Medietilsynet

Lav bevissthet om produktplassering hos norske TV-seere

Del

Bare fire av ti har lagt merke til at program på norske TV-kanaler og strømmetjenester er merket med produktplassering, ifølge en undersøkelse som Kantar har gjort på oppdrag fra Medietilsynet. En like lav andel vet hva denne merkingen faktisk betyr.

En illustrasjon av en person som lager mat på et kjøkken. Personen har mørkt hår, bruker et hvitt forkle over en blå genser, og rører i en bolle. På kjøkkenbenken står en kjøkkenmaskin som er fremhevet med lysende effekter, som indikerer produktplassering. Øverst i høyre hjørne er det en merking med et "P" og teksten "PRODUKTPLASSERING".
Illustrasjonsbilde: produktplassering i en videoproduksjon

– Det er bekymringsfullt når mange ikke er klar over at de blir eksponert for reklame. Vi mener dette krever tiltak, og vil nå gå i dialog med bransjen for å se på hvordan retningslinjene for merking av program med produktplassering kan gjøres tydeligere, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

Lovendring gjør at flere programtyper kan bruke produktplassering

I dag er produktplassering i utgangspunktet forbudt, men tillates i lette underholdningsprogram, sportsprogram, fiksjonsbaserte serier og filmer.

Snart blir det imidlertid mulig å bruke produktplassering i flere programtyper. Dette skjer etter at Stortinget nylig har vedtatt endringer i kringkastingsloven. Når lovendringene trer i kraft, endres regelen slik at produktplassering som hovedregel blir tillatt. I nyhets- og aktualitetsprogram, barneprogram, forbrukerprogram og religiøse program blir det fortsatt ikke lov å bruke produktplassering.

Kringkastingsloven stiller krav om at program med produktplassering skal merkes tydelig og nøytralt, både ved begynnelsen og slutten av programmet, og ved reklameavbrudd. Medietilsynet har ansvar for å føre tilsyn med at norske kringkastere og strømmetjenester overholder reglene som gjelder produktplassering.

Få endrer holdning etter å ha sett merking

Bare 16 prosent av de som har fått med seg merking av produktplassering, oppgir i undersøkelsen at dette har endret holdningen deres til innholdet i programmet.

– Merkingen har liten verdi dersom seerne ikke har et bevisst forhold til hva den innebærer. I tillegg til å se på merkingen, vil vi derfor prioritere tiltak for å øke folks bevissthet om hva produktplassering er, og at hensikten er å påvirke beslutningene våre. Når mediebrukerne er klar over dette, er det mulig å være mer årvåkne og kritiske i møte med denne formen for markedsføring, sier Velsand.   

Fakta om produktplassering

  • Produktplassering er en form for markedsføring hvor produkter eller merkevarer «integreres» i filmer, serier og programmer slik et de vises i en mer naturlig sammenheng enn i ordinære reklameinnslag.
  • Produktplassering er i dag som hovedregel forbudt. Unntak fra forbudet er lette underholdningsprogram, sportsprogram, fiksjonsbaserte serier og filmer.
  • Lovendringen på dette feltet innebærer at produktplassering som hovedregel blir tillatt. Det blir likevel fremdeles forbudt i nyhets- og aktualitetsprogram, forbrukerprogram, barneprogram og religiøse program.
  • Produktplassering innebærer en risiko for å bli utsatt for skjult reklame. For at vi ikke skal bli påvirket ubevisst skal program med produktplassering merkes tydelig. 
  • Produktplassering skal merkes nøytralt og tydelig ved begynnelsen og slutten av programmet, samt etter reklamepauser.
  • Produktplasseringen skal ikke være unødig fremtredende eller oppfordre direkte til kjøp.

Nøkkelord

Kontakter

Om Medietilsynet

Medietilsynet skal bidra til å realisere statens mediepolitiske mål. Våre hovedoppgaver er å fremme demokrati og ytringsfrihet gjennom mediemangfold og kritisk medieforståelse. Vi veileder barn og unge i bruk av digitale medier, fører tilsyn med aldersgrenser for film, forvalter støtteordninger, fordeler pressestøtte og fører tilsyn med kringkasting. Tilsynet er underlagt Kultur- og likestillingsdepartementet.

Følg pressemeldinger fra Medietilsynet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Medietilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Medietilsynet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye