Dette er Unios krav i kommuneoppgjøret

Forhandlingsleder Steffen Handal i Unio kommune er tydelig på at kommuneoppgjøret bør ende høyere enn frontfaget, som havnet på 5,2 prosent i år.
– I likhet med LO er vi enige om at kommunal sektor skal ha mer enn frontfaget.
– Svært mange kommunalt ansatte har endt opp med et dårligere oppgjør enn industrien de siste årene. Slik kan det ikke fortsette. Jeg vil minne om at frontfaget er en norm, og ikke et tak. Den åpner for at grupper som er blitt hengende etter over tid kan kompenseres for dette.
I forhandlingene vil Handal derfor være klar på at oppgjøret i KS må over frontfaget, at det skal være reallønnsvekst for Unios grupper og at de med lang ansiennitet og lengst utdanning prioriteres denne gangen.
Skoleverket kom dårligst ut
I fjor var rammen i KS marginalt høyere enn i frontfaget, men da de endelige TBU-tallene ble lagt frem i mars viste deg seg at industriansatte nok en gang kom bedre ut enn kommunalt ansatte (4,0 mot 3,7 prosent). Industrifunksjonærene endte på hele 4,9 prosent.
Dårligst ut kom lærerne i skoleverket med en lønnsvekst på 3,3 prosent, og spesielt de med lengst utdanning og ansiennitet fikk dårlig uttelling. Det resulterte i tidenes lengste lærerstreik.
Handal spår et tøft oppgjør, men er optimistisk før forhandlingene.
– Alle oppgjør er krevende. Det er all grunn til å tro at det blir det i år også. Samtidig ser det ut til å være et noe større økonomisk handlingsrom i kommunene enn tidligere, som bør gjøre det mulig å komme frem til en avtale.
Handler om å rekruttere og beholde
Kommunene må være konkurransedyktige for å sikre kvalifisert arbeidskraft. Da må lønnsforskjellene mellom gruppene med høyere utdanning i offentlig og privat sektor utjevnes.
– Vi må sikre et lønnsnivå som gjør kommunene i stand til å rekruttere og beholde ansatte med kompetanse og riktig utdanning. I enkelte deler av kommunesektoren er mangelen på kvalifisert personell i ferd med å bli kritisk, påpeker Handal, og viser spesielt til situasjonen innenfor skole og helse, men også innen barnehage, forskning, sikkerhet og beredskap.
I helse og omsorg i kommunal sektor er det store problemer med å rekruttere sykepleiere og annet helsepersonell. I tillegg er det mange som forlater yrket.
– Det handler om å sikre kvaliteten på barnehager, skoler, helse- og omsorgstjenester og andre velferdsoppgaver kommunene har ansvaret for.
Søkertallene til høyere utdanning som kom mandag denne uken viser også at rekrutteringsutfordringene innenfor skole og helse ikke vil bli mindre i årene fremover: Totalt er det 21,9 prosent færre som har lærerutdanning som førstevalg i år sammenliknet med fjoråret, mens det er 12,5 prosent færre som har søkt seg til sykepleierutdanningene sammenlignet med i fjor.
Unio stiller derfor disse hovedkravene i forhandlingene:
• En høyere økonomisk ramme enn frontfaget for å sikre et lønnsløft for de med høyere utdanning og som må følges opp i kommende tariffoppgjør.
• Et generelt tillegg som sikrer reallønnsvekst til alle i kapittel 4 med en prioritering av de med lengst utdanning, og de med lang ansiennitet i gruppe 2.
Forklaringer til punktene over:
«Gruppe 2»:
Lønnstabellen har en hovedinndeling i gruppe 1 og gruppe 2. Alle stillingskoder for ansatte uten høyere utdanning (ufaglært og fagarbeider) tilhører stillingsgrupper som innplasseres i gruppe 1, og alle stillingskoder for ansatte med høyere utdanning tilhører stillingsgrupper som innplasseres i gruppe 2.
Unios og Utdanningsforbundets medlemmer tilhører gruppe 2.
«Kapittel 4»:
Hovedtariffavtalens kapittel 4 legger overordnede føringer for kommunens avlønning av de aller fleste ansatte i kommunene, blant annet lærere og sykepleiere.
Arbeidstakere i kapittel 4 er omfattet av sentrale lønnsforhandlinger, mens arbeidstakere i kapittel 3 og 5 får lønnstillegg avtalt lokalt i den enkelte kommune/fylkeskommune. Kapittel 3 består av ledere, mens kapittel 5 består av akademikere.
FAKTA:
Unio kommune hadde ved nyttår 140 000 medlemmer.
De største forbundene i Unio kommune er Utdanningsforbundet med 96 157 medlemmer og Norsk Sykepleierforbund med 35 599 medlemmer. De andre forbundene er Norsk Fysioterapeutforbund, Norsk Ergoterapeutforbund, Akademikerforbundet, Bibliotekarforbundet, Norsk Tannpleierforening, Forskerforbundet, Det norske maskinistforbund, Norsk Radiografforbund, Det norske Diakonforbund og Presteforeningen.
Steffen Handal (Utdanningsforbundet) er forhandlingsleder i Unio kommune.
KS er arbeidsgiverorganisasjonen som forhandler på vegne av alle norske kommuner og fylkeskommuner – med unntak av Oslo kommune. KS-oppgjøret omfatter totalt nesten 500 000 arbeidstakere.
Lønnsforhandlingene i Oslo: Krever reallønnsvekst
I dag startet lønnsforhandlingene i Oslo kommune. Unio krever en høyere økonomisk ramme enn frontfaget og reallønnsvekst gjennom sentrale lønnstillegg.
Torsdag klokken 10.00 møtte Unios forhandlingsdelegasjon Oslo kommune på rådhuset i hovedstaden. Der ble første krav i årets lønnsforhandlinger overlevert. Unio Oslo krever at lønnsnivå og lønnsutvikling må være i samsvar med utdanning, kompetanse og ansvar. Da må trenden fra siste års tariffoppgjør snus.
Allerede nå er det stor mangel på kompetanse i mange av de offentlige tjenestene i Oslo kommune, noe som vil forverres ytterligere i årene som kommer hvis ingenting gjøres.
– Det er behov for konkrete tiltak for å bremse utviklingen, og lønn er et viktig tiltak for å beholde og rekruttere nødvendig kompetanse, sier forhandlingsleder Therese Thyness Fagerhaug i Unio Oslo kommune. Stor svikt i søknader til lærerutdanningene og økning av ubesatte sykepleierstillinger i Oslo kommune viser alvoret vi står i, fortsetter hun.
Må beholde og rekruttere
Lønnsnivå og lønnsutvikling må være i samsvar med utdanning, kompetanse og ansvar, mener Unio.
Thyness Fagerhaug peker på at det er rift om høyt utdannet arbeidskraft i Oslo, og at det er viktig at kommunen ikke taper konkurransen om disse gruppene.
– Denne konkurransen er høyst reell i en by der det er dyrt å bo, og det er kort vei til både boliger og arbeidsplasser i nærliggende kommuner. Lønn og lønnsutvikling er et sentralt grep her.
– Oslo kommune må derfor vise at de har konkurransedyktige lønnsbetingelser for Unios medlemmer. Da må de snu trenden fra de siste års tariffoppgjør. I flere år viser nemlig Oslo kommunes lønnsstatistikk at det er andre enn Unios gruppe som er prioritert. Det må rettes opp i årets oppgjør, krever Thyness Fagerhaug.
Frontfagsmodellen og reallønnsvekst
Unio Oslo vil ikke gi opp troen på frontfagsmodellen, men mener det fordrer at den praktiseres slik at det ikke skapes skjevheter over tid. De tre siste årene har offentlig sektor hatt et betydelig etterslep fordi lønnsveksten i industrien er blitt høyere enn normen fra frontfaget. Oppgjøret i Oslo bør derfor ende høyere enn frontfaget, som havnet på 5,2 prosent i år, mener Thyness Fagerhaug.
– Frontfaget er en norm, ikke et tak. Den åpner for at grupper som er blitt hengende etter over tid kan kompenseres for dette.
– En annen ting er at fordelingen innad i kommunen, innenfor avtalt ramme, ikke må føre til at enkelte grupper taper år etter år. Det har utdanningsgruppene gjort de siste årene, fastslår Thyness Fagerhaug.
Med bakgrunn i dette krever Unio:
- En høyere økonomisk ramme enn frontfaget
- Reallønnsvekst gjennom sentrale lønnstillegg
FAKTA:
Unio Oslo kommune har 13 502 medlemmer i dette tariffområdet per 1.1.2023. Flest medlemmer har Utdanningsforbundet og Norsk Sykepleierforbund.
Nøkkelord
Kontakter
Pressekontakter:
Steffen Handal (forhandlingsleder): 416 15 848
Eli Kristine Korsmo (kommunikasjon): 971 47 344, elikor@udf.no
Marius G. Vik (kommunikasjon): 416 11 440, marvik@udf.no
Hedvig Bjørgum (kommunikasjon) 901 28 320, hedvig.bjorgum@unio.no
Bilder









Lenker
Om Unio
400 000 medlemmer sikrer kvalitet i offentlige tjenester, trygghet og tillit i samfunnet.
Over 400 000 medlemmer sikrer kvalitet i offentlige tjenester, forskning i verdensklasse og trygghet og tillit i samfunnet.
Norges største hovedorganisasjon for deg med høyere utdanning.
Vi arbeider for høyere verdsetting og anerkjennelse av kunnskap, forskning, kompetanse og ansvar.
Unio er partipolitisk uavhengig. Unio vil være hovedorganisasjonen som best ivaretar universitets- og høgskoleutdannedes interesser.
En del av økningen i antall medlemmer kan være et resultat av at arbeidslivet, og særlig offentlig sektor, har hatt et økende behov for ansatte med høyere utdanning, og at organisasjonsgraden i offentlig sektor er høy.
Samtidig kan medlemsøkningen tyde på at flere ser verdien av en hovedorganisasjon som kjemper for høyere anerkjennelse og større verdsetting av høyere utdanning.
Steffen Handal er Unios leder.
Vi har 14 forbund med medlemmer som er på jobb for Norge hver dag.
Følg pressemeldinger fra Unio
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Unio på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Unio
Ber Brenna samle partene om offentlig AFP9.5.2025 13:03:40 CEST | Pressemelding
LO- kongressen har nå kommet med sitt syn og fattet et vedtak som gir LO-ledelsen handlingsrom, men det er ikke slik at LO kan avgjøre AFP-reformen alene. Unio ønsker derfor dialog på tvers av privat og offentlig sektor for å sikre AFP-ordninger uten de store hullene som dagens AFP har.
Lønnsoppgjøret: Enighet i Oslo30.4.2025 23:11:32 CEST | Pressemelding
Partene i lønnsoppgjøret i Oslo kommune er kommet til enighet. Rammen for oppgjøret er på 4,4 prosent, noe som gir en solid reallønnsvekst. Men lønnsoppgjøret verdsetter likevel ikke utdanning godt nok, mener forhandlingsleder i Unio Oslo, Marianne Lange Krogh.
Gjennomslag for Unio i lønnsoppgjøret i staten30.4.2025 22:14:58 CEST | Pressemelding
- Vi gikk til forhandlingene med krav om reallønnsvekst og alt fordelt lokalt, og det fikk vi, oppsummerer Unio stats leder Steinar A. Sæther.
Enighet i KS-oppgjøret: – Økt kjøpekraft til Unios medlemmer30.4.2025 21:24:21 CEST | Pressemelding
– Vi mener dette er et akseptabelt resultat for våre medlemmer i en tid med stram kommuneøkonomi, sier Geir Røsvoll. Rammen i årets oppgjør er på 4,4 prosent. KS og Unio er, sammen med Akademikerne, kommet til enighet om årets kommuneoppgjør.
Oslo: Unio krever solid reallønnsvekst for å beholde høyt utdannede25.4.2025 09:23:19 CEST | Pressemelding
I dag startet lønnsforhandlingene i Oslo kommune. Unio krever solid reallønnsvekst i årets lønnsoppgjør for at Oslo kommune skal klare å rekruttere og beholde arbeidskraft med høyere utdanning.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom