Rapport betviler at russiske styrker vil vokse
Les rapporten: Russlands nye styrkemål
I fjor varslet Russlands forsvarsminister at landet vil øke antallet soldater de væpnede styrkene fra en million til 1,5 millioner, innen utgangen av 2026.
– Det er 589 000 flere soldater enn vi antar at Russland hadde i 2021, sier seniorforsker Una Hakvåg ved FFI.
Som russlandkjenner har hun stor kunnskap om sikkerhetspolitikk, forsvarsutvikling og spesielt den nasjonale økonomien. Forskerne i FFIs Russland-prosjekt har samlet data i mer enn ti år. I sin nye rapport diskuterer Hakvåg hvilke muligheter Russland har for å øke størrelsen på de væpnede styrkene så mye som de sier.
Blandet bemanning
– Russland har en blandet modell. Den aktive styrken består av en kombinasjon av vernepliktige som avtjener førstegangstjeneste, og av vervede menige og spesialister på kontrakt. I Russland omtales de nettopp som kontraktsoldater, forteller Hakvåg.
– I tillegg kommer offiserer og en liten gruppe underoffiserer. Siden 2015 har flertallet av soldatene i den aktive styrken vært yrkessoldater. De nye planene legger opp til at blandingsmodellen skal videreføres. Antallet kontraktsoldater skal økes fra 400 000 til 695 000 innen 2026.
På papiret er dette de russiske målene. I praksis vil det være annerledes, sier forskeren.
Lite realistisk
– Sett i lys av bemanningen de siste ti årene framstår Russlands planer om å øke den aktive styrken med mer enn 50 prosent innen 2026 som lite realistiske, fastslår hun.
– Dersom styrkene skal nå målet om 695 000 kontrakt¬soldater i 2026, må flere borgere vise interesse for militærtjeneste enn tilfelle har vært det siste tiåret. I tillegg er det behov for at ståtiden til soldatene forlenges.
Løsningene bærer ikke
Den militære ledelsen har sett denne utfordringen, sier Hakvåg. Midlertidig er den løst gjennom Putins mobiliseringsvedtak og økte lønnssatser.
– Men verken påbud om å bli i tjeneste yrkeslivet ut, eller dagens lønnssatser, framstår som bærekraftige over tid. Selv om de vernepliktige årskullene vil øke fram mot 2030, vil andelen av befolkningen i alders-gruppen 18 til 40 år fortsette å synke de neste 10–15 årene. Det vil gi økt konkurranse om den russiske arbeids¬kraften. Et moment her er at kontraktsoldater i 2023 har gått fra å være blant de 40 prosentene av befolkningen som har lavest månedlig inntekt, til å bli lovet en lønn som plasserer dem blant de ti prosent best betalte delen av befolkningen, forteller hun.
Forskeren ser på planene om å øke styrketallet som en retur til situasjonen før forsvarsreformen av 2008. Der er deler av strukturen bare bemannet på papiret.
Ukraina-tap og minskede krav
– For å fylle opp har Russland siden 2012 minsket kravene til forhåndskunnskaper og opplæring. Det gjelder for alle grupper av yrkessoldater. Store tap i den pågående krigen i Ukraina, kombinert med økt styrkeambisjon, tilsier at behovet for å få mennesker raskt inn i nye stillinger neppe vil være mindre de kommende årene, sier forskeren.
Una Hakvåg konkluderer slik:
– Dette taler for at løsninger som 30-dagers intensivopplæring av kontraktsoldater, seks måneders intensivkurs for løytnanter og toårig betalt førstegangstjeneste vil bli videreført.
Nøkkelord
Kontakter
Ved spørsmål, kontakt kommunikasjonsenheten.
: 993 87 130 eller info@ffi.no
Kathinka BratbergFFI
Tel:41408431kathinka.bratberg@ffi.noBilder
Lenker
Om Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)
FFI driver anvendt forskning og utvikling for at Norge skal ha et effektivt og relevant forsvar, et sikkert samfunn og en konkurransedyktig forsvarsindustri.
Vi gjør kunnskap og ideer til et effektivt forsvar.
Følg pressemeldinger fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)
Hva kan Forsvaret lære av krigen i Ukraina?20.9.2024 15:39:17 CEST | Presseinvitasjon
I høst vil Russlands krig mot Ukraina ha vart i 1000 dager. Hvilke slutninger kan vi gjøre om strategi, operasjoner, materiell, ledelseog logistikk i moderne kriger, basert på erfaringene fra Ukraina? Det er tema for FFI-frokost 24. september.
FFI-frokost: Forsvarets materiellinvesteringer - når vi målene?7.5.2024 11:48:46 CEST | Presseinvitasjon
Onsdag 8. mai inviterer vi til FFI-frokost i Deichman Bjørvika - og digitalt - for å snakke om materiellinvesteringer. Forsvarssektorens evne til å løse morgendagens oppgaver avhenger av dagens evne til å investere i de rette prosjektene og at prosjektene gjennomføres på en effektiv måte.
FFI-frokost: Forsvarets digitale grunnmur11.3.2024 06:00:00 CET | Presseinvitasjon
Tirsdag 12. mars inviterer Forsvarets forskningsinstitutt til frokostmøte om Forsvarets digitale grunnmur. Delta fysisk i Deichmansalen eller følg arrangementet digitalt.
Slik kan forsvaret av Norge styrkes13.2.2024 07:08:11 CET | Pressemelding
En analyse fra Forsvarets forskningsinstitutt peker på vesentlige mangler som må utbedres i det norske Forsvaret. I dag legges Forsvarsanalysen 2024 fram i Deichmansalen i Oslo.
Framleggelse av Forsvarsanalysen 20249.2.2024 08:14:36 CET | Presseinvitasjon
FFI overrekker årets forsvarsanalyse til forsvarssjef Eirik Kristoffersen tirsdag 13. februar. I årets analyse legger forskerne vekt på forhold som kan påvirke den kommende langtidsplanen for Forsvaret.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom