Pukkellaks-felle på plass i Tana fra slutten av juni
![Seniorrådgiver Eirik Frøiland i Miljødirektoratet viser frem en pukkellaks. Foto: Lars Åke Andersen/Statsforvalteren i Troms og Finnmark](/data/images/00309/202d3c8b-c4f0-473e-b141-0148e6338070-w_720.jpg)
– Vi anser det realistisk å kunne fange en stor andel av pukkellaksen som kommer i dette første året med felle i Tana. Samtidig er det mange usikre faktorer som værforhold og vannføring, hvor godt fella fanger og hvor mye pukkellaks som kommer, slik at det er vanskelig å anslå eksakt, sier Roar Sandodden i Veterinærinstituttet, som leder prosjektet på oppdrag fra Miljødirektoratet.
– Prøveår
Den uønskede fremmedarten pukkellaks kommer til elvene i Nord-Norge annethvert år. I sommer ventes et stort antall. På grunn av at Tanavassdraget har et stort potensial for produksjon av atlantisk laks, og har høy vannføring, er det ekstra krevende å kontrollere og fange pukkellaks i elva. Sterkt reduserte bestander av atlantisk laks de senere årene medfører en ekstra utfordring, da pukkellaksen må tas ut uten at det går ut over den lokale laksen.
– Det er viktig å understreke at dette vil være et prøveår. Uansett hvor mye pukkellaks vi lykkes med å hindre fra å gå opp i elva så er det viktig å få testet ut hvordan en slik fellekonstruksjon vil fungere i Tana. Prosjektet vil gi nyttig erfaring for å løse pukkellaksutfordringen også i andre større vassdrag, sier direktør for Miljødirektoratet, Ellen Hambro.
Klar fra 24. juni
Det tas sikte på at fiskesperra i Tana skal være operativ fra 24. juni. Den settes opp ved Seidaholmen, like nedenfor Tana bru. Lokale ressurspersoner og innleid entreprenør vil være de viktigste aktørene for å sette opp fella, som skal driftes av opp mot 30 kortidsanasatte personer i sommer. Miljødirektoratet vil være formell arbeidsgiver for midlertidig ansatte.
- En felle av denne typen har ikke blitt bygd i Norge tidligere, så det er et nybrottsarbeid. Selve fangstinnretningen og utstyr for å sortere ut og avlive pukkellaks vil plasseres på en flåte ute i elva, sier Roar Sandodden.
– Håper naturen spiller på lag
Det foregår nå et grundig arbeid for å få på plass alt det tekniske, utarbeide prosedyrer og planlegge sikkerhet for de som skal røkte fella. Ikke minst vil vannføringen i sommer påvirke både når det er trygt å sette opp fella, og den daglige driften.
– Vi håper at naturen spiller på lag med oss, slik at vi kan arbeide under relativt stabil vannføring. Vi har tatt høyde for vannføringsendringer gjennom sommeren, men dersom det kommer en større flom må vi i verste fall vurdere å ta fella ut av drift i en periode, sier Sandodden.
Åpent informasjonsmøte 24. mai
Norsk institutt for naturforskning vil sammen med Naturressursinstituttet i Finland overvåke hvordan de lokale artene oppfører seg i møtet med fella, slik som den atlantiske laksen. Samtidig som pukkellaksen skal tas ut vil felleløsningen være innrettet slik at oppvandring og nedvandring av atlantisk laks og andre lokale arter ikke forstyrres unødig. Det vil bli brukt både video og sonar for å overvåke de lokale fiskeartene og pukkellaks.
Miljødirektoratet vil sammen med Veterinærinstituttet arrangere et åpent informasjonsmøte i Tana bru 24. mai klokken 18-21. Målgruppen for møtet er den norske og finske lokalbefolkningen, og møtet tolkes mellom norsk og finsk.
Bilder
![Seniorrådgiver Eirik Frøiland i Miljødirektoratet viser frem en pukkellaks. Foto: Lars Åke Andersen/Statsforvalteren i Troms og Finnmark](/data/images/00309/202d3c8b-c4f0-473e-b141-0148e6338070-w_240.jpg)
Om Miljødirektoratet
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Norske forskere blir forfattere i FN-rapporter11.2.2025 07:45:00 CET | Pressemelding
Fire norske forskere og eksperter er valgt ut til å bli forfattere i to av FNs klimapanel (IPCC) sine kommende klimarapporter.
Norske forskarar blir forfattarar i FN-rapportar11.2.2025 07:45:00 CET | Pressemelding
Fire norske forskarar og ekspertar er valde ut til å bli forfattarar i to av FNs klimapanel (IPCC) sine komande klimarapportar.
Kontroll av barneprodukter hos TEMU: Fant farlige og forbudte miljøgifter3.2.2025 09:49:01 CET | Pressemelding
8 av de 13 produktene som Miljødirektoratet kjøpte inn fra TEMU for kontroll, inneholdt flere helse- og miljøfarlige stoffer. Produktene er forbudt å selge i Norge.
Kontroll av barneprodukt hos TEMU: Fann farlege og forbodne miljøgifter3.2.2025 09:49:01 CET | Pressemelding
8 av dei 13 produkta som Miljødirektoratet kjøpte inn frå TEMU for kontroll, inneheldt fleire helse- og miljøfarlege stoff. Produkta er forbodne å selje i Noreg.
Havnivåstigning: Noreg er dårleg førebudd3.2.2025 09:19:28 CET | Pressemelding
Miljødirektoratet etterlyser at éi statleg styresmakt får ansvaret for arbeidet med å tilpasse samfunnet til eit stigande havnivå.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom