Frokostseminar - Idrettsdeltakelse blant ungdom - før, under og etter koronapandemien
En ny rapport: Idrettsdeltakelse blant ungdom - før, under og etter koronapandemien tar opp følgende spørsmål: Hvordan står det til med norske ungdommers treningsvaner og idrettsdeltakelse? Har ungdoms treningsvaner endret seg som følge av covid-pandemien?
Rapporten er skrevet av Anders Bakken og Åse Strandbu og inngår i et samarbeid mellom forskningsinstituttet NOVA ved OsloMet og Forskningssenter for barne- og ungdomsidrett ved NIH og har to siktemål: Det ene er å gi en oppdatert beskrivelse av ungdoms treningsvaner og idrettsdeltakelse. Hvor ofte trener ungdom på ulike arenaer - i idrettslag, på treningsstudio, på egen hånd og på mer selvorganiserte arenaer? Er det forskjeller i idrettsdeltakelse mellom ulike grupper av ungdom basert på kjønn, alder og sosial bakgrunn?
Det andre siktemålet er å undersøke betydningen covid-19-pandemien har hatt for idrettsvanene til norsk ungdom, en pandemi som varte i nær to år og som til tider satte store begrensninger for sosiale møter, samvær og deltakelse i fritidsaktiviteter. Førte pandemien til store endringer i hvor mange som trente og drev med idrett - og hvordan norsk ungdom trente? Og hva med de sosiale forskjellene i idrettsdeltakelse? Har disse blitt større – eller har de blitt mindre – med pandemien? Rapporten undersøker også hvorvidt deltakelsen i den organiserte idretten ble rammet av pandemien på andre måter enn andre typer organiserte fritidsaktiviteter.
Analysene er basert på svar fra 597.000 ungdommer i alderen 13-18. Dette er ungdom som deltok i de lokale ungdomsundersøkelsene Ungdata, som har blitt gjennomført på ungdomsskoler og videregående skoler over hele landet fra 2014 og framover. Rapporten er en oppfølging av en tilsvarende rapport fra Ungdatasenteret i 2019 (Bakken 2019).
Program 20.april:
Auditorium Innsikt, Norges idrettshøgskole
8.00: Enkel servering
8.30: Velkommen ved senterleder Åse Strandbu, NIH
Presentasjon av rapporten ved Anders Bakken, NOVA
Kommentarer fra professor Reidar Säfvenbom ved Institutt for lærerutdanning og friluftslivsstudier og 1. amanuensus Live Steinnes Luteberget ved Institutt for fysisk prestasjonsevne ved NIH
Spørsmål fra salen
Seminaret vil også bli strømmet.
Påmelding: https://www.nih.no/om-nih/aktuelt/aktivitetskalender/2023/frokostseminar-idrettsdeltakelse-blant-ungdom-koronapandemien/
Nøkkelord
Kontakter
Gjermund Erikstein-MidtbøKommunikasjonsrådgjevar/innhaldsprodusentNorges idrettshøgskole
Tel:97095329gjermunde@nih.noBilder
Lenker
Om Norges idrettshøgskole
Norges idrettshøgskole er ein vitskapleg høgskule med eit særleg ansvar for forsking og høgare utdanning innan det idrettsvitskaplege fagfeltet.
Følg pressemeldinger fra Norges idrettshøgskole
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges idrettshøgskole på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges idrettshøgskole
– Vi må erkjenne at idretten er ein risikosone for overgrep9.10.2024 11:09:06 CEST | Pressemelding
NIH-forskarar har undersøkt om kor godt «Trygg på trening», eit kurs utvikla av Redd Barna, har fungert. – Vi er bekymra for at kurset ikkje har nådd godt nok ut til klubbane, seier Redd Barna.
Hvor trygg er idretten for barn i Norge?1.10.2024 09:33:23 CEST | Presseinvitasjon
Tar idretten ansvar for barns sikkerhet i idrettsklubber i Norge? Ny rapport fra Redd Barna og Forskningssenter for barne- og ungdomsidrett (FOBU) ved Norges idrettshøgskole (NIH) gir deg svar.
Jubileumskonferanse: Den organiserte barne- og ungdomsidrettens framtid18.9.2024 13:52:45 CEST | Presseinvitasjon
Hvordan vil framtidens barne- og ungdomsidrett se ut og hva kreves for at idretten skal være en idrettsorganisasjon i verdensklasse?
Frokostseminar: Hvordan kan trening som medisin hindre at helsevesenet kneler?17.9.2024 12:39:06 CEST | Presseinvitasjon
Økt fysisk form blant nordmenn kan spare samfunnet for millioner av kroner. Hvilke tiltak kan øke bruken av trening som medisin? Forskere, politikere, leger og helsemyndigheter tar debatten videre på NIH 24.september.
Nye tal på nordmenns fysiske form5.9.2024 08:44:28 CEST | Pressemelding
1200 tilfeldige nordmenn frå heile landet har gjennomført testar av fysisk form. Resultata viser at ei stor gruppe av oss kan betre forma berre ved å starte med enkle aktivitetar som å gå i trapper og i motbakke.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom