkategorien. Samlet har Nortura økt salget av egg med tre prosent i tertialet.
Industrisalget økte med 2,5 prosent i perioden, og det er særlig salget av helslakt som forklarer økningen. Salget til storkjøkken er på nivå med fjoråret, men ligger noe bak «normalåret» 2019.
Tiltakspakke virker
Nortura har snudd den negative resultatutviklingen i 2022 som var drevet av post-covid fallet i dagligvaresektoren i kombinasjon med den historiske prisveksten på strøm, transport og andre innsatsfaktorer. Den negative utviklingen ble møtt av en tiltakspakke som skulle forbedre EBITDA-resultatet med over 400 millioner kroner i løpet av 2023.
-Tiltakene virker etter plan, men kostnadsveksten og endringer markedet betyr at vi fortsatt må arbeide med struktur og forbedringstiltak for å ivareta konkurransekraft og lønnsomhet, sier konsernsjef Anne Marit Panengstuen.
Tiltakene består av en kombinasjon av kortsiktige og større langsiktige tiltak som skal gi effekter de neste tre årene. De kortsiktige tiltakene er i hovedsak ekstraordinære kostnadsbesparelser som ikke kan opprettholdes over tid, men som skal erstattes av positive effekter fra de langsiktige tiltakene.
-Vi fortsetter omleggingen til en ny industristruktur, men vil i forbindelse med utviklingen av ny konsernstrategi gjøre grep for å tilpasse forretningsmodellen til endringene vi ser i markedet, sier Panengstuen.
Datterselskapenes omsetning i første tertial endte på tre milliarder kroner, 234 millioner kroner høyere enn samme periode i fjor. NoriDane, Curtis Wool og Norsk dyremat er de viktigste bidragsytere til topplinjeveksten. Deler av veksten skyldes svakere kronekurs. Samlet EBITDA for datterselskapene i første tertial endte på 107 millioner kroner.
Nøkkelord
Kontakter
Mari HagerupKommunikasjonssjef
Tel:920 46 088mari.hagerup@nortura.noBilder
Om Nortura
Nortura er en av Norges største matprodusenter, med kjente merkevarer som Gilde og Prior.
Vi jobber hver dag for matglede, helse, bærekraft og verdiskaping over hele landet.
Følg pressemeldinger fra Nortura
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nortura på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nortura
Norturas årsresultat preges av omstilling14.2.2025 08:17:31 CET | Pressemelding
Til tross for sterke kommersielle prestasjoner på flere områder i 2024, preges årsresultatet av fortsatt omstilling og høyere driftskostnader.
Egg tilbakekalles grunnet mulighet for helseskade6.2.2025 15:58:53 CET | Pressemelding
Nortura og andre produsenter tilbakekaller flere ulike egg. Grunnet feil hos fôrleverandør, Felleskjøpet, kan noen av eggene ha et forhøyet nivå av vitamin D. For høyt inntak av vitamin D kan være helseskadelig. Forbrukere som har kjøpt de aktuelle eggene bes om å kaste eller returnere dem til butikk.
Nortura styrker satsingen på halal9.12.2024 11:58:58 CET | Pressemelding
Den 1. september overførte Nortura all slakting av halalkylling til sitt oppgraderte anlegg på Hærland som fra før har håndtert all skjæring og pakking av halal. Gjennom å samle produksjonen på et sted styrker Nortura sin satsing på halal og skaper muligheter i et marked i vekst.
PRIOR lanserer proteinpulver - kun laget av 100% norsk eggehvite18.11.2024 09:59:44 CET | Pressemelding
PRIOR Matprotein er et nytt smaksnøytralt proteinpulver, egnet for bruk i både mat og drikke. Matproteinet er laget av tørket eggehvite og uten bruk av tilsetningsstoffer.
Nortura trapper opp satsingen på plussprodukter15.10.2024 12:36:09 CEST | Pressemelding
Nortura ser store verdier i hele dyret, og trapper nå opp satsingen på plussprodukter med en ny avdeling i konsernet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom