Medietilsynet ønsker nye EU-regler for digitale tjenester velkommen

I fjor jobbet Medietilsynet mye både på norsk og europeisk nivå for å bidra med innspill til arbeidet med å utforme de nye reglene for digitale tjenester (DSA), som EU innførte i november 2022. Reglene skal styrke brukernes sikkerhet på nett og gi dem bedre kontroll over egne data.
– Den nye reguleringen blir sentral både for publikum og mediebransjen, også her i Norge. Nasjonalt regelverk er ikke tilstrekkelig til å kunne regulere de store globale aktørene. Derfor er det bra at det nå kommer nye regler på EU-nivå, og Medietilsynet er opptatt av at dette regelverket blir innført på best mulig måte i Norge, sier Velsand.
De største plattformene blir regulert av EU fra august
Tech-giganter som Facebook, YouTube og TikTok har i dag lite ansvar for innholdet som publiseres på deres plattformer.
– Mangelen på demokratisk kontroll gir plattformene stor makt over hva slags innhold som publiseres, og hva som blir fjernet. Med DSA kommer noe av makten tilbake til norske brukere. I tillegg kan plattformene pålegges å fjerne innhold som er ulovlig etter norsk lov, sier Velsand.
Nylig ble det klart hvilke av de største plattformene og søkemotorene Europakommisjonen sentralt skal håndheve de nye reglene overfor: AliExpress, Amazon Store, AppStore, Bing, Booking, Facebook, Google Maps, Google Play, Google Search, Google Shopping, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, TikTok, Twitter, Wikipedia, YouTube, Zalando. Håndhevingen starter i løpet av august i år, og innen 17. februar 2024 skal alle EU-land ha tatt i bruk de nye reglene nasjonalt. Det er ikke klart når regelverket blir en del av norsk lov, og det er foreløpig ikke bestemt hvordan oppfølgingen av DSA skal organiseres i Norge.
– Medietilsynet mener oppgavene relatert til DSA er tett knyttet opp til vårt samfunnsoppdrag, og vi er derfor parat til å ta en sentral rolle i koordineringsarbeidet, sier Velsand.
Kort om Medietilsynets aktiviteter i 2022
- Mediestøtte: Medietilsynet fordelte totalt 7 337 millioner kroner i støtte til norske medier i 2022. Dette omfattet blant annet 6 722 millioner kroner til NRK, 135 millioner kroner til TV 2, 383 millioner kroner i produksjonstilskudd til nyhets- og aktualitetsmedier, 39 millioner kroner til samiske aviser, 21,6 millioner kroner til lokalkringkasting og 20,9 millioner kroner i innovasjonsstøtte.
- Radiokonsesjoner: Medietilsynet forvalter totalt 364 innholdskonsesjoner på DAB, fordelt på 325 i Lokalradioblokka, 18 i Riksblokka og 21 i Riksblokk II. Medietilsynet forvalter 36 senderanleggskonsesjoner i lokalradioblokka og 1 senderanleggskonsesjon i riksblokk II.
- Mediemangfoldsregnskapet: Medietilsynet publiserte den første rapporten om innholdsmangfoldet i norske medier og en ny rapport om avsendermangfoldet.
- Allmennkringkasting: Medietilsynet evaluerte kompensasjonsordningen for kommersiell allmennkringkasting på tv, som TV 2 har i dag, og publiserte allmennkringkastingsrapporter for både NRK og TV 2.
- Medieøkonomi: Medietilsynet publiserte en rapport om utviklingen i norske mediers økonomi fra 2017 til 2021.
- Tilsyn: Medietilsynet gjennomførte totalt 21 tilsyn etter kringkastingsregelverket, 5 tilsyn etter bildeprogramloven og en utvidet kontroll med 3 aktører som fikk produksjonstilskudd. Tilsynene resulterte i at det ble funnet 14 brudd, der 7 resulterte i advarsler. Medietilsynet påla tv-distributører å stanse markedsføring av pengespill som er ulovlige i Norge på Discoverys kanaler. Discovery stanset å sende slik reklame.
- Klagebehandling: Medieklagenemnda behandlet i 2022 fem klager over vedtak fattet av Medietilsynet. I tre av klagesakene ble Medietilsynets vedtak omgjort til fordel for klager, og i to saker ble Medietilsynets vedtak opprettholdt.
- Barn og medier: Medietilsynet gjennomførte undersøkelsen Barn og medier 2022. Det ble publisert resultater blant annet om barn og unges nyhetsinteresse, deres erfaringer fra sosiale medier, passorddeling, dataspill og porno. Medietilsynet jobber med å utvikle en handlingsplan for å realisere den nasjonale strategien for trygg digital oppvekst «Rett på nett», som kom i 2021. Planen skal være klar i løpet av 2023.
- Kritisk medieforståelse: Medietilsynet publiserte en undersøkelse om folks erfaring med falske nyheter om Ukraina-krigen og utviklet et spill til bruk i skoleverket om falske nyheter.
- Kinofilm: I 2022 satte Medietilsynet aldersgrenser på 223 kinofilmer, mot 245 året før. Fra 1. januar 2023 har distributørene selv ansvar for å sette aldersgrenser på filmene før de vises på kino, på samme måte som for eksempel TV 2 og NRK gjør for tv-program.
Nøkkelord
Kontakter
Nina Bjerkekommunikasjonsrådgiver og pressekontakt
Tel:+47 419 34 154nina.bjerke@medietilsynet.noBilder

Om Medietilsynet
Medietilsynet skal bidra til å realisere statens mediepolitiske mål. Våre hovedoppgaver er å fremme demokrati og ytringsfrihet gjennom mediemangfold og kritisk medieforståelse. Vi veileder om barn og unges bruk av digitale medier, setter aldersgrenser for kinofilm, forvalter støtteordninger, behandler søknader om og fordeler pressestøtte og fører tilsyn med kringkasting. Tilsynet er underlagt Kulturdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Medietilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Medietilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Medietilsynet
Endra aldersgrense på ny familiefilm etter tilsyn11.4.2025 06:50:00 CEST | Pressemelding
Den nye kinofilmen “Hundemannen” har fått ny aldersgrense etter at Medietilsynet har ført tilsyn med han. Filmen har nå aldersgrense 6 år mens den først var merka “tillaten for alle”.
Endringer i kringkastingsregelverket: Nye reklameregler og økte krav til universell utforming fra 1. mai4.4.2025 12:10:19 CEST | Pressemelding
Oppmykning i reglene for reklame, sponsing og produktplassering er blant lovendringene som gjelder for norske kringkastere og strømmetjenester fra 1. mai. Samtidig blir det skjerpede krav til universell utforming.
16 nye aviser søker om produksjonstilskudd26.3.2025 06:50:00 CET | Pressemelding
177 aviser har i år søkt om produksjonstilskudd til nyhets- og aktualitetsmedier. 16 av disse har ikke fått støtte tidligere. Blant de nye søkerne er det både lokalaviser og aviser med hele landet som nedslagsfelt.
Lav bevissthet om produktplassering hos norske TV-seere21.3.2025 06:50:00 CET | Pressemelding
Bare fire av ti har lagt merke til at program på norske TV-kanaler og strømmetjenester er merket med produktplassering, ifølge en undersøkelse som Kantar har gjort på oppdrag fra Medietilsynet. En like lav andel vet hva denne merkingen faktisk betyr.
Nordisk Film Kino får advarsel av Medietilsynet for skremmende kinoreklame20.3.2025 06:50:00 CET | Pressemelding
Medietilsynet har gitt Nordisk Film Kino advarsel for å ha sendt skremmende kinoreklame før en film med aldersgrense seks år. Dette er første gang en kino får advarsel for brudd på bildeprogramloven.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom