Dun & Bradstreet

Konkurser tilbake til nivåer fra før pandemien

Del
Ferske tall fra data- og analyseselskapet Dun & Bradstreet viser at mai 2023 blir nok en måned med økning i konkursene. Antall selskaper som ble erklært konkurs i forrige måned økte med 19,5 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. «Tallene nærmer seg nivåene vi så før pandemien» sier analytiker hos Dun & Bradstreet.

Oslo, 1. juni 2023 – Etter at vi i april opplevde at trenden falt for første gang i år, ble 392 bedrifter begjært konkurs i Norge i mai 2023. Det er en økning på 19,5 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Det også er 6 prosentpoeng høyere enn økningen på 13,5 prosent i april 2023. Størst økning ser vi i jordbruk- skog- og fiskebransjen, med 250 prosent økning i antall konkurser sammenlignet med samme periode i fjor. Hittil i år (januar til mai 2023) er antall konkurser opp 31 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor.

– Etter at vi i forrige måned så et relativt lavt antall konkurser, er vi i mai igjen et stykke over antall konkurser i årene etter pandemien, vi er likevel på noe lavere nivåer sammenlignet med årene før pandemien. Samtidig betyr jo det at vi totalt sett i perioden har hatt mindre konkurser. Sagt på en annen måte kan dette indikere at støtteordninger kan ha holdt en del selskaper kunstig i live under pandemien, sier Kari Mette Almskog hos Dun & Bradstreet.

Bransjedata viser jevnt over en økning i konkursene. Industribransjen følger tett etter jordbruk- skog- og fiskebransjen, med en økning på 113 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. På motsatt ende av skalaen finner vi eiendomsbransjen, som har hatt en reduksjon på 22 prosent sammenlignet med mai 2022. Hittil i år fortsetter detaljhandel og hotell- og restaurantbransjen å toppe listen over bransjene med flest konkurser, med henholdsvis 76 og 75 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

– Selv om vi opplever en signifikant økning i henholdsvis jordbruk- skog- og fiskebransjen samt industrien, så er det viktig å legge merke til at lave tall øker variasjonen både fra måned til måned og mellom fylkene, legger Almskog til, og fortsetter: Dette er bransjer som vanligvis opererer med lave marginer og høy konkurranse. Sterk kostnadsøkning kombinert med noe lavere etterspørsel fører til vanskeligere tider for flere.

Troms og Finnmark størst prosentvis økning

Geografisk data viser at i Norges mest befolkningsrike fylker, Oslo og Viken, stiger konkursene med henholdsvis 47 og 14 prosent. Troms og Finnmark har opplevd den prosentvis største økningen, med 71 prosent økning sammenlignet med mai 2022. I Nordland har man til tross for dette sett en reduksjon på 29 prosent, tett etterfulgt av Vestland som også har redusert tallene – her med 13 prosent sammenlignet med samme periode i 2022. Ser man på data for hittil i år, kommer Møre og Romsdal dårligst ut, med en 46 prosentvis økning i antall konkurser sammenlignet med fjoråret.

– Hittil i år ser vi at konkursene øker i alle fylker, men utvalgte fylker har hatt en reduksjon i mai 2023 sammenlignet med samme periode i 2022. Det er samtidig viktig å ta høy variasjon i tallene med i regnestykket. Troms og Finnmark har hatt den prosentvis høyeste økningen ved å gå fra 7 til 12 konkurser, men Oslo har steget fra 57 i mai 2022 til 84 i mai 2023, kommenterer Kari Mette Almskog, analytiker hos Dun & Bradstreet til. 

Kontakter

Bilder

Om Dun & Bradstreet

Dun & Bradstreet
Dun & Bradstreet
Langkaia 1
0150 Oslo

22 45 90 00http://www.dnb.com

Dun & Bradstreet har siden 1841 hjulpet kunder og partnere med å vokse og lykkes gjennom kraften i data, analyse og datadrevne løsninger. Våre mer enn 6 000 dedikerte ansatte over hele verden drives av viktige verdier som gjør oss til en etablert og ledende leverandør av foretaksdata, persondata og analyser. Vår data og innsikt er verdifulle i alle faser av kundereisen. Dun & Bradstreets Data Cloud driver løsninger og leverer innsikt som gir kundene mulighet til å øke inntektene, redusere kostnader, redusere risiko og transformere virksomhetene sine. For mer informasjon om Dun & Bradstreet, vennligst besøk dnb.com

Følg pressemeldinger fra Dun & Bradstreet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Dun & Bradstreet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Dun & Bradstreet

Sterk konkursøkning i detaljhandelen og hotell/restaurant29.9.2023 18:00:00 CEST | Pressemelding

Siste tall fra det globale beslutningsdata- og analyseselskapet Dun & Bradstreet viser at antall konkurser fortsetter å øke i september. Antall konkurser i september er 1,9 prosent høyere sammenlignet med samme periode i 2022. Hittil i år har det vært spesielt sterk økning i konkursene i detaljhandelen og hotell/restaurantbransjen med hhv. 52 og 42 prosent. «Nordmenn har blitt mer forsiktige med forbruket, noe lavmarginbransjer merker,» sier Kari Mette Almskog, analytiker hos Dun & Bradstreet.

Økte konkurser i alle fylker hittil i år3.7.2023 15:29:46 CEST | Pressemelding

Siste analyse fra Dun & Bradstreet viser at konkurstrenden i 2023 er svakt økende. I juni økte konkursene med 11,2 prosent sammenlignet med samme periode i 2022. Hittil i år har samtlige fylker opplevd en økning i konkursstatistikken, men på Sør- og Vestlandet har vi en positiv utvikling i juni. – Vi er fortsatt ett stykke under antall konkurser sammenlignet med årene før pandemien, sier Kari Mette Almskog hos Dun & Bradstreet.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom