Lav bevissthet om produktplassering hos norske TV-seere
Bare fire av ti har lagt merke til at program på norske TV-kanaler og strømmetjenester er merket med produktplassering, ifølge en undersøkelse som Kantar har gjort på oppdrag fra Medietilsynet. En like lav andel vet hva denne merkingen faktisk betyr.

– Det er bekymringsfullt når mange ikke er klar over at de blir eksponert for reklame. Vi mener dette krever tiltak, og vil nå gå i dialog med bransjen for å se på hvordan retningslinjene for merking av program med produktplassering kan gjøres tydeligere, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
Lovendring gjør at flere programtyper kan bruke produktplassering
I dag er produktplassering i utgangspunktet forbudt, men tillates i lette underholdningsprogram, sportsprogram, fiksjonsbaserte serier og filmer.
Snart blir det imidlertid mulig å bruke produktplassering i flere programtyper. Dette skjer etter at Stortinget nylig har vedtatt endringer i kringkastingsloven. Når lovendringene trer i kraft, endres regelen slik at produktplassering som hovedregel blir tillatt. I nyhets- og aktualitetsprogram, barneprogram, forbrukerprogram og religiøse program blir det fortsatt ikke lov å bruke produktplassering.
Kringkastingsloven stiller krav om at program med produktplassering skal merkes tydelig og nøytralt, både ved begynnelsen og slutten av programmet, og ved reklameavbrudd. Medietilsynet har ansvar for å føre tilsyn med at norske kringkastere og strømmetjenester overholder reglene som gjelder produktplassering.
Få endrer holdning etter å ha sett merking
Bare 16 prosent av de som har fått med seg merking av produktplassering, oppgir i undersøkelsen at dette har endret holdningen deres til innholdet i programmet.
– Merkingen har liten verdi dersom seerne ikke har et bevisst forhold til hva den innebærer. I tillegg til å se på merkingen, vil vi derfor prioritere tiltak for å øke folks bevissthet om hva produktplassering er, og at hensikten er å påvirke beslutningene våre. Når mediebrukerne er klar over dette, er det mulig å være mer årvåkne og kritiske i møte med denne formen for markedsføring, sier Velsand.
Fakta om produktplassering
- Produktplassering er en form for markedsføring hvor produkter eller merkevarer «integreres» i filmer, serier og programmer slik et de vises i en mer naturlig sammenheng enn i ordinære reklameinnslag.
- Produktplassering er i dag som hovedregel forbudt. Unntak fra forbudet er lette underholdningsprogram, sportsprogram, fiksjonsbaserte serier og filmer.
- Lovendringen på dette feltet innebærer at produktplassering som hovedregel blir tillatt. Det blir likevel fremdeles forbudt i nyhets- og aktualitetsprogram, forbrukerprogram, barneprogram og religiøse program.
- Produktplassering innebærer en risiko for å bli utsatt for skjult reklame. For at vi ikke skal bli påvirket ubevisst skal program med produktplassering merkes tydelig.
- Produktplassering skal merkes nøytralt og tydelig ved begynnelsen og slutten av programmet, samt etter reklamepauser.
- Produktplasseringen skal ikke være unødig fremtredende eller oppfordre direkte til kjøp.
Nøkkelord
Kontakter
Lars JohannessenkommunikasjonsrådgiverKommunikasjon og rådgivning
Tel:+4795846576lars.johannessen@medietilsynet.noOm Medietilsynet
Medietilsynet skal bidra til å realisere statens mediepolitiske mål. Våre hovedoppgaver er å fremme demokrati og ytringsfrihet gjennom mediemangfold og kritisk medieforståelse. Vi veileder barn og unge i bruk av digitale medier, fører tilsyn med aldersgrenser for film, forvalter støtteordninger, fordeler pressestøtte og fører tilsyn med kringkasting. Tilsynet er underlagt Kultur- og likestillingsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Medietilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Medietilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Medietilsynet
Medietilsynet støtter økt aldersgrense og alderskontroll i sosiale medier7.7.2025 10:02:42 CEST | Pressemelding
Medietilsynet støtter regjeringens lovforslag om å øke aldersgrensen for sosiale medier til 15 år og å innføre en reell alderskontroll i disse tjenestene. – Vi vet at mange barn og unge eksponeres for skadelig påvirkning i sosiale medier, og derfor trengs det risikoreduserende tiltak, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
19 nominasjoner til Ibelin-prisen7.7.2025 07:50:00 CEST | Pressemelding
Fristen for å nominere kandidater til den første Ibelin-prisen – årets rollemodell innen gaming – er gått ut. 19 unge forbilder er nominert, og nå starter juryen sitt arbeid mot prisutdelingen i høst.
Medietilsynet får nytt tilsyns-ansvar når lov om digitale tjenester innføres i Norge2.7.2025 16:30:32 CEST | Pressemelding
Medietilsynet får ansvar for flere viktige tilsynsområder gjennom den nye loven om digitale tjenester, som regjeringen nå har sendt på høring. – At EUs forordning om digitale tjenester (DSA) nå blir innført i Norge, er et viktig skritt mot et tryggere internett, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
Rekord-låge annonseinntekter for norske aviser i fjor27.6.2025 06:50:00 CEST | Pressemelding
Annonseinntektene til norske aviser var på eit historisk lågt nivå i 2024, viser ein ny rapport frå Medietilsynet. Sett under eitt blei fjoråret nok eit svakt driftsøkonomisk år for avisene, sjølv om lønnsemda var noko betre enn året før.
TV 2 oppfylte alle krav som kommersiell allmennkringkastar i 202426.6.2025 06:50:01 CEST | Pressemelding
TV 2 løyste oppdraget som kommersiell allmennkringkastar i 2024 i tråd med krava, viser tilsynsrapporten frå Medietilsynet. Dette er det første året med den nye femårige avtalen mellom TV 2 og staten.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom