– Du blir ikke tjukk av å spise på kvelden
Undersøkelsen er utført for MatPrat av Opinion, og har 1600 respondenter. Den tar for seg nordmenns holdninger til og kjennskap om kosthold og bruk av ulike dietter. Svarene avslører at det finnes en god del myter om vekt, måltidsrytme og ikke minst blodsukker.
Faste-trenden som både har vært mye omtalt i pressen og i sosiale medier har fått feste i Norge. Fra MatPrats ferske undersøkelse vet vi at 60 % kjenner til eller har hørt om periodisk faste, og 1 av 4 har testet periodisk faste. Periodisk faste innebærer at har et gitt antall timer i løpet av et døgn hvor man ikke spiser, og at man begrenser spisevinduet.
– Det er en myte at man blir tjukk av å spise ofte, sjelden eller etter klokka åtte på kvelden. Det å spise regelmessig, gjerne rundt hver 4-5 time, gjør det lettere å spise passe mye. Det hjelper en også til å motstå fristelser som snacks eller godteri fordi man er slapp og sulten, sier Malén Gudbrandsgard, ernæringsfaglig rådgiver i MatPrat.
Hvor mye og hvor ofte bør du spise?
Når det kommer til måltidsrytme og størrelser på måltidene, forklarer ernæringsrådgiveren at forskningen ikke gir et entydig svar på om vi bør spise ofte og små måltider eller færre og større måltider.
– Noen studier viser at å spise få måltider er knyttet til økt risiko for overvekt og dårligere helse, mens andre studier finner det motsatte. Trolig er ikke antallet måltider avgjørende for verken vekt eller helse. Det som betyr mest, er hva du spiser, - kvaliteten på maten og at du ikke spiser for mye mat. Måltidsrytmen din kan imidlertid påvirke disse to faktorene, sier Gudbrandsgard
Undersøkelsen viser at det er vanlig å spise 3-4 måltider om dagen, og at kvinner er mer positive enn menn til å spise mellommåltider. 1 av 3 mener mellommåltider er viktig for å ha nok energi gjennom dagen.
– Hvordan en bra måltidsrytme ser ut, er individuelt. Finn den måltidsrytmen som passer deg og din hverdag, og som gjør at du føler deg opplagt og har nok energi gjennom hele dagen.
Blodsukkermyte blant de yngre
– Vi ser fra undersøkelsen at mange tror blodsukkeret skal være stabilt gjennom hele dagen, men det er helt normalt av blodsukkeret svinger, det er det som skal skje når vi spiser, sier Gudbrandsgard.
En vesentlig høyere andel av de under 30 år er enig i at periodisk faste er bra for blodsukkeret (25 %). Og 4 av 10 er enig i at mellommåltider holder blodsukkeret stabilt.
– Det er korrekt at man får raskere blodsukkerstigning rett etter man har drukket sukkerholdig brus fordi dette sukkeret inneholder små sukkermolekyler som går raskere over i blodet, og som derfor er lettere tilgjengelig for rask blodsukkerstigning enn stivelse fra brød og korn, - som først må brytes ned til mindre molekyler før det kan tas opp. Likevel er kroppen vår laget til nettopp å håndtere slike svingninger i blodet ved hjelp av insulin. Og dersom man ikke har en sykdom knyttet til dette, klarer cellene i kroppen å justere dette selv.
Kvinner mer opptatt av tarmen enn menn
Det er ikke bare vektnedgang som trekkes frem som en fordel ved periodisk faste. Effekter på tarmen er noe kvinner særlig er opptatt av, og som kanskje anses som en enda viktigere del av fasteregimet. En høyere andel av kvinner enn av menn er enig i at periodisk faste er bra for fordøyelsen (30 % mot 23 %).
– Vi vet fra tidligere undersøkelser av kvinner har mer kjennskap til, og er opptatt av fiber fordi det hjelper fordøyelsen.. Fiber er mat for de gode bakteriene i tarmen vår, og fiber gir næring til de bakterien vi ønsker mer av. Ikke bare bidrar fiber til økt metthetsfølelse, men det er tarmbakterienes favorittmat! Dette er viktig fordi en god tarmflora/tarmhelse påvirker nærmest alle organene i kroppen din. Fra hjernen til hjertet til huden, avslutter ernæringsrådgiveren i MatPrat.
Nøkkelord
Kontakter
Cathrine UdeKommunikasjonsrådgiver
Tel:93802707cathrine.ude@matprat.noBilder

Lenker
Om Matprat
Matprat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom Matprat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. Matprat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra Matprat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Matprat
Matprat inngår brødsamarbeid – skal inspirere forbrukerne30.1.2025 09:00:00 CET | Pressemelding
Matprat har inngått et samarbeid med aktører i brød- og bakeribransjen* for å minne forbrukere på hvor anvendelig, smakfullt og næringsrikt brød er. Første steget for å få til nettopp dette, er en sandwich-kampanje.
Kalkun fortsatt på topp27.12.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
En av tre oppgir at de skal spise kalkun på nyttårsaften i år. Det viser MatPrats årlige juleundersøkelse, utført av Opinion. Nesten like mange vet ikke hva nyttårsmenyen blir ennå.
24 nye lyspunkter for norsk matproduksjon i 202418.12.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
2024 har for alvor vist oss at norsk matproduksjon må styrkes for å gjøre Norge mindre sårbar i en tid preget av ekstremvær, geopolitisk usikkerhet og naturtap. MatPrat har samlet 24 lyspunkter fra året som viser at norsk matproduksjon tar viktige steg mot å bli mer bærekraftig.
– Folk tar fortsatt feil om ribbefettet17.12.2024 07:40:00 CET | Pressemelding
Om det er saftig ribbe med sprø svor du er ute etter, er fettet under svoren helt avgjørende. Men det er det bare en liten andel av ribbekjøperne som vet. Resten tar feil når de handler årets juleribbe.
Pinnekjøttelskere ser etter dette12.12.2024 07:40:00 CET | Pressemelding
De som spiser pinnekjøtt til jul, er i hovedsak ute etter det samme når de velger pinnekjøtt i butikken. Men de glemmer en viktig faktor, ifølge MatPrat-kokken.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom