Rygge Meieri med flere Spesialiteter
«Dette er utrolig stort for oss! Dette beviser at våre produkter har svært god kvalitet og gir oss motivasjon for videre arbeid», sier Sølvi Gammelsrød som er daglig leder i Rygge Meieri. Rygge Meieri fikk tildelt Spesialitet for to av sine oster under Mossedagene i helga.

«I vår region har vi mange gode lokalmatprodusenter, men vi har en produsent som på kort tid har markert seg tydelig på kartet over svært god lokalmat. Rygge Meieri har bare holdt på siden 2020 og har allerede markert seg godt i Norge som osteprodusent», sa Hanne Tollerud som er ordfører i Moss kommune.
Rygge Meieri er et lite meieri som fører meierihistorien videre i de gamle tradisjonsrike lokalene ved Rygge stasjon. Rygge Meieri produserer lokalmat på økologisk melk fra egen gård, med kurasene Holstein og Melkesimmental som gir en særs god ystemelk. Alle ostene lages for hånd og yoghurten lages på tradisjonsrik metode.
Valgt ut av fagjury
«Fagjuryen er alltid på jakt etter de beste produktene innenfor sin kategori. De er eksperter på å lukte og smake seg gjennom norsk og lokalprodusert mat og drikke», sa Nina Sundqvist, adm.dir Stiftelsen Norsk Mat, under tildelingen.
OSTENE
Modningsost 1879
Modningsost 1879 er en halvfast og smakfull modningsost. I ystemelka tilsettes en unik rødkittkultur som gir osten en nydelig rustikk skorpe og en fyldig, aromatisk smak.
Fagjuryen la vekt på at osten har et pent utseende med den rustikke skorpen og en innbydende aroma. Smaken er mild og rund med god saltbalanse og den har en smidig konsistens.
«Den lagres i minimum 3 måneder og blir bare bedre med tiden», forteller Sølvi Gammelsrød.
Kremost ramsløk
Kremosten er laget av 100% naturlige råvarer og ikke tilsatt kunstige tilsetningsstoffer. Den er tilsatt økologisk ramsløk fra Nøring, også kjent som Nordens hvitløk.
Fagjuryen mente at Kremost ramsløk har et flott og friskt utseende med fint integrert ramsløk. Osten er bløt og kremete og smaken er mild med en fin syrlighet av klar, ren ramsløk. Kremost ramsløk er et meget vellykket produkt.
«Helt klart en av våre mest populære kremostvarianter», forteller Gammelsrød
Rygge Meieri har tidligere mottatt Spesialitet for osten Bjølsund Brie.
Les mer om Rygge Meieri
Fakta om Spesialitet og fagjuryen
Spesialitet er et offisielt norsk informasjonsmerke som tildeles lokalmat- og drikke. For å få merket må produktet være basert på gode norske råvarer, det må gjerne være laget etter lokale oppskrifter, og produktet må godkjennes av en fagjury med høy kompetanse.
Bak merkeordningen Spesialitet står Matmerk, en uavhengig stiftelse opprettet av Landbruks- og matdepartementet. Det er i dag over 538 matprodukter i Norge som er godkjent for å bruke Spesialitetsmerket.
Les mer om Spesialitetsmerket
Fagjuryen for Spesialitet møtes 2-3 ganger i året for å smake på lokalmatprodukter som er blant de beste i landet. Produkter som får høy nok score, tildeles Spesialitet-merket som signaliserer norsk lokalmat i særklasse.
Les mer om fagjuryen
Kontakter
Marit StrandFagsjef
Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@norskmat.noBilder


Om oss
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Ost og lefser fra Beiarn blant landets beste21.8.2023 10:11:00 CEST | Pressemelding
Hele fire lefser og en ost fra Beiarn fikk i helga tildelt Spesialitet - merket som viser vei til det beste av lokal mat og drikke i Norge. - Vi er alle stolte og glade for denne æren det er å få Spesialitet, sier Kari Anne Steinåmo som er daglig leder i Beiarlefs.
Nyt Norge når milepæl: 5000 produkter i butikkhyllene4.8.2023 09:00:00 CEST | Pressemelding
- Jeg er storfornøyd med at vi har passert en betydningsfull milepæl og nå har over 5000 registrerte varer fra 128 ulike produsenter som kan merkes med Nyt Norge, sier Nina Sundqvist, direktør i Stiftelsen Norsk Mat.
Selvforsyning hovedgrunn til at nordmenn velger norsk mat30.6.2023 11:06:14 CEST | Pressemelding
En fersk forbrukerundersøkelse viser at selvforsyning er den viktigste grunnen at nordmenn velger norsk mat fremfor importert mat. 8 av 10 sier dette er viktigst. "Det gleder et hjerte som banker for at vi skal produserer mest mulig av maten vi spiser på egen jord", sier adm.dir Nina Sundqvist i Stiftelsen Norsk Mat.
Hipp hipp hurra for norsk mat!15.5.2023 08:31:20 CEST | Kronikk
Agder fylkeskommune går nå først i toget med å ta grep for å øke andelen lokalt produsert mat og drikke. Målet om at 50% av all mat og drikke i offentlige institusjoner skal være produsert lokalt innen 2025 er en god og ambisiøs vei å gå for å støtte lokalmatprodusentene og gi innbyggerne et mangfold av lokalmat.
Uoppmerksomhet og «skal bare» er hovedårsaker til ulykker i landbruket16.3.2023 23:37:04 CET | Pressemelding
Landbruket har en av høy frekvens på ulykker og arbeidsrelaterte dødsfall. Ulykkene varierer etter en rekke faktorer, for eksempel størrelsen på gården, type avling, dyrehold og arbeidsmetoder som brukes.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom